BOMPENGEJUNGEL: Mange bilister sliter med å finne ut hvordan rabattordningene fungerer hos bompengeselskapene, men noen enkle råd kan gi gode besparelser. Foto: Shutterstock
BOMPENGEJUNGEL: Mange bilister sliter med å finne ut hvordan rabattordningene fungerer hos bompengeselskapene, men noen enkle råd kan gi gode besparelser. Foto: Shutterstock

Fortvilet over forskjeller hos bomselskapene?

Slik får du maksimal rabatt ved bompenge-stasjonene

Skal du få mest mulig brikkerabatt i bomstasjonene må du holde tunga rett i munnen. Men det aller viktigste er å tegne en Autopass-avtale med et av bompengeselskapene.

Publisert Sist oppdatert

I en serie artikler har Motor fortalt at stadig færre har bompengebrikke, og at rabattene for de som har brikke varierer stort.

Men hvordan skaffer man seg Autopass-avtale og får i hvert fall litt rabatt?

Motor har fått flere henvendelser fra fortvilte bilister som ikke forstår hvordan man skal gå frem. Vi forstår det godt – for det er ikke lett.

Les også: «Vil du bli rik på kriminalitet bør du begynne å selge bruktbiler»

Velg riktig selskap

Derfor, slik går du frem for å tegne Autopass-avtale:

Kontakt et hvilket som helst bompengeselskap. Oversikt finner du her.

OVERSIKT: På Autopass får du enkelt informasjon om alle fakturaer og passeringer. Skjermdump: Autopass
OVERSIKT: På Autopass får du enkelt informasjon om alle fakturaer og passeringer. Skjermdump: Autopass

Siden rabattene varierer svært mye, og noen bomselskaper fortsatt gir mer rabatt til kunder som har Autopass-avtale med nettopp dem, lønner det seg å velge riktig bompengeselskap.

I bomstasjonene for blant annet Vossapakko (i Voss), på Hardangerbrua, i Kvammapakken i Hordaland og på riksvegen mellom Lillehammer og Gausdal, gis det opptil 50 prosent rabatt til de som har avtale med det lokale bompengeselskapet - og ingenting til andre brikkebrukere.

Frem til april 2018 var det også slik i den store Haugalandspakken. Men fra 1. april gis det 20 prosent rabatt til alle brikkebrukere i bomstasjonene i Haugesund-regionen.

Les også: Prisforskjeller på over 1000 prosent – så mye koster parkering i storbyene

Timesregler og månedstak

Også timesregler og månedstak er det store variasjoner på.

I bommen på Svinesund betaler du ikke dersom du passerer mer enn 16 ganger i måneden. Mange andre steder er passeringstaket både 50 og 60. Høyest grense for fritak er det i bomringen i Trondheim, hvor du må passere bomstasjonene minst 110 ganger i måneden før du slipper å betale.

24 av 65 bompengeanlegg har timesregel, som gjør at du slipper å betale flere ganger dersom du passerer mer enn én gang i timen.

Her finner du oversikt over priser, rabatter og regler for alle landets bomstasjoner. Denne oversikten oppdateres jevnlig. Men Motors erfaring er at det kan være feil i skjemaet.

Derfor lønner det seg å gå til hjemmesiden til det enkelte bomselskapet.

Forskuddsbetaling

Husk at i flere bompengeanlegg får du mest rabatt dersom du betaler inne en bestemt sum på forskudd. Blant annet gjelder dette bomringen i Bergen og på Nord-Jæren.

I noen bompengeanlegg betaler du mer i rushtiden, mens det i andre er gratis på kvelder, netter og/eller i helger.

Dersom du skal på langtur, finnes det flere steder på nettet hvor du får informasjon om hvor mye bompengeutgiftene dine blir. Blant annet har Statens vegvesen denne nettsiden. 

Gjelder i Danmark og Sverige

Husk at Autopass-brikken kan brukes i alle automatiske bomstasjoner i Norge, og i Danmark og Sverige på ferjer og broer.

Brikken er knyttet til registreringsnummeret på bilen, og koster 200 kroner i depositum.

Har du avtale med et bompengeselskap som har lagt ned driften, må du sørge for å tegne avtale med et nytt bompengeselskap. Hvis ikke blir du uten avtale, og mister alle rabatter.

Brikke får du tilsendt posten, eller du henter den på en bensinstasjon eller lignende. Også denne praksisen varierer mellom bompengeselskapene.

Les også: Ferie i København? Vi har testet budsjetthoteller

Full oversikt

Fra nå i mars har det (endelig) blitt lettere å få oversikt over bompengepasseringene. Man slipper å ha brikkenummeret for hånden for å kunne logge inn.

Autopass.no kan du nå enkelt logge inn med fødselsnummer og passord og få oversikt over alle passeringer og fakturaer. Der kan du også administrere ditt kundeforhold, flytte brikke til nytt kjøretøy, eller opprette avtale med et annet bompengeselskap enn det du har i dag.

Dersom du midlertidig skal oppholde deg et sted med bompengestasjoner hvor det tilbys høy rabatt dersom man har avtale direkte med dette bompengeselskapet, er det smart å skifte.

På «mine sider» får du enkelt oversikt over bompengeselskap som tilbyr slik ekstrarabatt.

Les også: Den egentlige bompengeregningen