BER OM HJELP: Ford, Honda, JCB og Rolls-Royce er fire av bilprodusentene som har fått oppfordring fra Boris Johnsons regjering om å vurdere omlegging produksjonen. Foto: Scanpix/Frank Augstein, AP

Statsminister Boris Johnson til bilindustrien:

– Lag respiratorer i stedet for biler!

Britiske myndigheter ber flere av landets store bilprodusenter vurdere om de kan legge om noe av deleproduksjonen til fordel for produksjon av medisinsk materiell.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Den britiske regjeringen ber industrien om å bidra for å øke produksjonen av livsviktig medisinsk materiell.

Det hersker blant annet frykt for at helsesystemet kan havne i en situasjon med mangel på respiratorer etter hvert som epidemien sprer seg og stadig flere blir syke samtidig.

BBC varsler at statsminister Boris Johnson ber bedrifter innen maskin- og elektroteknikk vurdere å legge om deler av produksjonen sin på grunn av korona-epidemien.

Blant firmaene som kontaktes er bilprodusentene og JCB, den store produsenten av anleggsmaskiner. 

Oppfordrer til å hjelpe

I et møte mandag luftet statsminister Johnson muligheten for å legge om deler av produksjonen til å bygge livreddende utstyr, spesielt respiratorer, for helsesektoren.

I en uttalelse fra statsministerens kontor oppfordres industrien til å komme sammen for å hjelpe landet.

– Å forberede oss på den videre spredningen av koronavirus-utbruddet er en nasjonal prioritet og vi oppfordrer nå industrien og alle med relevant ekspertise som potensielt kan bidra til å hjelpe landet, med å takle denne nasjonale krisen, heter det i uttalelsen.

– Vi må øke produksjonen av livsviktig utstyr som respiratorer slik at vi alle kan hjelpe dem som er mest sårbare, og vi har behov for at næringslivet stiller opp og hjelper oss i denne nasjonale innsatsen.

Både Ford, Honda, JCB og Rolls-Royce bekrefter, ifølge nettstedet Autocar, at de er blitt kontaktet av regjeringen og at muligheten for å legge om noe av deleproduksjonen for å tilpasses produksjonen av medisinsk materiell, diskuteres.

Simon Jack, økonomikommentator i BBC, mener industrien er langt fra klar for å legge om produksjonen.

Et av selskapene sa eksempelvis til Jack at en sammenligning som ble gjort med industriens omlegging til produksjon av jagerflyene Spitfire under annen verdenskrig var søkt og lite relevant.

Dette blant annet på grunn av ikke-anerkjent design og usikkerhet angående hvor raskt deler kan gjøres tilgjengelig.

Også Storbritannias helseminister, Matt Hancock, oppfordrer industrien om å vurdere å legge om deler av aktiviteten for å akselerere produksjonen av det livsviktige utstyret. Han innrømmet at denne typen politikk vanligvis er forbeholdt krigstid.

– Vi har ingeniørkunst på høyt nivå her i landet. Vi vil at alle som har den tekniske muligheten og produksjonskapasiteten til å bygge respiratorer, gjør det, sier Hancock til BBC.