DØMT: Geir Egil Olsen er i Aust-Agder tingrett dømt til fire års fengsel. Foto: Baard Larsen
DØMT: Geir Egil Olsen er i Aust-Agder tingrett dømt til fire års fengsel. Foto: Baard Larsen

Bruktbilselger dømt til fire års fengsel:

«Han har utsatt kundene sine for betydelig fare»

Aust-Agder tingrett har dømt bruktbilselger Geir Egil Olsen til fire års ubetinget fengsel. – Han har utsatt kundene sine for betydelig trafikkfare, skriver tingretten i sin dom.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Bruktbilselger dømt i historisk rettssak.

I tillegg til fire års ubetinget fengsel, må den nå 44 år gamle bruktbilselgeren betale 600.000 kroner i erstatning til åtte av sine kunder.

Blant disse er Anita Kaland, som kjøpte bil av Olsen.

– Vi fikk vite at det hadde vært en liten skade på bilen. Han fortalte oss ikke at bilen hadde vært innblandet i en kjedekollisjon og ble kondemnert, før den ble reparert på mangelfull måte, fortalte Anita Kaland da hun i vinter vitnet i rettssaken.

Bruktbilselgeren må også betale 7,4 millioner kroner i erstatning til bankene Santander, DNB, Gjensidige og Sparebank 1. Han får dessuten inndratt 600.000 kroner – og han mister retten til å drive næringsvirksomhet i fire år.

Les også: – Jeg har aldri betalt en regning

FÅR ERSTATNING: Anita Kaland og syv andre kunder får erstatning fra Geir Egil Olsen. Foto: Geir Røed
FÅR ERSTATNING: Anita Kaland og syv andre kunder får erstatning fra Geir Egil Olsen. Foto: Geir Røed

– Kynisk

Tingretten mener Olsen over mange år har begått svært alvorlig og omfattende økonomisk kriminalitet.

– Han har utsatt sine kunder for betydelig trafikkfare ved å selge dem kjøretøy som ikke var reparert på forsvarlig og forskriftsmessig måte, skriver tingretten i sin dom.

Tingretten viser også til at han har vært kynisk, og har misbrukt tilliten både til bankene, og forholdet til sine nærmeste.

– Han har opptrådt kynisk over svært lang tid. Uten motforestillinger har han utsatt sin familie, ansatte og private bilkjøpere for belastninger, skriver tingretten.

Retten påpeker også at han under rettssaken ikke angret på det han har gjort. Det gjorde han heller ikke da han etter rettssaken stilte opp til intervju i Motor.

– Jeg har gått til og fra jobb med god samvittighet hver dag, sa Olsen i intervjuet.

Olgsen drev i mange år Olsen Bil i Grimstad, inntil bedriften gikk konkurs i 2016.

Les også: Slik brukte han moren i bruktbil-bedragerier

Geir Egil Olsen er dømt for totalt 75 grove bedragerier for totalt 27 millioner kroner. Det lidte tapet er på ni millioner kroner.

Han er også dømt for bounndragelser for 3,2 millioner, økonomisk utroskap og dokumentforfalskning. Dommen inkluderer også brudd på bokføringsloven, forurensningsloven og for å ha løyet til myndighetene, samt krenkelser, hensynsløs atferd og kjøring uten førerkort.

Les også: Slik fikk han bruktbilselgeren til å betale

– Uskikket

I tingrettsdommen går det frem at bruktbilselgeren er straffedømt tre ganger tidligere. I 2004 ble han dømt for bedrageri og dokumentforfalskning, og i 2017 ble han dømt for blant annet vold og trusler mot offentlig tjenestemann.

De fire årene han ikke får drive selvstendig næringsvirksomhet kommer i tillegg til soningen av fengselsstraffen.

– Han må åpenbart anses som uskikket til å drive næring. Risikoen for misbruk av slik stilling er betydelig, skriver tingretten.

Dommen er i grove trekk i samsvar med aktorenes påstand, foruten at de krevde fengsel i fire år og fem måneder. Bruktbilselgeren har ikke bestemt seg for om han vil anke dommen ennå.