AVSLAG: Tingrettsdommer Leif Petter Trannum (bildet) ga ikke bruktbilselger Geir Egil Olsen medhold i krav om bruksfradrag for en trafikkfarlig bil han hadde solgt. Foto: Tomm W. Christiansen
AVSLAG: Tingrettsdommer Leif Petter Trannum (bildet) ga ikke bruktbilselger Geir Egil Olsen medhold i krav om bruksfradrag for en trafikkfarlig bil han hadde solgt. Foto: Tomm W. Christiansen

«Uhørt» krav fra bruktbilselger:

Krevde bruksfradrag for trafikkfarlig bil

Bruktbilselger Geir Egil Olsen krevde at kunder som han solgte en trafikkfarlig bil til, skulle få mindre i erstatning fordi de hadde brukt bilen i halvannet år. – Uhørt, mener NAF.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Bruktbilselger krevde bruksfradrag for trafikkfarlig bil.

Den tidligere bruktbilselgeren Geir Egil Olsen ble forrige uke dømt til fire års fengsel og til å betale åtte millioner kroner i erstatninger.

Olsen er ikke enig i dommen, og ønsket blant å betale mindre i erstatning til en av kundene som han solgte en trafikkfarlig bil til.

Høsten 2015 solgte bruktbilselgeren bak Olsen Bil en BMW til et ektepar i 40-åra. Halvannet år senere ble bilen underkjent etter en omfattende kontroll hos Statens vegvesen, fordi bilen var for dårlig reparert etter en tidligere større skade.

Krevde fradrag

I Aust-Agder tingrett er Olsen dømt til å betale ekteparet drøyt 200.000 kroner i skadeerstatning.

Men Olsen ønsket at beløpet skulle vært 50.000 kroner lavere.

Olsen og hans forsvarere mener at det skulle gjøres et fradrag på ca. 50.000 kroner for kundenes bruk av bilen gjennom halvannet år.

Les også: Slik brukte han moren i bruktbil-bedragerier

Kritikk fra retten

Slike nyttefradrag er normalt i bruktbilkonflikter. Men Olsen får ikke medhold av tingretten i kravet om fradrag.

– Den angivelige «fordelen» er kjøring av en bil som ble underkjent av Statens Vegvesen, og som det ikke ble opplyst om at hadde vært kondemnert, skriver tingretten i sin dom.

De viser også til at det i ettertid ikke var forsvarlig å reparere bilen på en ordentlig måte – og at den til slutt ble solgt billig til en bilopphogger.

– Retten kan ikke se at bruken av en trafikkfarlig bil i halvannet år kan sies å representere en nytte som skal gå til fradrag i erstatningsutmålingen, særlig når bakgrunnen for kravet er et forsettlig bedrageri, skriver tingretten i sin dom.

Les også: Slik fikk han bruktbilselgeren til å betale

Vigdis Svennungsen, leder for NAF Advokat, som er NAFs advokatkontor, blir overrasket når hun hører bruktbilselgerens krav.

– Først sender han bilister ut i farlige biler, deretter skal han ha nyttefradrag. Det er uhørt. Jeg er helt enig i vurderingen til retten, sier Svennungsen til Motor.

Hun har gått gjennom dommen mot bruktbilselgeren, og mener den er riktig.

– Den fremstår som grundig og korrekt. Dommen viser hvor mye penger det kan være i bilsvindel. Jeg håper derfor både banker og politiet har lært av denne saken. Olsen burde vært stanset på et langt tidligere tidspunkt, sier Svennungsen.

Les også: Dette er ikke rust, sa bilselgeren

Har ikke penger

Bruktbilselgeren har fått inndratt 600.000 kroner, i tillegg til at han må betale åtte millioner kroner i erstatninger til tidligere kunder og banker han har bedratt.

Men det kan ta lang tid før kundene og bankene får pengene, understreker tingretten som har dømt han. Om de i det hele tatt får pengene.

– Olsen er personlig konkurs og vil ikke ha økonomisk evne til å dekke erstatningskravene for en lengre tidsperiode, skriver tingretten i sin dom.