LYS I LAMPA: Kaldere vær får gjerne denne lampa til å lyse på dashbordet.
LYS I LAMPA: Kaldere vær får gjerne denne lampa til å lyse på dashbordet.

Kommer med vinterkulda:

Hva gjør du når denne lampa lyser i bilen?

Varsellampen om lavt dekktrykk kommer med vinterkulda. Men det betyr ikke at det er noe galt.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Dekktrykkovervåkingssystemet Tyre Pressure Monitoring System (TPMS) er påkrevd i biler solgt etter 1. november 2014.

Når vinteren kommer og temperaturen plutselig synker, faller også trykket i dekkene. 

Da dukker som regel den gule varsellampa med utropstegn opp i moderne bilder. Men det er ikke alle som vet at den varsler om lavt dekktrykk.

– Dekktrykk-varselet er et system som kan oppleves irriterende, for det dukker ofte opp når temperaturen svinger mye. Dukker lampen opp er det viktig å ikke ignorere den, men sjekke tilstanden til dekkene, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Les også: Dette betyr alle varsellampene på dashbordet

Økt sikkerhet

TPMS et overvåkingssystem med sensorer som varsler om at trykket faller i dekket. Det kan skje ved plutselig temperaturfall fordi luften komprimeres og trykket faller – eller i verste fall fordi du har punktert.

Hensikten med sensoren er rett og slett å øke trafikksikkerheten og redusere drivstofforbruket. 

– Lufttrykk er viktig for å ha bra veigrep. I tillegg reduserer det slitasjen på dekkene dine og gir deg mindre utgifter til drivstoff, forklarer Sødal.

– Lyser varsellampen mens du er på veien, er det viktig å stoppe og sjekke om du har punktert. Har du ikke det, betyr det at du har for lite trykk i dekkene. Ta derfor turen innom bensinstasjonen og sjekk dekktrykket, sier han.

Les også: Sjekk bruktbilkjøpernes skrekkliste

Nullstille

Noen ganger krever bilen at du tilbakestiller eller nullstiller systemet for å få vekk varsellampen. Alle biler tilbakestiller sensorene forskjellig.

– Må du tilbakestille systemet er instruksjonsboka stedet du finner ut hvordan du gjør det, sier Nils Sødal.

– Får du det ikke til, må du rett og slett oppsøke et verksted, avslutter han.

Kjører du en bil kjøpt før 2014, har du ikke samme overvåkingssystem. Da er det desto viktigere at du sjekker dekktrykket med jevne mellomrom.