INTERVJUET KØSTÅERE: De fleste bilistene som stamper i kø gjør det fordi de har lett tilgang på parkeringsplass, viser en undersøkelse Statens vegvesen har gjort. Foto: Jon Olav Nesvold, NTB scanpix

Høyere bomtakster endrer ikke reisevanene:

Parkeringsplasser er viktigst for bilistene

Lett tilgang på parkeringsplasser gjør at Oslo-bilistene stamper i køer inn og ut av hovedstaden. – Færre parkeringsplasser kan få folk til å slutte å kjøre, sier Marie Aarestrup Aasness i Statens vegvesen.

Publisert Sist oppdatert

I et doktorgradsarbeid har seniorrådgiver Marie Aarestrup Aasness i Statens vegvesen spurt 2000 bilister som har vært på vei ut og inn av Oslo om bilkøer og deres forhold til det.

– Over 70 prosent av dem synes det er viktig med lett tilgang på parkeringsplass. Det kan tyde på at færre parkeringsplasser er viktigere enn litt høyere bomtakster for å få folk til å slutte å kjøre, sier Aasness.

Les også: Dette koster parkeringen i Oslo sentrum

Vil betale for å slippe kø

I fjor ble takstene skrudd kraftig opp i bomringen rundt Oslo, og neste år skal takstene ytterligere opp.

– Men undersøkelser så langt viser at tre fjerdedeler kjører som før etter at prisene steg. Veldig mange er opptatt av parkeringsplass ved valg av transportmiddel. Undersøkelsen viser at litt høyere bomtakster ikke har så mye å si for bilbruken, sier Aasness til Motor.

Hun spurte også om og eventuelt hvor mye bilistene vil betale ekstra for å slippe kø. To av tre køståere vil ikke betale, mens 30 prosent kan betale inntil 50 kroner får å slippe kø.

Dette gjør vi i bilen

Men hva gjør vi når vi sitter i kø?  Marie Aarestrup Aasness har spurt også om det.

Dette gjør Oslo-bilistene i bilen:

  • 75 prosent lytter til musikk

  • 50 prosent tenker på privatlivet

  • 21 prosent tenker på jobben

  • 21 prosent snakker i telefonen

  • 9 prosent jobber på telefonen

  • 11 prosent gjør «andre ting», som ikke er spesifisert hva er

– Mange bilister er fornøyd med å sitte i bilen, selv om det er kø. De er mer fornøyd enn busspassasjerene, sier seniorrådgiver Marie Aarestrup Aasness i Statens vegvesen.

Les også: Her sniker 1500 – hver dag