LUKSUS: Hotellet Four Seasons i Orlando har fått Five Diamonds Award. Det er den beste utmerkelsen som er mulig å få av NAFs søsterorganisasjon AAA. Foto: Lina Schøyen
LUKSUS: Hotellet Four Seasons i Orlando har fått Five Diamonds Award. Det er den beste utmerkelsen som er mulig å få av NAFs søsterorganisasjon AAA. Foto: Lina Schøyen

Tips til en opplevelsesrik ferie:

10 på topp i Florida

Florida er fornøyelsesparker og endeløse strender, sumper, våtmarker og glamorøse Miami. Det er duket for spennende opplevelser, og leier du bil er det enkelt å komme seg rundt.

Publisert Sist oppdatert

Florida er USAs sørligste stat. Den ligger som en liten blindtarm med Mexico-gulfen på vestsiden og Atlanterhavet i øst.

Sentralt på halvøya ligger Orlando med alle fornøyelsesparkene. Lenger mot sør, mellom våtmarksområdet Everglades og Atlanterhavet, ligger Miama med flotte strender, Art Deco-bygninger og et livlig byliv.

Helt i sør ligger The Keys som en streng av øyer som strekker seg i en bue fra sørspissen av Florida og inn mot Mexico-gulfen. Tilsammen er de med på å utgjøre Florida, en stat med et vell av opplevelser. 

Les også: De beste opplevelsene på Mallorca

1. Make people happy

Walt Disneys visjon var å gjøre folk lykkelige. Walt Disney World i Orlando består av flere fornøyelsesparker: 

 • Magic Kingdom er «originalen». Dette er den klassiske fornøyelsesparken med det berømte slottet i midten. Passer best for de minste.
 • Epcot er en park hvor mange land har sin egen paviljong, deriblant Norge, og her kan du lære om ulike kulturer og teknologiske nyvinninger.
 • Animal Kingdom er både en dyrehage og en fornøyelsespark.
 • Hollywood Studios. Her kan du gå på show, møte fersk og klassisk film- og tv-historie. Og kjøre karusell.
SLOTT OG EVENTYR: Magic Kingdom med det berømte slottet i midten, frister særlig de små.
SLOTT OG EVENTYR: Magic Kingdom med det berømte slottet i midten, frister særlig de små.

Høye forventninger kombinert med veldig mange og lange køer og til dels dårlige og dyre restauranter, vil nok gjøre at mange kanskje vil føle seg litt skuffet når dagen er slutt. I tillegg til parkene ovenfor, finnes to store vannparker.

Tips: Hvis du har mulighet, velg en hverdag. Kjøp billetter og sett deg godt inn i billett-systemene på forhånd.

2. Kennedy Space Center

Kennedy Space Center er det mulig å møte ekte astronauter som forteller om hvordan det er å ferdes i rommet, få med seg romfarthistorie, og – hvis dere planlegger godt – en rakettoppskyting (en av oppskytingsstasjonene til NASA ligger her, området kalles Cape Canaveral).

Se hjemmesidene for nærmere info om hvilke astronauter som besøker senteret når, og dato og tidspunkter for rakettoppskytinger. Det er spektakulært!

Mer enn spektakulært ble det da Elon Musk, mannen bak Tesla, skulle skyte opp raketten SpaceX 1. september i fjor. Raketten eksploderte nemlig før oppskytingen. SpaceX var lastet med en kommunikasjonssatellitt bygget for Facebook. Denne ble også ødelagt i brannen som fulgte av eksplosjonen.

 3. Everglades

Dette unike våtmarksområde strekker seg over 6.000 m2 og fikk status som nasjonalpark i 1947. Det er også på UNESCOS verdensarvliste. Everglades har et rikt og unikt plante- og dyreliv, og er mest berømt for alligatorer og krokodiller.

FORHISTORISK: I Everglades kan du komme så nær alligatoren at du nesten kan ta på den.
FORHISTORISK: I Everglades kan du komme så nær alligatoren at du nesten kan ta på den.

Det kan være vanskelig å orientere seg i mylderet av tilbud om å reise på safari i disse enorme våtmarkene. Sjekk eventuelt forbrukerguider som TripAdvisor og Google.

Vi var fornøyd med vår tur, Airboat in Everglades, men har på den annen side ingenting å sammenligne med. Det er viktig å sjekke hva slags båt som tilbys. De typiske små elvebåtene gir en annerledes opplevelse enn store, «vanlige» båter. Vi ønsket å unngå steder som kjørte slangeshow og alligatorshow med dyr som lever i fangenskap. Du vil få utdelt vann på turen.

Les også: Bo som en greve på engelske drømmehoteller

4. Havfiske

Havfiske er blant de mange andre attraksjonene som gjør at folk trekkes mot USAs sørligste stat. Hvert tettsted nedover The Keys har tilbud om å være med ut i båt. Mest spektakulært er det kanskje fra Key West, hvor Cuba er neste stopp.

5. Ernest Hemingways Key West

Ernest Hemingway var en ivrig fisker og bodde i den sjarmerende (og i dag svært turistifiserte) byen. Huset hans er blitt museum og ligger i den fineste delen av Key West, den med de gamle staselige trehusene.
For dem som har sett den populære serien «Bloodline» på Netflix, vil kafeen The Beach Cafe i Islamorada, lenger nord, være et obligatorisk stopp. Den er hyggelig, og maten er god.

6. Matsafari og Art Deco

Guidete matturer handler naturlig nok mye om å spise, men også om mat og historie, kunst og historie, og Miamis historie. Vi anbefaler Miami Culinary Food Tours. De har flere forskjellige turer, blant annet i South Beach i den kubanske delen av byen, og i Wynwood, det nye hippe området i sentrum av Miami. Vi valgte rundturen her, og syntes det var ett av turens høydepunkter.

I tillegg kan det være interessant å bli med på en guidet gåtur på Miami Beach for blant å oppleve den karakteristiske Art Deco-arkitekturen og for å høre stedets spennende og dramatiske historie. Vi var med Marty Mueller fra Art Deco Walks

KEY LIME PIE: Derek Kaplan er brannmann og lager dessuten det mange mener er Floridas beste Key Lime Pie. Den selges i bakeriet hans i Wynwood i Miami.
KEY LIME PIE: Derek Kaplan er brannmann og lager dessuten det mange mener er Floridas beste Key Lime Pie. Den selges i bakeriet hans i Wynwood i Miami.

7. Spis godt i Miami

Grace Della er kvinnen bak Miami Culinary Food Tours. Her er hennes 10 favoritt-restauranter i Miami, plukket ut spesielt for Motors lesere:

 • Wynwood Kitchen and Bar
 • Lario´s on the Beach
 • GK Bistronomie
 • Bolivar Restaurant
 • Ball and Chain
 • Pride and Joy
 • R House
 • Fiorito
 • Black Brick
 • Sugarcane

8. The Keys

Florida Keys starter 24 kilometer sør for Miami. The Keys består av flere øyer, og det er først og fremst broene som gjør kjøreturen spesiell. På den ene siden ligger Atlanterhavet, på den andre Mexicogolfen. Den mest kjente broen er Seven Mile Bridge.

Key West var lenge den største byen i Florida. Veien til Key West er en av Floridas såkalte Scenic Highways.

SCENIC HIGHWAYS: Broene som bringer øykjeden The Keys sammen, gjør kjøreturen ekstra spektakulær.
SCENIC HIGHWAYS: Broene som bringer øykjeden The Keys sammen, gjør kjøreturen ekstra spektakulær.

9. Shopping

Det er lengre mellom varpene enn tidligere, på grunn av høy dollarkurs, men jeans og sportsutstyr er fortsatt billig. Det er på de såkalte «outlets» du kan gjøre noen av de beste kjøpene. Den mest berømte er Sawgrass Mills, som ligger utenfor Fort Lauderdale, men det finnes mange outlets i hele Florida. Laster du ned Show your card på NAFs hjemmesider, kan du som NAF-medlem sikre deg spesialtilbud. Spør i informasjonsskranken om dagens spesielle tilbud.

10. Florida rundt

Florida er flatt, og landskapet domineres av sumper, strender og den store innsjøen Lake Okeechobee. Helt nord ligger området som kalles Panhandle, som grenser til Alabama og Georgia.

Vi nådde ikke dit på vår tur, men mange sier at dette området er noe av det mest idylliske staten har å by på, og dessuten at flere av de fineste strendene ligger her.

GODT KLIMA: Været er stabilt og strendene uendelig lange i Florida.
GODT KLIMA: Været er stabilt og strendene uendelig lange i Florida.

På vei nordover ligger Homosassa, hvor man kan besøke Homosassa Springs Wildlife State Park. Amerikanere er generelt svært stolte av sine parker. I denne parken finnes blant annet manaten, en art av sjøku. Dyret er fredet, og Florida-manaten kan bli nesten fire meter lang.

Akkurat som man kan svømme med delfiner noen steder i Florida, kan man også svømme med manater (de er planteetere). Begge deler er omdiskutert.

Florida har to kyster. Den såkalte Golf-kysten (mot Texas) har stillere og varmere vann. Færre skandinaviske turister reiser hit. Sjekk ut Naples og Sanibel Island.