TRÅKK PÅ: Hvis du velger sykkelen to arbeidsdager i uka på vei gjennom bommene på Noird-Jæren, kan du spare 6500 kroner i året. Foto: Espen Røst

Omstridt bomring åpner på Jæren:

Slik kan du spare mange tusenlapper gjennom bommene

Erstatter du bilen med sykkelen kan du spare tusenvis av kroner når nye bomringer åpner i storbyene. Så mye vil bomringen på Jæren koste – og så mye kan du spare på å sykle.

Publisert Sist oppdatert

Fra 1. oktober blir det bompengeinnkreving i 38 bomstasjoner på Nord-Jæren. I rushtiden vil det koste 44 kroner for hver passering, og mange frykter bompengeregninger på titusenvis av kroner årlig.

Det blir det fort også, dersom du kjører mye – spesielt i rushtiden uten bompengebrikke.

I den nye bomringen for Stavanger og Sandnes-regionen må man betale 44 kroner for hver eneste passering i rushtiden, og 22 kroner utenom rushtid.

Man må betale for inntil 75 passeringer i måneden.

Det gir en maksimal månedskostnad på 3300 kroner – eller hele 36 000 kroner i året.

Les også: 10 punkter om bypakker og bomringer

På Nord-Jæren skal bilistene i henhold til budsjettene betale om lag 1,6 milliarder kroner årlig i bompenger. Men det er lett å redusere bompengeregningen. Med bompengebrikke og Auto-passavtale gis det 20 prosent rabatt.

På snøfattige Jæren kan dessuten sykkelen erstatte bilen for mange. Dersom du sykler på jobb en arbeidsdag i uka, sparer du ytterligere 20 prosent.

To dager på sykkelsetet sparer nye 20 prosent.

– Har du mulighet til å sykle en dag i uka, kan du redusere bompengekostnadene med ca 3200 kroner årlig og 6500 kroner dersom du sykler to dager i uka, skriver Bymiljøpakken for Nord-Jæren på sine sider.

Sykler du hver dag i sommerhalvåret halveres bomutgiftene.

Les også: Slik får du maksimal rabatt i bompenge-stasjonene

Dette er reglene

Det er forskjellige regler for bomringene i norske byer. For den nye bomringen på Nord-Jæren gjelder følgende regler ved passering av de 38 bomstasjonene:

  • Passering koster 22 kroner døgnet rundt og året rundt, unntatt i rushtiden på hverdager. Da dobles prisen, til 44 kroner. På Jæren er rushtid kl. 07-09 og 15-17. (For tunge kjæretøy er det andre og betydelig høyere priser).

  • Man betaler for inntil 75 passeringer i måneden.

  • Man betaler kun inn i bomringen – ikke også ut som det blir i Oslo.

  • Timesregel gjelder. Man betaler for kun én passering i timen.

Bomringen på Jæren er i realiteten fem bomringer, med 11 bommer rundt Stavanger, 10 bommer rundt Sandnes, 10 bommer rundt Forus, to bommer rundt Risvika, to bommer rundt Stavanger lufthavn Sola og tre bommer på veiene mot Randaberg.

Budsjettet for bypakken er 37 milliarder kroner. Mesteparten av pengene skal brukes på kollektivtrafikk og prosjekter for syklende og gående.

Les også: Motors store vinterdekktest