ASTON MARTIN: Når det gjelder ikoniske Bond-biler, er det ingen som slår Aston Martin DB5. Her med Sean Connery. Foto: Aston Martin
ASTON MARTIN: Når det gjelder ikoniske Bond-biler, er det ingen som slår Aston Martin DB5. Her med Sean Connery. Foto: Aston Martin

Aston Martin DB5 på topp:

James Bonds ti mest ikoniske biler

Få, om noen, har vært med på flere biljakter og krasjet flere biler enn agent 007 James Bond. Dette er vår rangering av de ti mest ikoniske Bond-bilene.

Publisert Sist oppdatert

For det meste har Agent 007 sittet bak rattet i britiske biler (Aston Martin har vært med i 11 av filmene), men super-agenten har også tatt til takke med langt mer beskjedne kjøretøyer i jakten på skurker som truer verdensfreden. 

Les også: Vi har testet 115 veikroer, så du og 007 vet hvor dere skal raste

Det er laget 24 offisielle James Bond-filmer. Dr. No var den første med Sean Connery i hovedrollen i 1962. Connery spilte Agent 007 i tilsammen sju filmer, men bare seks av dem regnes som offisielle Bond-filmer (produsert av Eon Productions).

Andre 007-skuespillere er George Lazenby (1 film), Roger Moore (7), Timothy Dalton (2), Pierce Brosnan (4) og senest Daniel Craig (4).

Her er favoritt-bilene:

Aston Martin DB5

Den mest ikoniske Bond-bilen er uten tvil Aston Martin DB5. Vi så den første gang i Goldfinger med Sean Connery bak rattet. Deretter har den vært med i blant annet Thunderball, Goldeneye, Tomorrow Never Dies, Casino Royale og sist, men ikke minst, i Skyfall. På grunn av Bond-filmene har DB5 blitt en av Aston Martins mest kjente biler, selv om den bare ble produsert i rundt 1000 eksemplarer fra 1963 til 1965. En av DB5-bilene som var med i filmen, ble i 2010 solgt for over 30 millioner kroner på auksjon.

Toyota 2000 GT

At Toyota også har en Bond-bil er det ikke så mange som husker. I You Only Live Twice, kjører Sean Connery en Toyota 2000 GT. Bilen ble bare bygget i 351 eksemplarer og er i dag en svært etterspurt samlerbil med priser opp mot 10 millioner kroner. Connery kjører en roadster, mens alle produksjonsbilene hadde tak. Roadsteren ble spesialbygget for filmen, angivelig fordi Connery var for høy til å få plass i bilen med tak.

Lotus Esprit

Denne bilen ble mest berømt da Roger Moore i filmen The Spy Who Loves Me kjøre bilen ned på stranden og med et tastetrykk forvandlet den til en undervannsbåt. Lotus Esprit Turbo var også en av stjernene i For Your Eyes Only, der den ble sprengt i fillebiter.

Citroen 2CV

Dette er kanskje ikke den kuleste bilen agent 007 har kjørt, men kappkjørings-scenen i For Your Eyes Only er genial. Bonds Citroën 2CV motstår både kuler og rulling ned fjellskrenter og havner til slutt i nettet til bønder som høster oliven. Citroën laget faktisk en spesial-utgave av 2CV med 007-merker og kulehull for salg.

BMW Z8

I filmen The World Is Not Enough finner vi Pierce Brosnan bak rattet i en BMW Z8. Mange Bond-fans, som helst ser at 007 kjører Aston Martin, syntes ikke det var mer en rett og rimelig at bilen ganske raskt ble delt i to av en rakett fra et helikopter. BMW Z8, med en V8-motor på 400 hester, ble bare bygget i 5000 eksemplarer fra 2000 til 2003.

Lada 2105

Sjelden har vel så mange biler blitt ødelagt i løpet av en scene i en Bond-film som da Pierce Brosnan bak spakene i en stridsvogn førsøkte å slippe unna flere titalls politibiler av merket Lada 2105. Stedet var St. Petersburg og filmen var Goldeneye. Lada er bygget for å tåle det mest av russiske veier, men her kom de til kort.

Rolls Royce Silver Cloud II

I filmen A Wiew To A Kill var denne Rolls Royce Silver Cloud bil-stjernen. Den blir best husket for scenen der skurken May Day slår Bond bevisstløs og dytter bilen med Bond ut i en innsjø. Når agent 007 komme til seg selv, bruker han luften fra dekkene for å få puste. Først etter at May Day har forlatt området kommer Bond til overflaten. Opprinnelig var dette privat-bilen til Bond-regissør Cubby Broccoli.

Bajaj RE

Akkurat når vi trodde det ikke gikk an å sette Bond i et billigere og mindre avansert kjøretøy enn 2 CV, dukker han i filmen Octopussy opp i en Bajaj RE. Dette er en motorisert utgave av en Tuk Tuk taxi, og var det lettest tilgjengelige kjøretøyet i et forsøk på å stikke av fra skurken Kamal Kahn.

Land Rover Defender

Ikoniske Land Rover Defender er historie etter at produksjonen ble stoppet i 2016. I filmen Skyfall spiller den en hovedrolle og er med i noen av de beste action-scenene i Istanbuls gater med Eve Moneypenny bak rattet og Bond (Daniel Craig) i passasjersetet. Defender dukket også opp i filmen Specter.

Aston Martin DB10

I filmen Specter kjører James Bond en ny Aston Martin. Navnet på modellen er DB10 og skulle senere vise seg å være bygget etter prototype-tegningene til produksjonsmodellen DB11 som kom i salg for kort tid siden. Ti utgaver av DB10 ble bygget for denne filmen. Sju ble ødelagt, Aston Martin og produksjonsselskapet Eon har beholdt hver sin og en ble auksjonert bort til veldedighet.

Kilder: Wikipedia, produksjonsselskapet Eon, Aston Martin, Land Rover, Citroen, 007james.com