SOM FØR: Det koster 150 kroner pr dag å kjøre en bil som ikke har forsikring. Foto: Geir Olsen
SOM FØR: Det koster 150 kroner pr dag å kjøre en bil som ikke har forsikring. Foto: Geir Olsen

To år etter at gebyrene ble innført:

15.000 personbiler er uten forsikring

Over to år etter at gebyrene begynte å løpe for dem som ikke skaffer seg forsikring, er det fremdeles 30.636 uforsikrede kjøretøyer i Norge. Nær halvparten er personbiler.

Publisert Sist oppdatert

Stortingets strategi for å få alle kjøretøy forsikret fungerte tilsynelatende innledningsvis, da de 1. mars 2018 besluttet at Trafikkforsikringsforeningen skulle få sende ut gebyrer til eiere av kjøretøy uten forsikring.

To måneder senere var antall uforsikrede redusert fra 111.000 til 69.000, ifølge Nationen, og ett år etter var antallet nede i 33.590.

Så sa det nesten stopp.

Send skiltene i posten!

– Flere av dem som nå blir uforsikret har hatt forsikring, men betaler ikke lenger for forsikringen. Vår klare anmodning er: Har du ikke råd til forsikring, selg bilen eller send skiltene i posten til Statens vegvesen, sier Roger Stenseth, direktør i Trafikkforsikringsforeningen.

Den 29. mars i år var det ennå 30.636 uforsikrede kjøretøyer i Norge, selv om det påløper et daglig gebyr for hver dag man kjører uten forsikring, på 50 kroner for moped og traktor, 150 kroner for bil og varebil 150 kroner eller 250 kroner for buss og lastebil.

Inntektene fra gebyrene går til forsikringsselskaper som må betale dersom noen stikker av etter en ulykke.

Nesten halvparten av de uforsikrede kjøretøyene er personbiler, deretter følger mopeder, varebiler og traktorer. Prosentandelen er høyest i Troms og Finnmark, med 0,86 prosent av alle kjøretøy uforsikret, mens prosenten er lavest i Møre og Romsdal, der 0,59 prosent av kjøretøyene er uforsikret.

(©NTB)