STORSTREIK Nærmere 50.000 arbeidere hos den amerikanske bilgiganten General Motors gikk mandag ut i streik. Her ber politiet i Flint, Mićhigan en streikende om at trafikken får slippe forbi. Foto: AP / NTB scanpix
STORSTREIK Nærmere 50.000 arbeidere hos den amerikanske bilgiganten General Motors gikk mandag ut i streik. Her ber politiet i Flint, Mićhigan en streikende om at trafikken får slippe forbi. Foto: AP / NTB scanpix

50.000 ansatte tatt ut i konflikt:

Storstreik i amerikansk bilindustri

Nærmere 50.000 ansatte i General Motors har gått ut i streik, etter at forhandlingene om en ny tariffavtale brøt sammen.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Arbeidere ved 33 fabrikker i ni amerikanske delstater la mandag morgen ned arbeidet og satte ut streikevakter, og det samme gjorde de ansatte ved 22 delelagre over hele USA.

Streiken medfører full stans i bilgigantens produksjon av biler og bildeler i USA, og det ventes at den også vil skape store vansker for GMs fabrikker i Canada og Mexico.

Forhandlingene mellom General Motors og fagforbundet United Auto Workers (UAW) brøt sammen søndag, og partene står langt fra hverandre i spørsmål om lønn, helseforsikring og bruk av midlertidig ansatte.

Les også: Tente på alle plugger over GM-forslag

Stenger fabrikker

UAW krever blant annet at GM går tilbake på planen om å stenge fire fabrikker, og de ansatte krever også en større andel av bilgigantens overskudd, som i fjor var på over 70 milliarder kroner.

GM produserer biler og bildeler i 37 land, blant annet bilmerkene Chevrolet, Buick, GMC og Cadillac.

Produksjonen ligger på rundt 10 millioner biler i året, men selskapet er inne i en stor omstillingsprosess med økt satsing på elbiler og automatisert produksjon.

Les også: Dette beistet har 40 år på salgstoppen

Trump-kritikk

Nyheten om at bilgiganten planla å stenge fire fabrikker i USA og sette nærmere 15.000 arbeidere på porten, resulterte i skarp kritikk fra president Donald Trump, som truet med å kutte alle subsidier.

GM ble berget fra konkurs av amerikanske myndigheter etter finanskrisen i 2008.

Selskapet har forsøkt å møte kritikken ved å love nye investeringer og arbeidsplasser, men langt færre enn dem som forsvinner.

Les også: Er dette bilen du kjører om 10 år?

(©NTB)