INDIVIDUELT: Med Kias lydteknologi vil du kunne lage din egen isolerte lydsone i bilen – samtidig som du kan snakke med øvrige passasjerer. Foto: Kia Motors
INDIVIDUELT: Med Kias lydteknologi vil du kunne lage din egen isolerte lydsone i bilen – samtidig som du kan snakke med øvrige passasjerer. Foto: Kia Motors

Kia lanserer lyden av fremtiden:

Snart kan alle i bilen høre hva de vil

Sjåføren kan høre på musikk, sidemannen kan snakke i mobilen – og noen kan sove uforstyrret i baksetet. Snart kan du skreddersy din egen lydsone i bilen.

Publisert Sist oppdatert

Kia viser i disse dager neste generasjon av lydteknologien SSZ (Separated Sound Zone) som gjør det mulig å tilpasse lyden i bilen til hver enkelt passasjer.

Høyttalerne har teknologi som kan øke eller redusere nivået på lydbølger, og dermed nøytralisere lyd fra omgivelsene.

I dag benytter mange hodetelefoner for å få noe av den samme effekten. Men dette er ikke særlig praktisk når du skal kommunisere med andre i bilen. Dessuten kan det være direkte trafikkfarlig.

I Vegtrafikklovens paragraf 3 står at alle som ferdes i trafikken skal sørge for å ha alle sansene intakt. Og hørsel er definitivt en viktig sans også i trafikken.

Les også: Kia best på nybil-garantier

I en bil med SSZ-teknologien kan alle koble sin smarttelefon via Bluetooth og høre på sin egen musikk uten å forstyrre noen – samtidig som det er mulig å snakke sammen. Lyd fra telefonsamtaler kan også isoleres.

Teknologien kan også sørge for at bare sjåføren hører lyder fra bilen, som for eksempel parkeringssensorer og navigasjon.

– Fremtidens kunder vil etterspørre mer spesialtilpassede muligheter for underholdning i bilene. Med teknologiske innovasjoner som dette tror jeg vi vil gjøre bilene våre mer komfortable og attraktive, sier Kang-duck Ih ved Kias forskningslaboratorie.

SSZ teknologien har vært under utvikling siden 2014, og det produksjonsklare systemet forventes i løpet av ett til to år.

Les også: Ett spørsmål henger i lufta med Kias neste elbil