TUANA CARS: Den tidligere eieren av nå nedlagte Tuana Cars på Strømmen på Romerike må betale erstatning til to av kundene sine. Foto: Geir Røed
TUANA CARS: Den tidligere eieren av nå nedlagte Tuana Cars på Strømmen på Romerike må betale erstatning til to av kundene sine. Foto: Geir Røed

Viktig dom i tingretten:

Denne dommen kan være gull verdt hvis du skal selge bil

En tidligere eier av en bruktbilforretning solgte firmaet og forsvant, men er nå likevel dømt til å betale erstatning til kunder da han drev bilbutikken.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: To bruktbilkunder gikk til retten og vant da bruktbilselgeren forsvant.

NAF går nå nye veier for å hjelpe medlemmer som blir ofre for bruktbilsvindel.

To NAF-medlemmer tapte nærmere én million kroner da de for to år siden solgte bruktbilene sine til bruktbilbutikken Tuana Cars på Romerike uten å få en eneste krone i betaling.

Senere gikk bruktbilbutikken konkurs, og det var ikke penger i boet. Da tok NAF saken til retten.

I tingretten ble det full seier.

Tuana Cars markedsførte seg med å selge «Norges fineste biler». I virkeligheten ble et stort antall kunder lurt for mange millioner kroner.

Åtte av kundene fikk tilkjent erstatning da Nedre Romerike tingrett i vår dømte to menn til henholdsvis halvannet og to års fengsel for bruktbilsvindel.

De to var den siste eieren av firmaet og hans medhjelper.

I tillegg til fengsel ble de to dømt til å betale 2,3 millioner kroner i erstatninger til de åtte kundene.

Les også: Dømt til fengsel for bruktbilsvindel

DØMT: I en rettssak tidligere i år ble to andre menn dømt til både fengsel og til å betale erstatning til andre kunder. Her er politiadvokat Mathias Emil Hager i Nedre Romerike tingrett. Foto: Geir Røed
DØMT: I en rettssak tidligere i år ble to andre menn dømt til både fengsel og til å betale erstatning til andre kunder. Her er politiadvokat Mathias Emil Hager i Nedre Romerike tingrett. Foto: Geir Røed

Personlig ansvarlig

Men flere andre kunder tapte mye penger da de inngikk avtaler med den første eieren, før han solgte firmaet til den ene straffedømte og hans dømte medarbeider.

Den første eieren måtte i begynnelsen av september møte i Oslo tingrett, saksøkt av tre tidligere kunder.

Kundene og NAF mener den første eieren var personlig erstatningsansvarlig da bruktbilfirmaet ikke betalte avtalt oppgjør for bilene som bruktbilfirmaet kjøpte opp for videresalg.

– Vi mener denne mannen som tidligere innehaver, styreleder og daglig leder har et erstatningsansvar fordi driften av firmaet var uforsvarlig da kundene ikke fikk oppgjør, forklarer Jens Christian Riege i NAF Advokat, som førte saken for retten.

Les også: Avslørt av egne telefonopptak

To av tre fikk medhold

Tingretten har nå dømt mannen til å betale to av kundene penger. De to får henholdsvis 383 000 kroner og 463 000 kroner pluss saksomkostninger og renter for bilene de solgte til Tuana cars da mannen var daglig leder og styreleder.

Det tredje NAF-medlemmet fikk ikke medhold i kravene sine, fordi Oslo tingrett mener den saksøkte bruktbileieren hadde solgt firmaet videre da avtalen om kjøp ble inngått.

NAF mente den saksøkte bruktbilsjefen likevel var ansvarlig også for den tredje kunden, da det i ettertid viste seg at den nye eieren var asylsøker og ikke hadde forutsetninger for å drive en bruktbilbutikk.

Men dette fikk NAF ikke medhold i.

– Selv om tingretten er kritisk til at firmaet ble overdratt til en asylsøker som ikke hadde dokumentert å ha midler, og som ikke betalte noe for firmaet, la tingretten vekt på at bilen først ble overdratt til andre etter at saksøkte var ute av firmaet, sier Riege.

Les også: Ingen vil ha Teslaen med alle feilene

– Ble lokket

– Hva kan folk flest lære av denne saken?

– Ikke gi fra deg eierskapet til en bil før du får oppgjøret. Her har kundene blitt lokket til å inngå en innkjøpskontrakt og gi fra seg vognkortets del 2. Man må ikke overføre bilen eller gi fra seg vognkort del 2 før man har fått pengene, eller fått tilstrekkelig sikkerhet for at disse blir overført, sier Riege.

Dommen er foreløpig ikke rettskraftig, og kan bli anket av begge partene.

Den første eieren har også i lengre tid vært under politietterforskning. Men det er ikke tatt ut tiltale.

Les også: Unikt bilde – her åpner Tesla-døren seg på motorveien