LIVSNØDVENDIG: Respiratorer er mangelvare i en korona-rammet verden. Nå går bilprodusenter som Nissan og McLaren sammen om å lage livsnødvendig utstyr. Foto: Shutterstock
LIVSNØDVENDIG: Respiratorer er mangelvare i en korona-rammet verden. Nå går bilprodusenter som Nissan og McLaren sammen om å lage livsnødvendig utstyr. Foto: Shutterstock

Bilprodusentene går sammen om krisehjelp:

Nissan og McLaren lager nødrespiratorer

Storbritannias lager av respiratorer dekker ikke et forventet sykdomsforløp blant 67 millioner innbyggere. Nå går en rekke selskaper sammen for å konstruere nødløsninger.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Korona-utbruddet har skapt mangel på nødvendig helsemateriell.

Nissan og Formel 1-aktøren McLaren skal lede hver sin gruppering i et konsortium sammen med det britiske selskapet Meggitt, som spesialiserer seg på komponenter til luftfarts- og forsvarsindustrien.

Sammen skal de utvikle en respirator, som etter planen skal kunne produseres allerede om fire uker. Prototypen skal være klar om en uke, og blir forhåpentligvis godkjent til sykehusbruk, skriver Reuters.

Nyhetsbyrået melder videre at McLaren fokuserer på hvordan respiratoren skal designes, mens Nissan jobber med produksjonsflyten hos eksisterende produsenter av respiratorer.

Storbritannias helseminister Matt Hancock sier at mange selskaper allerede har laget ulike prototyper. Han understreker at han tror de produksjonsklare apparatene vil bli godkjent i løpet av en uke.

– Jeg vil bli overrasket hvis det tar lenger tid enn dette, sier han.

Også i Italia er store bilprodusenter i gang med å justere produksjonen inn mot krisen i helsevesenet. Både Ferrari og Fiat/Chrysler er i dialog med Siare Engineering, som er Italia største produsent av respiratorer.

Også Elon Musk har twitret at Tesla-konsernet har teknologien til å starte produksjon av respiratorer.