I VINDEN: Nye Mercedes A-klasse sedan har rekordlav luftmotstand. Med en verdi på 0,22 sletter Mercedes sin egen rekord.
I VINDEN: Nye Mercedes A-klasse sedan har rekordlav luftmotstand. Med en verdi på 0,22 sletter Mercedes sin egen rekord.

Mercedes i vinden:

Denne bilen sletter sin egen rekord

Med lille A-klasse sedan reklamerer Mercedes med en egenskap som knapt har vært nevnt på 30 år – men som i sin tid var nesten like relevant som antall hestekrefter: Lav luftmotstand.

Publisert Sist oppdatert

Joda, det jobbes minst like iherdig som før med å redusere en bils luftmotstand. Det virker bare ikke slik.

I dag ville du antakelig blitt tatt med til promillekontroll hvis du brukte ordet «luftmotstandskoeffisient».

På 80-tallet var det et naturlig ord i bilpratvokabularet.

Les også: Nå nærmer det seg for elektrisk Mercedes

Mercedes har naturligvis en god grunn til å børste støvet av gamle reklamebegreper. Nye A-klasse sedan setter ifølge Mercedes ny rekord i lav luftmotstand.

Her snakker vi om en luftmotstandskoeffisient på 0,22.

Til sammenlikning har for eksempel den ekstremt aerodynamiske Toyota Prius en verdi på 0,25. Huyndai Ioniq, den mest energigjerrige bilen i elbilparken, har 0,24.

Mercedes sletter dermed rekorden på 0,23 som de selv hadde med CLA Coupe fra 2013 – og som senere ble tangert av Audi A4. Biler med tradisjonell sedan-hekk er enklere å optimalisere på dette området.

Les også: Skal bruke 90 milliarder på e-Mercedes

A-Klasse sedan har de samme assistansesystemene man finner i dagens S-Klasse. Den kan kjøre semiautonomt ved hjelp av sensorer som gjør det mulig «å se» opptil 500 meter fremover. Den benytter også kart- og navigasjonsdata for å hjelpe sjåføren i ulike situasjoner, som å tilpasse hastigheten foran svinger, veikryss eller rundkjøringer.

Fra salgsstarten i høst tilbys A-Klasse sedan med to motorer:

Bensindrevne A 200 med 163 hestekrefter og 250 Nm, samt A 180 d med 116 hestekrefter og 260 Nm. Begge alternativer får en 7 trinns dobbeltclutch girkasse som standard.

– Med A-Klasse introduserte vi teknologi og luksus som tidligere var forbeholdt biler i klassen over. Når vi nå lanserer en sporty sedan av en allerede populær modell tror vi på et betydelig løft for denne karosserivarianten, sier Audun Hermansen, PR- og informasjonssjef i Mercedes-Benz personbil.

A-Klasse sedan får verdenspremiere på motormessen i Paris i oktober.