FÅR NEI: Regjeringen og statsminister Erna Solberg får ikke Stortingets støtte til å innføre avgift på biodrivstoff. Foto: Terje Bendiksby, NTB / scanpix

«Fikk tydelig tilbakemelding fra både NHO og LO»:

Regjeringen må utsette avgift på biodrivstoff

Regjeringens foreslåtte avgift på biodrivstoff blir trolig aldri innført, ifølge Høyres stortingsrepresentant Vetle Wang Soleim.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Fritak for veibruksavgift for biodrivstoff er i strid med formålet med veibruksavgiften, mener regjeringen, som vil utvide veibruksavgiften til å omfatte alt flytende biodrivstoff. Men nå sier Stortinget stopp.

Fredag vedtok Stortinget å utsette innføringen av regjeringens forslag til nytt avgiftsregime på biodrivstoff til 1. juli 2020, etter en enstemmig anbefaling fra finanskomiteen, skriver Kommunal Rapport.

Finanskomiteens saksordfører for skatteproposisjonen Vetle Wang Soleim (H) sier at årsaken til utsettelsen er at de fikk tydelig tilbakemelding fra både NHO og LO om at dette grepet ville føre til at næringslivet ville bruke mindre biodrivstoff.

– Det var ikke intensjonen, og derfor utsetter vi nå innføringen. Dermed får vi tid til en god dialog med både næringslivet og kollektivselskapene om hvordan vi skal få til det felles målet om å redusere utslippene ved hjelp av biodrivstoff, uten at produksjonen av drivstoffet fører til avskoging, sier Soleim.

Han sier også at han ikke tror at forslaget som innføres 1. juli, vil være identisk med regjeringens forslag.

Biodrivstoff har til nå vært unntatt for avgift av miljøhensyn. Et argument for å innføre det, er at biodrivstoff framstilt av palmeolje bidrar til avskoging av regnskog.

Med regjeringens forslag vil biodrivstoff bli dyrere enn fossilt drivstoff, uansett om det er laget av palmeolje eller ikke.

(©NTB)