SELGER MANGE BILER: Autoco Hamar, tidligere Bilportalen, er blant landets største på fullmaktsalg av bil. – Det er dumt at NAF advarer. Mange er fornøyd med denne salgsformen, sier daglig leder Tai Lam til Motor. Foto: Lina Schøyen
SELGER MANGE BILER: Autoco Hamar, tidligere Bilportalen, er blant landets største på fullmaktsalg av bil. – Det er dumt at NAF advarer. Mange er fornøyd med denne salgsformen, sier daglig leder Tai Lam til Motor. Foto: Lina Schøyen

NAF advarer mot salgsform:

– Ikke kjøp og selg bil gjennom mellommann

Stadig flere selger og kjøper bil fra bilfirmaer som bare opptrer som mellommenn – uten å ta ansvar for bilen. NAF går nå ut og advarer mot salgsformen. En av de store aktørene derimot mener salgsformen er bra både for kjøper og selger.

Publisert Sist oppdatert

– Mellommannssalg er problematisk. Det fremstår som komfortabelt og trygt. Men i realiteten betaler selger mange tusen kroner til bilfirmaet samtidig som man påtar deg et større juridisk ansvar, sier advokat Jens Christian Riege i NAF Advokat.

NAF opplever en økning i antall henvendelser om mellommannssalg fra sine medlemmer. Derfor går de nå ut og advarer, også til de som kjøper bil på denne måten – og ber folk sette seg godt inn i hva slikt bilsalg er.

– I markedsføringen fremstår det gjerne som at bilene selges av forhandler. Men i kjøpekontraktene fraskriver forhandlerne seg for alt ansvar for bilens tilstand, sier Riege.

Les også: Advarer mot bruktbilselgere

– Ikke ulovlig

Mellommannssalg foregår ved at en bileier inngår avtale med et bilfirma om at bilfirmaet skal hjelpe til med å selge bilen. Den annonseres i bilfirmaets navn, og står gjerne utstilt i bilbutikken.

Salgsformen har flere andre begreper, som kommisjonssalg, fullmaktsalg, «selges for kunde», og så videre.

ADVARER: Jens Christian Riege i NAF Advokat.
ADVARER: Jens Christian Riege i NAF Advokat.

– Salgsformen er ikke ulovlig.  Det er helt legitimt. Men vi mener våre medlemmer ikke har noe å tjene på dette, sier Riege.

Les også: NAF-seier i høyesterett

– Kjøperne forstår ikke

Han påpeker at i tillegg til at salgsformen medfører at bilselger får økt juridisk ansvar, tar det også ofte tid før selger får oppgjøret fra bilfirmaet.

– Hva er utfordringen ved å kjøpe bil på denne måten?

– Vi ser ofte at kjøperne ikke forstår at de har kjøpt av en privatperson. Salgsformen gjør at de får de samme rettighetene som ved kjøp av en bilforhandler. Men det er vanskeligere å nå gjennom med krav mot selgeren i slike saker, fordi selgeren jo er privatperson.

Les også: Motors store dokumentar om bruktbilhandel

– Mange er fornøyd

Ett av bilfirmaene NAF får henvendelser om er det store bruktbilfirmaet Autoco Hamar, som tidligere het Bilportalen.

– Det er dumt at NAF advarer. Mange er fornøyd med denne salgsformen, sier daglig leder Tai Lam til Motor.

Bilfirmaet er blant landets største bruktbilfirmaer. De har til enhver tid over 300 biler til salgs, omsetter for 40-50 millioner kroner i året, ifølge regnskapene, og har over 20 ansatte.

– Vi leverer ut 8-900 biler i året. Seks av 10 biler er fullmaktsalg, anslår Lam.

Les også: Dette er nybilene som kommer i 2018

– Kan ikke misforstås

Tai Lam mener salgsformen er vinn-vinn for både selger og kjøper.

PÅ NETT: Faksimile av nettsiden til Autoco Hamar.
PÅ NETT: Faksimile av nettsiden til Autoco Hamar.

– Ved fullmaktsalg får selgeren solgt bilen sin etter at han selv kanskje har hatt den for salg i mange måneder. For kjøperen er det mye bedre å kjøpe bil på fullmakt enn direkte fra en privatperson. Hos oss kan han levere inn sin gamle bil, kjøpe garanti, forsikring og få lån, sier Lam.

– NAF hevder at kjøperne ikke forstår at de egentlig kjøper bil av en annen privatperson. Hva er din kommentar til det?

– Vi forklarer dem det, og det står veldig tydelig i kontrakten. Kjøperne må dessuten signere på to tilleggsdokumenter hvor det står at dette er et fullmaktsalg, og betydningen av dette for kjøperne. Det kan derfor ikke misforstås, hevder Lam.