ENIGHET: Fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal (KrF) kunne onsdag presentere enighet om ny bymiljøpakke – med halv bomavgift for elbiler. Foto: Tomm W. Christiansen
ENIGHET: Fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal (KrF) kunne onsdag presentere enighet om ny bymiljøpakke – med halv bomavgift for elbiler. Foto: Tomm W. Christiansen

Enighet om bymiljø­pakke:

Venstre fortviler over avtale på Nord-Jæren

Det er blitt enighet om bymiljøpakken på Nord-Jæren etter måneder med stridigheter. Enigheten innebærer at rushtidsavgiften fjernes, til Venstres fortvilelse.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Bymiljøpakkene er en av tre belønningsordninger regjeringen har utformet for å sikre nullvekst i biltrafikken i byene.

I flere måneder har kommunene ikke blitt enige om bymiljøpakken, men etter regjeringens bompakke som sørget for at rushtidsavgiften fjernes, er det nå lokal enighet, melder Stavanger Aftenblad.

Bymiljøpakken Nord-Jæren omfatter 38 bommer rundt Sandnes, Stavanger og Sola.

Enigheten innebærer blant annet at rushtidsavgiften fjernes, muligens allerede fra nyttår, og at elbiler må begynne å betale halv takst i bomringen.

Les også: – De store veiprosjektene i Oslo vil kreve bompenger

Skal nå nullvekst-mål

I enigheten understrekes det at nullvekstmålet skal nås, og at det kan innføres nye restriktive tiltak hvis det viser seg at trafikken øker.

Avtalen ble presentert av fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal (KrF), Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H), Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap), Randaberg-ordfører Kristine Enger (Ap) og Sola-ordfører Ole Ueland (H) onsdag.

Med den enigheten kan Nord-Jæren gå inn i nye forhandlinger med staten.

Les også: Frykter at bom-konflikten flytter seg til byen

«Helt forferdelig»

Venstres fylkesordførerkandidat Kjartan Alexander Lunde er enormt skuffet over at rushtidsavgiften avvikles på Nord-Jæren.

– Det er helt forferdelig at Nord-Jæren-ordførerne samtidig tar bort elbilfordeler. Dette er et dobbelttap for miljøet. Rushtidsavgiften har vært bærebjelken i å nå målet om reduserte utslipp og nullvekst i biltransport, sier Lunde.

– Andelen elbiler på Nord-Jæren er også ennå altfor lav til at det skal allerede innføres halv avgift, sier Lunde.

(©NTB)