PENGEKRAV: Advokat Ida Andenæs krever 721.000 kroner for arbeid og utlegg før straffesaken startet mot sin klient, bruktbilselger Geir Egil Olsen. Blant annet kreves det ca. 30.000 kroner for å skrive ut dokumenter til ringpermene bak henne. Foto: Tomm W. Christiansen
PENGEKRAV: Advokat Ida Andenæs krever 721.000 kroner for arbeid og utlegg før straffesaken startet mot sin klient, bruktbilselger Geir Egil Olsen. Blant annet kreves det ca. 30.000 kroner for å skrive ut dokumenter til ringpermene bak henne. Foto: Tomm W. Christiansen

Advokatkravene strømmer inn i Olsen Bil-saken:

Millionregning fra advokatene etter bruktbilsak

Forsvaret av bruktbilselger Geir Egil Olsen koster flere millioner kroner. Bare den ene av de tre advokatene hans krever nærmere én million kroner fra staten.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Så mye koster forsvarerne i Olsen-saken.

I forrige uke ble bruktbilselger Geir Egil Olsen dømt til fire års fengsel og til å betale til sammen 8,6 millioner kroner i erstatninger og inndragning.

Også forsvaret av bruktbilselgeren kommer opp i flere millioner kroner.

Bruktbilselgeren fikk lov til å få bistand fra tre forsvarere før og under straffesaken. Den ene av disse, advokatfullmektig Heidi Marie Harto Reisvang, har nå levert krav om 927 000 kroner i salær og for reiseutlegg.

Les også: Krevde bruksfradrag for trafikkfarlig bil

721 000 kroner før rettssaken

Bruktbilselgerens hovedforsvarer, advokat Ida Andenæs, krever 721 000 kroner for sitt arbeid fra det ble tatt ut tiltale i fjor sommer og frem til årsskiftet – før rettssaken startet, fremgår det av dokumenter Motor har søkt innsyn i.

Men det stopper ikke der.

Tingretten har ikke fått faktura fra Andenæs for hele rettssaken, som gikk over mange uker i januar og februar.

Heller ikke den tredje advokaten som fulgte rettssaken, advokat Henrik Bliksrud, har levert sine krav ennå.

SKAL VURDERE: Tingrettsdommer Leif Petter Trannum skal vurdere salærkrav på flere millioner kroner.
SKAL VURDERE: Tingrettsdommer Leif Petter Trannum skal vurdere salærkrav på flere millioner kroner.

Over tre millioner

Dersom de er av samme omfang som kravet fra advokatfullmektigen, vil det komme inn krav på ytterligere minst 1,5 millioner kroner fra Andenæs og Bliksrud.

Det vil i så fall bety at bruktbilselgerens advokater krever over tre millioner kroner for bistand før og under rettssaken i Aust-Agder tingrett.

De tre advokatene kommer fra det prestisjefylte advokatfirmaet Elden, som hevder de er Norges beste på strafferett.

Les også: Slik brukte han moren i bruktbil-bedragerier

– Stort omfang

Det er svært sjelden tiltalte i straffesaker får hjelp av tre advokater. Det normale er én, i høyden to forsvarere.

Men i denne saken valgte tingretten å innvilge søknaden om å oppnevne tre forsvarere.

– Bakgrunnen var sakens store omfang og at et stort antall dokumenter ble oversendt advokatene relativt kort tid før hovedforhandlingen. Dessuten ble det tatt hensyn til tiltaltes forberedelser og gjennomføring av hovedforhandling, skriver tingrettsdommer Leif Petter Trannum i en epost til Motor.

Også politiet brukte store ressurser både i etterforskningen og under rettssaken. To aktorer, en etterforsker og en økonomiekspert var til stede under alle rettsdagene.

Les også: Slik fikk han bruktbilselgeren til å betale

Salær dominerer

Størstedelen av pengekravet fra forsvarerne er salær, eller honorar, som har en fast sats på 1060 kroner timen pluss moms. I tillegg kommer mange reiser Oslo-Arendal, dietter og hotellovernattinger.

Når alle kravene har kommet inn, vil tingretten ta stilling til dem. Forsvarernes honorarer og utlegg i straffesaker dekkes av det offentlige, men må godkjennes av retten.

Dersom bruktbilselgeren anker dommen, vil advokathjelp i lagmannsretten komme i tillegg.