FEIL OG MANGLER: Markus Nordeng Selvig er tilkjent 40.000 kroner i prisavslag etter Volvoen han kjøpte for to år siden. Men han får ikke pengene fra bruktbilselgeren. Foto: Privat

Markus (26) er tilkjent penger, men bruktbilselgeren sier tvert nei:

Selger biler for millioner, men nekter å betale Markus

Bruktbilforretningen Kolbotn Bil er dømt til å betale 40.000 kroner til Markus Nordeng Selvig (26). Men de betaler ikke, og Namsmannen greier ikke å finne verdier – til tross for at bruktbilforretningen har biler for 33 millioner kroner for salg.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Bruktbilkjøperen vant og er tilkjent penger. Men han får ingenting.

– Det er intet til utlegg, skriver namsmannen i sitt brev.

Bruktbilforretningen Kolbotn Bil utenfor Oslo har 82 biler for salg til en verdi av totalt 33 millioner kroner. Likevel finner ikke Namsmannen noen verdier å ta.

– Saksøkte er ikke funnet med motorvogn, heter det i Namsmannens konklusjon.

Betalte ikke

Markus Nordeng Selvig (26) fra Romedal i Hedmark skjønner ingenting.

– Jeg kjøpte bruktbil med bruktbilgaranti og håpet på et problemfritt bilkjøp.

Men like etter bilkjøpet startet problemene med feil og mangler.

I fjor sommer fikk han medhold i Forbrukerklageutvalget om at Volvoen han kjøpte fra Kolbotn Bil er mangelfull. Det er blant annet problemer med hybridsystemet, og Nordeng Selvig fikk ikke vite at bilen var bruktimportert.

Forbrukerklageutvalget vedtok at han skal få tilbake 40.000 av de 335.000 kronene han betalte for bilen.

Da bruktbilfirmaet ikke betalte innen fristen, purret advokaten til Nordeng Selvig flere ganger.

Les også: – «Alt» er galt, hevdet bruktbilfirmaet

LUKSUSBILER: Kolbotn Bil har nå 82 biler for salg. Blant annet disse to; en McLaren og en Bentley. Foto: Skjermdump fra Finn.no

McLaren til to millioner

Til slutt gikk de til namsmannen og krevde tvangsinndrivelse av pengene. Kolbotn Bil er tilsynelatende en stor bruktbilforhandler i Follo. Akkurat nå har de hele 82 bruktbiler for salg til en total verdi av 33 millioner kroner.

Blant bilene er en McLaren til to millioner kroner, og en Bentley til 1,6 millioner.

Men Namsmannen finner ingen verdier.

– I dette tilfellet har vi ikke funnet noe å ta utlegg i. Tilgjengelige regnskapstall har ikke gitt oss grunnlag til å tro at det finnes verdier, skriver Audhild Notø, seksjonssjef ved sivilavdelingen i Øst politidistrikt i en epost til Motor.

Les også: Slik brukte han moren sin i bedragerier

Selger biler for 139 millioner

Markus Nordeng Selvig er oppgitt.

– Det er kjempesurt, sier han.

Gjennom flere måneder rundt juletider har han purret og mast på Kolbotn Bil. Bruktbilfirmaet har, ifølge Markus, lovet å gjøre opp for seg. Men pengene har likevel ikke kommet.

Kolbotn Bil har de siste fem årene solgt biler for totalt 139 millioner kroner, ifølge regnskapene for årene 2014-2018. De to siste årene har de gått med underskudd på totalt tre millioner kroner.

– At selskapet har kjøretøy til salgs betyr ikke nødvendigvis at de er eier av kjøretøyene, eller at kjøretøyene har en friverdi, skriver namsmannen i eposten til Motor.

«INGEN MOTORVOGN»: Kolbotn Bil har de siste fem årene solgt biler for 139 millioner kroner. Likevel er det ikke funnet noen motorvogn, ifølge namsmannen. Foto: Skjermdump fra namsmannens brev.

– Ikke enig

Motor har spurt Kolbotn Bil hvorfor de ikke gjør opp for seg. Kolbotn Bil sier de ikke har tenkt å betale Markus Nordeng Selvig de 40.000 kronene, slik han den siste tiden har fått inntrykk av at de vil gjøre, men ikke har gjort.

– Jeg er ikke enig i denne saken. Saken skal videre til retten, skriver Rizwan Shaukat i en sms til Motor. Han er både daglig leder og styreleder i bilfirmaet.

Når Motor spør hva han er uenig i, svarer han ikke.

Dersom man er uenig i et vedtak fattet av Forbrukerklageutvalget, kan man bringe saken inn for tingretten innen én måned. Vedtaket i tvisten mellom Kolbotn Bil og Markus Nordeng Selvig ble gjort i fjor sommer.

Advokatregning

Markus Nordeng Selvig er ikke alene om å vinne frem mot bruktbilselgere, men uten å få pengene.

I en kartlegging Motor har gjort tidligere, viser det seg at halvparten av bruktbilkjøperne har problemer med å få penger de rettmessig har krav på.

I stedet for å få de 40.000 kronene som med renter og gebyrer nå er oppe i 45.000 kroner, har Markus Nordeng Selvig i stedet måtte betale 2000 kroner i gebyr til namsmannen. Advokatregningen er oppe i 20-30.000 kroner, og Markus har fortsatt ikke fått reparert feilen som han er tilkjent erstatning for.

– Frustrerende

Advokat Thomas Oftedahl i Fram Advokatfirma har spesialisert seg på bruktbilproblemer, og har bistått Markus Nordeng Selvig. Han har aldri opplevd at en bruktbilforretning med så stor omsetning som Kolbotn Bil ikke har noen verdier namsmannen kan ta.

– Jeg mistenker at Kolbotn Bil bevisst har innrettet virksomheten for å unnslippe innkreving, og at de unnlater å betale oppgjør fordi de vet de vil unnslippe namsmannens inndrivelse, sier Oftedahl til Motor.

– Hva synes du om at klienten din fikk medhold i Forbrukerklageutvalget, men likevel ikke får pengene?

– Det er veldig frustrerende å ikke få oppgjør. Han har vært gjennom en lang prosess for å få vedtak mot bruktbilforretningen og deretter inndrivelsesprosessen.

Les også: Tesla-eieren måtte hugge opp lokket