NOE AV DET FINESTE: Calella-de-Palafrugell er i likhet med Palafrugell, Tamariu og Llafranc blant de nydeligste og mest pittoreske stedene på Costa Brava. Foto: Shutterstock
NOE AV DET FINESTE: Calella-de-Palafrugell er i likhet med Palafrugell, Tamariu og Llafranc blant de nydeligste og mest pittoreske stedene på Costa Brava. Foto: Shutterstock

På tur til Costa Brava i Spania:

Her er sannsynligheten stor for at du blir forelsket…

Klart det finnes et Spania utenfor allfarvei. Spania er et stort land. Men langs kysten av Costa Brava? Svaret er at det gjelder å vite hvor du skal reise.

Publisert Sist oppdatert

Costa Brava betyr «den ville kysten» og tilhører regionen Catalonia i Spania.

Når du forlater motorveien Autopista 7 og etter noen kilometer kommer til Lloret de Mar, en time unna Barcelona, er det hektisk. Svære busser, høye hus, kaos, barer, liv og røre og en fin strand. Her i Lloret de Mar, Blanes og Tossa de Mar har spesielt engelske og franske turister kost seg i flere tiår.

Men Costa Brava er mye mer.

Det finnes nesten urørte perler, rik kultur, fantastiske kyststier og en eleganse som langt fra er forbeholdt dem som har mye penger.

HVITE BYER: Hvitkalkede hus og trange bygater i de tidligere fiskerlandsbyene langs den nordøstlige kysten av Spania.
HVITE BYER: Hvitkalkede hus og trange bygater i de tidligere fiskerlandsbyene langs den nordøstlige kysten av Spania.

Tre-stjerners opplevelse

I den lille landsbyen Sant Pol de Mar står vi ved inngangsdøren til et gastronomisk himmelrike. Med tre stjerner i Michelinguiden er Carme Ruscalleda en av verdens få kvinnelige stjernekokker, og restauranten hennes Sant Pau, er landsbyens fremste attraksjon.

Den selvlærte og ujålete kokken vokste opp i denne restauranten med bare ni bord, og etter en omvisning på kjøkkenet, spiser vi en lunsj vi sent vil glemme. Men den er kanskje en anelse eller to (eller tre) med formell enn det vi trives med. 

Les også: Her spiser du godt på Costa Brava

Et lite Cuba langs kysten

På Hotel Aiguaclara i Begur venter en ny opplevelse. Joan og Clara (de vil gjerne være på fornavn her) tok med seg barna og flyttet fra storbyen Barcelona til Begur, en landsby på en høyde fem kilometer fra havet. Der åpnet de et lite hotell.

I dag er hotellet et av de aller mest populære på Costa Brava, og Clara geleider oss med glede og entusiasme fra rom til rom.

PERSONLIGHET: Alle de vakre rommene på Hotel Aiguaclara er innredet forskjellig.
PERSONLIGHET: Alle de vakre rommene på Hotel Aiguaclara er innredet forskjellig.

I restauranten er det god mat, god service, kelnere i karibiske skjorter og etter hvert også levende musikk (cubansk jazz) og stappfullt hus. Vi er midt i festen, men langt fra grisefesten.

Den sjarmerende landsbyen Begur er preget av at mange fra landsbyen utvandret til Cuba på 1900-tallet. Noen vendte hjem med mye penger, og fikk bygget hus i kolonistil med gilde farger.

Les også: Her bor du godt på Costa Brava

Noe av det fineste langs kysten

Etter middag vender vi hjem til Parador de Aiguablava ved havet. Paradorene er statlig eide hoteller, som ofte ligger i gamle bygninger. Disse hotellene byr på staslige om enn litt gammelmodige omgivelser, ofte til gode priser.

Beliggenheten til akkurat dette paradoret er til å miste pusten av. Det er rett og slett helt fantastisk plassert, helt for seg selv på toppen av en bitteliten halvøy.

Det eneste som kan måle seg med beliggenheten er El Far Hotel (dyrt), i Palafrugell. Fra den store parkeringsplassen nedenfor dette hotellet kan du legge ut på tur langs den nydelige kyststien på Costa Brava.

En tur til nabolandsbyen Tamariu tar deg eksempelvis i løpet av et par knappe timer gjennom variert landskap og fra det ene nydelige utsiktspunktet til det andre. Tamariu er i likhet med Palafrugell, Llafranc og Calella de Palafrugell blant de nydeligste og mest pittoreske stedene på Costa Brava.

En by å forelske seg i

Det aller fineste er likevel Cadaqués. Sannsynligheten er stor for at du blir forelsket.

Dette var kunstneren Salvador Dalís lekegrind. Her satte han nettene på hodet sammen med kunstnervennene sine, mange av dem kjente, som forfatteren Gabriel García Márquez.

EN BY Å FORELSKE SEG I: Cadaqués er en sjarmerende landsby som ikke er ødelagt av turismen. Foto: Dreamstime
EN BY Å FORELSKE SEG I: Cadaqués er en sjarmerende landsby som ikke er ødelagt av turismen. Foto: Dreamstime

En annen maler og kunstner tilbragte også en sommer i Cadaqués, nemlig Pablo Picasso. Walt Disney og en rekke andre størrelser har også vært gjester i denne hvitmalte byen ved havet.

Cadaqués kunne ha vært en kulisse Hollywood bygget opp for å ivareta imaget om en autentisk fiskerlandsby på kysten av Spania.

Vel, ikke helt.

Mange av innbyggerne i Cadaqués reiste også de til Cuba i jakt på en bedre fremtid, og det synes på arkitekturen også her, om enn i en sobrere form enn i Begur.

Ikke ødelagt av turismen

Det sies at det er Salvador Dalís fortjeneste at Cadaqués ikke ble ødelagt av turismen. Han skal ha bestemt at ingen bygning i byen skulle strekke seg høyere enn en palme. Om sommeren bodde han og kona Gala i et hus i nabobukta Port Lligat i gåavstand fra Cadaqués. Det er blitt museum og vel verdt et besøk.

DALIS LEKEGRIND: Salvador Dalí og kona Galas hus i Port Lligat er i dag et museum og helt klart preget av kunstnerens lekenhet.
DALIS LEKEGRIND: Salvador Dalí og kona Galas hus i Port Lligat er i dag et museum og helt klart preget av kunstnerens lekenhet.

Hovedmuseet ligger i Figueras, også det fascinerende.

Ellers er Cadaqués god mat, trange gater, nydelige viker og naturparken Cap de Creus. Den er som skapt for sykling, vandring eller løping.

Helt ytterst ligger fyrtårnet. Mange små stier langs veien ut mot fyret leder ned til klipper ved det krystallklare vannet. Der er det mange som fisker etter blekksprut, og den ender gjerne på tallerkenen i landsbyen senere på kvelden.

Når du kanskje sitter der en stille stund på kirketrappa (kirken ligger på det øverste punktet i landsbyen), og ser utover havet, er dette sannsynligvis det nærmeste du kommer «utenfor allfarvei» langs kysten i dette mangfoldige landet. Det betyr ikke at ikke andre har oppdaget stedet før deg. Men sola, stemningen og historiens sus er for alle.

 

Opplevelser Underveis

Musikkfestivaler
Det er en rekke festivaler på Costa Brava i løpet av sommeren, og området er særlig kjent for musikkfestivaler.

Den største er Cap Roig, som hver juli måned får besøk av flere store verdensstjerner. 

Turstier
Costa Brava har et svært godt utbygd nett av turstier langs kysten. De er godt merket, og de fleste er ikke særlig krevende. Pakk med badetøy, solkrem, og ta med litt penger. Du vandrer ofte fra landsby til landsby, og innimellom er det små bukter og sannelig også en strandbar eller to.

Reisefakta

Reiserute: Barcelona, Sant Pol de Mar, Lloret de Mar, Calella de Palagrugell, Begur, Tamariu, Figueras, Cadaquez, Barcelona.

Hvordan komme seg dit: Både SAS og Norwegian flyr direkte til Barcelona fra flere byer i Norge i sommersesongen. Regn med én mellomlanding ellers i året.

Sesong: Sommer, særlig august da mange spanjoler ferierer her, er høysesong. Costa Brava kan med fordel nytes vår, tidlig sommer og høst, men kveldene er kaldere og været mer ustabilt.

Prisnivå: Jo mer pittoresk, jo dyrere blir det. Dette er ikke den billigste delen av Spania, men du får ofte valuta for pengene.