SISTE GENERASJON: Toyota RAV4, slik vi kjenner den i femte generasjon. Nå kommer den også for første gang i ladbar versjon.

Toyota er først og størst i SUV-klassen:

Nå lages RAV4 nummer 10.000.000

Toyota RAV4 blir av bilhistorikere flest omtalt som den første SUV-en, slik vi definerer biltypen i dag. I løpet av året ruller bil nummer 10 million ut fra fabrikken.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Toyota RAV4 ble introdusert i 1994 – og er nå i sin femte generasjon.

RAV4 kom til Norge to år etter introduksjonen. Mange vil sikkert huske at den første utgaven også kom i en kortere tredørs versjon.

Men det var først og fremst konseptet som var nytt.

Dette var en bil i kompaktklassen med fordelene til de store SUV-ene: Firehjulsdrift, god bakkeklaring og høy sitteposisjon. Men samtidig med langt bedre smidighet og drivstofføkonomi.

FØRSTE GENERASJON: Pionéren kom i både lang og kort utgave. Også den korte ble i starten solgt i Norge.

ANDRE GENERASJON: Fortsatt går det en del av disse på norske veier. Den ble litt rundere i formen og fikk et vesentlig mer moderne førermiljø. Etter en stund fikk den også en dieselmotor på 116 hk.

TREDJE GENERASJON: RAV4 vokser nesten en klasse og blir 14,5 centimeter lenger og blir mer fleksibel. Den får også flere motoralternativer, blant annet diesel på 136 eller 177 hester.

FJERDE GENERASJON: Mister litt særpreg når reservehjulet utenpå den sidehengslete bakdøren forsvinner.

FEMTE GENERASJON: Toyota RAV4, slik vi kjenner den i femte generasjon. Nå kommer den også for første gang i ladbar versjon.

FEMTE (OG FØRSTE) GENERASJON: Toyota RAV4 – for første gang i ladbar versjon.

 

Hang seg på trenden

Ganske kjapt hang de japanske konkurrentene seg på trenden som Toyota hadde startet:

Honda med CR-V i 1996, Subaru med Forester i 1997 – og etter hvert Nissan med X-trail i 2000.

Men også britiske Land Rover, som lanserte sin Freelander allerede i 1997.

I dag er RAV4 inne i sin femte generasjon. Og ifølge salgstallene er den mer populær enn noen gang: I 2019 var RAV4 verdens mest solgte SUV, og verdens fjerde mest solgte personbil. Her i Norge ble RAV4 den 6. mest solgte modellen i 2019. Hittil i år ligger den på 14. plass på listen over nybilregistreringene.

USA størst

Og nå forbereder altså Toyota markeringen av at RAV4 nummer 10 million skal produseres. To millioner av disse har gått til det europeiske markedet.

Det nordamerikanske er det største. Og etterspørselen har økt ytterligere etter at bilen nå er lansert i en ladbar versjon med antatt elektrisk rekkevidde på 60 kilometer.