FORSVARERNE: Bruktbilselgeren får hjelp av hele tre advokater fra advokatfirmaet Elden. Fra venstre: Advokatfullmektig Heidi Marie Harto Reisvang, advokat Henrik Nikolai Bliksrud og advokat Ida Andenæs. Foto: Tomm W. Christiansen

Moren «kjøpte» vrak for 550.000 som aldri ble reparert:

Slik skal han ha brukt moren sin i bruktbil-bedragerier

ARENDAL (Motor): Med to dagers mellomrom skal den eldre moren til bruktbilselgeren ha kjøpt biler for nesten én million kroner. Den ene bilen var bare et vrak, som aldri ble reparert.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Tiltalt bruktbilselger grillet om påstått misbruk av sin mors identitet.

Bruktbilselger Geir Egil Olsen (43) er tiltalt for mange titalls tilfeller av bedragerier ved at han skal ha brukt identiteten til sine ansatte, venner og familiemedlemmer for å ta opp lån på til sammen flere titalls millioner kroner på biler.

I virkeligheten var bilene for en stor del bare vrak.

Les også: Bruktbilfirmaet hevdet alt var galt med bilen

Omfattende skader

I Aust-Agder tingrett torsdag ble bruktbilselgeren konfrontert med låneopptak som ble gjort i navnet til hans eldre mor.

Med bare to dagers mellomrom i 2014 skal moren ha kjøpt to biler for til sammen 900.000 kroner av sønnen sin.

Den ene bilen var bare et vrak, og da bruktbilforhandleren tre år senere – i desember 2016 – ble slått konkurs, var bilen til 550.000 kroner fortsatt et vrak.

Den ble aldri reparert. I rettssalen i Arendal viste aktor bilde av bilen slik den sto ved konkursåpningen. Bilen har omfattende karrosseriskader.

Les også: Populære nybiler til bruktbilpris

Kan ikke dokumentere

Bruktbilselgeren hevder at bilkjøpene blant annet ble finansiert med innbyttebiler fra moren. Men han kan ikke dokumentere det, og politiet mener han dermed har bedratt finansieringsselskapene.

– Men hva gjorde moren din da? Hun byttet inn bil, men fikk aldri bilen hun kjøpte for over en halv million kroner? spurte den ene meddommeren i retten.

For de fleste av oss vil det være en uholdbar situasjon å betale 550.000 kroner for en bil som er et vrak, og som aldri ble reparert – hvis det hadde vært tilfelle.

Aktoratet mener dette og de andre låneopptakene han er tiltalt for i realiteten er fiktive salg for å skaffe seg kassakreditt.

Les også: – Jeg har aldri betalt regninger selv

– De hadde andre biler

I retten ga bruktbilselgeren uttrykk for at det ikke var et problem at moren og faren aldri fikk bilen han selv hevder de har betalt for. De hadde «flere andre biler» de kunne bruke, sa han.

Bruktbilselgeren er tiltalt for til sammen 67 tilfeller av grove underslag mot banker og kredittinstitusjoner. Det skal ha skjedd ved at han har tatt opp store lån og gitt feil opplysninger om egenkapital for å få flere titalls millioner i låneopptak.

I svindelen skal han ifølge tiltalen ha brukt familiemedlemmer, ansatte og andre nærstående. Blant annet hans unge datter, som Motor tidligere har skrevet om.

Mange av familiemedlemmene hans, blant annet moren og datteren, er innkalt som aktoratets vitne senere i rettssaken.

Les også: Ung jente misbrukt i bruktbilsvindel