FAMILIEN VITNET: Fredag vitnet den nærmeste familien til bruktbilselger Geir Egil Olsen i denne vitneboksen i Aust-Agder tingrett. Foto: Geir Røed
FAMILIEN VITNET: Fredag vitnet den nærmeste familien til bruktbilselger Geir Egil Olsen i denne vitneboksen i Aust-Agder tingrett. Foto: Geir Røed

Tenåringsjente forledet til å ta opp lån for bilvrak:

Brøt ut i gråt da hun vitnet i retten

ARENDAL (Motor): Den nå 23 år gamle datteren til bruktbilselgeren på Sørlandet brøt ut i kraftig gråt da hun måtte forklare seg om alle billånene hun ble forledet til å ta opp da hun bare var 19 år gammel.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Nær familie vitner i straffesaken mot han som var en av landet største bruktbilselgere.

 Datteren er selv blitt straffet for låneopptakene. I 2018 ble hun dømt til 60 dagers betinget fengsel for medvirkning til grove bedragerier.

Sommeren 2016, et halvt år før konkursen i den store bruktbilforretningen Olsen Bil i Grimstad, undertegnet den da 19 år gamle jenta på dokumenter som gjorde henne til eier av en Audi A1, en Skoda Octavia, en Toyota Auris, en BMW 316i og en Toyota Prius.

Bilene var kondemnerte, og verdt langt mindre enn oppgitt i dokumentene. Det ble også tatt opp 600.000 kroner i lån i jentas navn.

Formålet med de fiktive kjøpene og låneopptakene var å skaffe penger til bruktbilfirmaet, som da hadde store økonomiske problemer.

Tidligere kunder: Dette er helt vilt

Brast i gråt

– Det er ikke så greit. Jeg kan ikke si mer enn det, sa datteren til bruktbilselger Geir Egil Olsen, da hun på slutten av sitt vitnemål fredag ettermiddag ble spurt om hva hun tenker om dommen hun fikk.

– Hvilken innvirkning har det hatt på livet ditt? fortsatte aktor å spørre.

Da mistet jenta plutselig kontrollen og brøt ut i kraftig gråt.

Etter noen sekunder løp faren bort til henne og ga trøst – før både aktor og rettssakens dommer sa hun ikke trengte å svare på spørsmålet.

Da løp jenta gråtende ut av rettssalen, og rettsdagen ble avsluttet.

Unikt innblikk

Rettssaken mot bruktbilselger Geir Egil Olsen gir et unikt innblikk i hva som skjer i et bruktbilfirma som går fra å tjene mye penger med salg til kunder over hele landet, til nærmest plutselig å få store økonomiske problemer i årene 2015-16.

I forsøk på å overleve ble det begått handlinger som eier og daglig leder Geir Egil Olsen nå står tiltalt for i en omfattende straffesak.

Les også: – Jeg har aldri betalt en regning

Sykmeldt

– Olsen Bil hadde i mange år god økonomi. Vi drev kjempegodt og var et vellykket firma som solgte ekstremt mye biler. Mot slutten var vi nærmere 40 ansatte, forteller Olsens tidligere samboer, som i seks år var ansatt i bruktbilfirmaet.

Fredag vitnet også hun i straffesaken.

– Hvorfor fikk dere problemer? spurte aktor henne.

– Vi hadde høyt varelager, mye utestående penger og vi fikk offentlige miljøpålegg. Dessuten var vi begge delvis sykemeldt, fortalte den nå 41 år gamle kvinnen.

Les også: Får heve bobilkjøpet til to millioner

– Har preget oss

Hun måtte også svare på spørsmål om da det ble tatt opp fiktive billån for bilvrak til både det tidligere samboerparets datter og Olsens svigermor, som er samboerens mor.

– Vi skulle aldri gjort dette. Det har preget oss i fire år, sa Olsens tidligere samboer i retten.

I fjor ble hun dømt til 150 timers samfunnstjeneste for medvirkning til flere av forholdene hennes tidligere samboer nå står tiltalt for. Formålet med de fiktive lånene var å få sårt tiltrengt kapital inn i bruktbilfirmaet. Bilvrakene skulle pusses opp og selges.

Les også: Slik brukte han moren i bruktbil-bedragerier

50.000 kr.

I retten kommer det også frem at hennes egen mor betalte 50.000 kroner for et bilvrak.

– Det var ikke hyggelig å spørre henne. Men det var heller ingen hyggelig situasjon i Olsen Bil. Likviditeten var anstrengt. Vi prøvde å gjøre det vi kunne for å overleve.

– Har moren din fått tilbake de 50.000 kronene? spurte aktor.

– Nei, ikke ennå.

Les også: Tesla-eieren hugde opp lokket