PRISVINNER: Kia e-Soul har fått mye ros for sin rekkevidde her i Motor og i resten av bilpressen. Nå også i kåringen «World Car of the Year». Foto: Kia Motor

Kia soper med seg gjeve priser:

Kåret til verdens beste

Kia e-Soul slo sin ferske rival Mini Electric i en av de meste prestisjetunge kategoriene i «World Car of the Year».

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: 86 biljournalister fra 24 land kårer vinneren av «World Car of the Year».

E-soul vant klassen «verdens beste bybil» foran Mini Electric og Volkswagen T-Roc. Begrunnelsen har en ordlyd vi kjenner godt her i Norge:

Den kombinerer nullutslipp, imponerende elektrisk rekkevidde og tøff design – og er i tillegg praktisk.

Amerikansk flertall

Juryen i «World Car of the Year» består altså av journalister fra 24 land. Amerikanerne er i flertall, fulgt av japanere, kinesere og briter. Men også Australia og Finland er representert, for å ta to ytterpunkt i jurysammensetningen, både geografisk og befolkningsmessig. 

De vurderte bilene i kåringen må selges i minst fem land på minst to kontinenter innen 1. januar.

For mange i denne juryen er er en «bybil» det samme som en ganske tradisjonell kompaktbil i en europeers øyne. For oss er med andre ord dette den mest interessante kategorien. Godt underbygget av det faktum at årets bil – uansett klasse – ble Kia Telluride.

Kia hva da, sa du?

Kia Telluride. En diger SUV med plass til opptil 8 personer – og primært for det amerikanske markedet. Den selges ikke i Europa.

Men igjen: En gjev pris til Kia. Og faktisk har denne bilen mottatt over 70 av den siden lanseringen i 2019.

Men på 2. og 3. plass kom det to modeller som trekker relevansen hjem til våre breddegrader, og begge fra sammen konsern: Mazda CX-30 og Mazda 3.

– Alle i Kia er virkelig beæret over å motta ikke bare en, men to, priser fra juryen i «World Car of the Year», sier Kia-sjef Thomas Schemera.

– Dette er en av de tøffeste konkurransene i bilindustrien på verdensbasis, og viser at både Telluride og e-Soul virkelig er enestående biler. Utmerkelsene er bevis på det talent og den innsatsen alle i teamet legger ned for å skape attraktive og praktiske biler med høy kvalitet, legger han til.

Nye helelektriske Porsche Taycan vant for øvrig to priser: World Performance Car og World Luxury Car.