GIR RÅD: Hallgeir Kvadsheim er siviløkonom, programleder i Luksusfellen og privatøkonomisk rådgiver i Dine Penger. Foto: TV3/Rune Bendiksen

Hallgeir Kvadsheim om korona og bilkjøp:

– Nå kan du gjøre bilkupp

– Nå er det mulig å gjøre gode bilkupp, sier siviløkonom Hallgeir Kvadsheim – som selv holder på å kjøpe ny bil akkurat nå. Men om det blir elbil fra Skoda eller Tesla avhenger av én ting.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Hva nå med koronautbrudd og bilkjøp? Motor har spurt eksperter om råd.

Fører korona-krisen til at vi kan gjøre «korona-kupp» på bilkjøpet - eller tror du for mange tenker slik til at kupp er umulig?

– Ja, på bruktbil er det nå mulig å gjøre gode kjøp fordi alt stopper, også kjøp av bil. Det er færre kjøpere av bilene nå.

På nybil kan du gjøre gode valutakupp, dersom du har kjøpt bil til en pris som ble satt for noen måneder siden, før kronen falt i verdi. Ikke alle bilmerker øker prisen på grunn av kronefallet.

Hvilke modeller kan være gode kjøp?

– Uavhengig av koronakrisen har jeg det siste halvåret fremhevet at eldre elbiler som Peugeot ion og e-Golf, modeller fra 2012 til 2014, kan være gode kjøp. Det er nesten slik at slike kjøp betaler seg. Verdifallet på litt eldre elbiler er forsvinnende lite. Verdifallet er allerede tatt, mens du slipper store bompengeutgifter og drivstoff. Dermed blir bilkostnaden svært liten.

Les også: Bilindustrien vil utsette klimatiltak

Hva vil du anbefale dem som står i kø med bestilling på ny elbil?

– Vi skal kjøpe ny familie-elbil i vår familie, og har nylig forhåndsbestilt både Skoda Enyaq og Tesla Y. Skodaen er enda ikke prissatt, mens Tesla har priset sin. Hvilken vi velger avhenger av i hvor stor grad Skoda vil øke prisen på grunn av svekket krone. Vi vil nok helst ha Skodaen, tror jeg, men det kan bli Teslaen fordi Tesla normalt ikke øker prisen ved kronesvekkelse.

Jeg anbefaler andre som har bestilt ny bil å passe på. Dersom prisen ikke er fastlagt bør du gjøre som meg, forhåndsbestille en til og senere avgjøre hvilken bil du kjøper. Hvis prisen ikke økes, kan du nå gjøre gode valutakupp.

Les også: Dette er overraskelsene i Tesla Model Y

Hva bør du tenke på hvis bilhandelen også inkluderer salg av en bruktbil?

– Du må være klar over at også på bruktbilmarkedet har det tørket litt inn. Det er svært vanskelig å selge bruktbil nå. I hvert fall i privatmarkedet våger folk ikke engang å sette seg inn i bilen og prøve den på grunn av smittefrykt.

Kommer korona-krisen til å påvirke prisene på nye biler utover i 2020?

– Ja. Men det er vanskelig å si hvordan og hvor mye. Det er både kronesvekkelse, som kan gjøre bilene dyrere, og en stor svikt i etterspørselen, som kan gjøre bilene billigere. Samtidig er ikke ansatte i offentlig sektor rammet av permitteringer, og vi har fått lavere renter. Bilforhandlerne kan ikke sette opp prisene så mye når det er etterspørselssvikt, samtidig vil de kanskje være nødt til å gjøre det på grunn av valutakursen.

Les også: Enorme forskjeller for å kansellere bilkjøpet

– Ikke hvis du har en grei og trygg jobb. Du får lavere rente, og du har et lavere forbruk i en periode, derfor behøver du ikke nødvendigvis sette bilkjøpet på pause, med mindre du skulle få problemer med jobben det neste halvåret. Man kan bli for forsiktig med forbruket nå. Det er en fare med kollektiv pessimistisk dupp.

Er leasing blitt mer eller mindre aktuelt under korona-krisen?

– Når utlånsrenten har falt så mye er leasing blitt litt mindre attraktivt. Den siste måneden er det blitt gunstigere å finansiere bilkjøpet selv i stedet for gjennom leasing.

Hvilke andre steder enn Finn bør man markedsføre bruktbilen man skal selge?

– Prøv den nye Nettbil, hvor bilforhandlerne konkurrerer om bilen din.

PS: NAF, utgiver av Motor, har et samarbeid med Nettbil.no ved at NAF utfører tester på mange av bilene som legges ut for salg.