AVANSERT: Norges mest kjøpte bil og «Årets beste bilkjøp» her i Motor, Tesla Model 3, ligger teknologisk sett mange år foran konkurrentene. Foto: Tomm W. Christiansen

Model 3 er plukket fra hverandre og analysert:

«Tesla ligger seks år foran Toyota og Volkswagen»

En Tesla Model 3 er teknologisk sett milevis foran de store bilgigantene. Mens Tesla har full kontroll på all nøkkelteknologi, er konkurrentene helt avhengig av eksterne underleverandører.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Nikkei BP, en av verdens største forbrukerorganisasjoner rettet mot næringsliv og industri, har analysert en Tesla Model 3.

20 år gamle Tesla produserte rundt 400.000 biler i 2019. De over 80 år gamle konkurrentene Toyota og Volkswagen produserte rundt 10 millioner.

På teknologibiten er det likevel lille Tesla som har satt standarden. Eksperter mener at konkurrentene ikke når det samme nivået før tidligst i 2025.

Det er konklusjonen etter analysen av Model 3, skriver Nikkei Asian Review, verdens største finansavis.

Ganske forbløffet

Avisen refererer også til en japansk ingeniør fra en stor, ikke navngitt, japansk bilprodusent som ganske forbløffet skal ha fastslått at Model 3 inneholder teknologi de selv ikke er i stand til å produsere i øyeblikket.

Årsaken skal være maskinvaren i Tesla, som både styrer dagens mange funksjoner – og som også har kapasitet til å takle overgangen til hundre prosent selvkjøring. Hos Tesla er dette integrert og i stor grad produsert i eget hus. Derfor er det enkelt for Tesla å legge inn nye funksjoner og oppgradere de eksisterende.

Mangler helhet

De store, tradisjonelle, bilprodusentene er avhengig av en rekke underleverandører som i ulik grad bidrar til sluttproduktet.

De mangler helheten som Tesla profiterer på.  

Nikkei påpeker at det ikke er opplagt at Tesla vil lykkes i bilverden. Tidligere rapporter har vist at bilene selges med tap – og rapportene om bilenes sviktende kvalitet er mange og tidvis alvorlige. 

Men teknologisk sett er Tesla i en egen klasse.