BOMPENGEJUNGEL: Bompengestasjonene er mange og skiltene er enda flere. Ved alle nye anlegg kommer standardrabatten på plass fra oppstart. Foto: Espen Røst
BOMPENGEJUNGEL: Bompengestasjonene er mange og skiltene er enda flere. Ved alle nye anlegg kommer standardrabatten på plass fra oppstart. Foto: Espen Røst

Fra 0 til 50 prosent rabatt:

Her er bompenge-selskapenes rabatter

Det er store forskjeller på hvor stor brikkerabatt du får i bompengeanleggene. I noen anlegg får du ingenting, i andre opptil 50 prosent – mens bare 15 av 65 bompengeanlegg har minst 20 prosent rabatt til alle.

Publisert Sist oppdatert

Les også: Slik får du maks rabatt ved bommene

For et par år siden ble det kjent at regjeringen ønsker å standardisere rabatten som brikkebrukere får i landets bompengeanlegg. Regjeringen ønsker ikke at lokalpolitikerne skal bestemme dette selv, fordi det blir for mange lokale ordninger.

– Alle brikkebrukere med lette kjøretøy skal få 20 prosent rabatt, var budskapet fra samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Tyngre kjøretøy med brikke skal ikke lenger få rabatt.

Les også: Så mange kjører uten brikke

Forutsetter lokale vedtak

I alle nye bompengeprosjekter innføres standardrabatten fra begynnelsen av. Men for eksisterende bompengeanlegg maler den byråkratiske kvernen sakte. Bare i 17 av 65 bompengeanlegg landet rundt er det nå 20 prosent rabatt til alle, viser en fersk oversikt Motor har fått fra Vegdirektoratet.

– For eksisterende bompengeprosjekter forutsetter omleggingen til nytt rabattsystem tilslutning fra lokale myndigheter, opplyser rådgiver Nina Lysfjord i bompengeforvaltningen i Vegdirektoratet til Motor.

Derfor er det fortsatt store rabattforskjeller.

Rabattene

Slik er rabattsituasjonen akkurat nå til brikkebrukere med lette kjøretøy i 10 av landets største bompengeanlegg:

  • Bomringen rundt Oslo, i Grenland og på E18 gjennom Vestfold: 10 prosent rabatt til alle.
  • Bomringen i Kristiansand: 20 prosent rabatt kun til de som betaler på forskudd.
  • Bomringen i Bergen og på Nord-Jæren: 10 prosent til alle, 20 prosent til de som betaler på forskudd.
  • Bomringen i Trondheim: 10 eller 20 prosent rabatt (avhengig av hvilken bomstasjon) til alle med lokal avtale med bomringen i Trondheim. 10 prosent rabatt til øvrige.
  • Bomringen på Haugalandet: Fem prosent til alle, 30-50 prosent til de som betaler på forskudd (avhengig av innbetalt forskuddsbeløp).
  • E6 Gardermoen – Kolomoen i Hedmark og E18 gjennom Østfold: 20 prosent rabatt til alle.

Kilde: Autopass, som har oppdatert takster og rabatter per 13/3 2018. Takster og rabatter finnes her (ekstern link).

Les også: I år passerer vi en magisk grense for bompengebetaling