FÅR MILLIONER: Forsvarer Henrik Nikolai Bliksrud (t.h.) og de to andre forsvarerne får totalt tre millioner kroner for å forsvare bruktbilselger i retten. Til venstre: Politiadvokat Bernt Olav Bryge. Foto: Tomm W. Christiansen

«Dette er uvanlig høye summer», sier ekspert:

Får tre millioner for å forsvare bruktbilselger

Advokatene fra det profilerte advokatfirmaet Elden får til sammen tre millioner kroner for forsvaret av bruktbilselger Geir Egil Olsen. Nå har Olsen skiftet ut Elden-advokatene, og vurderer anke.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Forsvaret av bruktbilselger kostet tre millioner kroner.

– Tre millioner kroner er veldig høyt. Det utgjør enormt mange timer, uten at jeg vil ta stilling til begrunnelsen for det, sier Kjetil Kolsrud, redaktør for fagnettstedet Rett24.

Motor skrev forrige uke om advokatregningene som strømmet inn etter rettssaken mot den tidligere eieren av det store bruktbilfirmaet Olsen Bil, som etter en historisk rettssak ble dømt til fire års fengsel.

Nå har retten mottatt samtlige pengekrav fra de to advokatene og den ene advokatfullmektigen som bisto bruktbilselgeren.

Tre millioner

Hans hovedadvokat, Ida Andenæs, krever totalt 1,4 millioner kroner.

Den andre advokaten, Henrik Nikolai Bliksrud, krever 700.000 kroner, mens advokatfullmektig Heidi Marie Harto Reisvang krever 927.000 kroner.

Til sammen tre millioner kroner, hvorav salærene alene utgjør 2,5 millioner kroner eksklusiv moms, viser dokumenter Motor har søkt innsyn i.

Les også: Motors intervju med bruktbilselgeren

– Har akseptert

I straffesaker er det skattebetalerne som betaler advokatutgifter.

Domstolene har mulighet for å sette ned kravene, og ikke gi advokatene så mye. Men Aust-Agder tingrett har godtatt kravene fra Elden-advokatene.

– Retten har akseptert samtlige salærkrav, skriver tingrettsdommer Leif Petter Trannum i Aust-Agder tingrett i en epost til Motor.

– Uvanlig høye summer

Det er uvanlig at en tiltalt i en straffesak får hjelp av tre jurister under rettssaken. Salærkravet er også høyt.

– Til å være en straffesak er det et uvanlig høyt antall timer de får betalt for, og det er uvanlig høye summer. Men det betyr ikke automatisk at det er urimelig, sier Kjetil Kolsrud, redaktør for Rett24, som er et nyhetssted for juristbransjen.

Han viser til at det ikke er sjelden domstolene setter ned pengekravene fra advokatene.

– Når domstolen ikke har gjort det her, så er det et tegn på at det har vært grunnlag for kravene, sier Kolsrud til Motor.

Les også: Krevde bruksfradrag for trafikkfarlig bil

Anke

I tillegg til fire års ubetinget fengsel, ble bruktbilselgeren i tingretten dømt til å betale 8,6 millioner kroner i inndragninger og erstatninger. Han er også fradømt retten til å drive selvstendig næringsvirksomhet.

Mye tyder på at bruktbilselgeren forbereder en anke. Han har nå skiftet forsvarer, til Arendal-advokaten Torleiv Drangsland.

Bruktbilselgerens ankefrist går ut i april.

 Påtalemyndigheten er derimot fornøyd med dommen.

– Påtalemyndigheten er totalt sett tilfreds med dommen, skriver politiadvokat Hans Olav Røyr i en epost til Motor.