I RETTEN: Bernt Olav Bryge (t.v.) og Hans Olav Røyr er aktorer i straffesaken mot bruktbilselgeren på Sørlandet. Ida Andenæs er en av tre forsvarere. Foto: Tomm W. Christiansen

Bruktbilselger tiltalt i omfattende straffesak:

Nekter for alt – unntatt to ting

ARENDAL (Motor): Den svindel- og underslagstiltalte bruktbilselgeren på Sørlandet nekter for alle de rundt 100 lovbruddene han er tiltalt for. Det eneste han erkjenner er kjøring uten førerkort – og trusler.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: En tidligere bruktbilselger står tiltalt i en omfattende straffesak.

Geir Egil Olsen (43) er tiltalt for å ha svindlet kundene sine, banker og kredittinstitusjoner for rundt 30 millioner kroner gjennom flere år. Han nekter for alt.

– Jeg erkjenner ikke straffskyld, sa Olsen da han mandag møtte i Aust-Agder tingrett.

Aktorene i straffesaken brukte over to timer bare på å lese opp den 29 sider lange tiltalebeslutningen, som omfatter rundt 100 påståtte straffbare forhold.

Ekstra bokhylle

I retten mandag fortalte de to aktorene fra påtalemyndigheten om bakgrunnen for den omfattende straffesaken.

Det startet med en anmeldelse fra bobestyreren da bilforretningen Olsen Bil gikk konkurs like før jul 2016. Bobestyreren mistenkte Olsen for å holde tilbake verdier fra konkursboet.

Senere vokste saken til et enormt omfang.

Da rettssaken startet mandag, bar forsvarerne inn et titalls tykke permer med papirmateriale til den omfattende rettssaken som skal gå over seks uker i tingretten i Arendal.

Forsvarerne måtte i all hast få tak i en bokhylle, så mye papirer er det.

Forledet

Olsen er tiltalt for til sammen 67 tilfeller av økonomisk utroskap og vinningskriminalitet, ved at han forledet banker og finansieringsinstitusjoner til å utbetale lån på biler som hadde en mye mindre verdi enn oppgitt, og som delvis også var fiktive salg til mennesker som sto brukbilselgeren nær.

Disse personene var ansatte i firmaet, bekjente og familiemedlemmer.

Les også: Eks-samboeren dømt

Santander kritisk

I nesten halvparten av disse sakene er det finansieringsselskapet Santander som har gitt lån. Santander var en av to banker som bruktbilselgeren hadde låneagentur for – og i flere år en nær samarbeidspartner med bruktbilselgeren.

– Olsen har lagt ned store ressurser for å skjule sin kriminelle virksomhet, skrev Santander i et dokument, som aktor Hans Olav Røyr leste opp fra i retten mandag.

Olsen er også tiltalt for grovt bedrageri mot 18 av bruktbilkundene sine. I de fleste tilfellene skal han ikke ha fortalt at bilene skal ha hatt omfattende kollisjonsskader, og at de ikke skal ha blitt reparert slik de skal.

Dermed har kundene fått trafikkfarlige biler, ifølge påtalemyndigheten.

Les også: – Olsen Bil burde vært avslørt tidligere

Trusler

Inkludert noen øvrige forhold er det rundt 100 tiltalepunkter bruktbilselgeren er tiltalt for.

Men Olsen erkjenner straffskyld kun for å ha kjørt motorsykkel uten førerkort, og for trusler og skremmende opptreden mot en person.

Bruktbilselgeren nekter også for forurensningsanklager. Ifølge aktoratet er det funnet mer enn 750 bilvrak på forskjellige eiendommer i og rundt Grimstad, hvor bruktbilselgeren drev bruktbilvirksomheten sin.

11 dømt

I tillegg til bruktbilselgeren er 11 familiemedlemmer, tidligere ansatte og andre nærstående av bruktbilselgeren allerede dømt i straffesaker.

Straffesaken mot Olsen selv er den foreløpig siste, men klart mest omfattende. Bruktbilselgeren risikerer flere år i fengsel.

Les også: – Bruktbilselgeren har det svært tøft