KAMPANJE MOT DETTE: Å fikle med lydanlegget forårsaker flere ulykker enn å fikle med mobiltelefonen. Foto: Geir Røed
KAMPANJE MOT DETTE: Å fikle med lydanlegget forårsaker flere ulykker enn å fikle med mobiltelefonen. Foto: Geir Røed

Ny kampanje fra veimyndighetene:

– Dette må du ikke gjøre når du kjører bil

– Det er helt utrolig hva folk driver med bak rattet, sier Rita Aarvold, seniorrådgiver i Vegdirektoratet – som nå vil ha oppmerksomhet på gjøremål du ikke skal holde på med under bilkjøring.

Publisert Sist oppdatert

Fikling med mobiltelefonen er langt fra det eneste trafikkfarlige vi holder på med bak rattet.

– Vi har spurt folk hva de gjør. De gjør de utroligste ting, sier seniorrådgiveren – og ramser opp:

– Folk bøyer seg ned for å finne forskjellige ting de har mistet på gulvet. De sitter og spiser en dobbel burgermeny mens de kjører, og noen skifter til og med klær, også det i fart. De holder på med radioanlegget, og snur seg mot dem som sitter i baksetet, sier Rita Aarvold.

«Ekstremt risikofylt»

Uoppmerksomhet hos fører bidrar til nesten hver tredje dødsulykke i trafikken, viser rapportene «Jeg så ham ikke» og «Uoppmerksomhet bak rattet» fra Transportøkonomisk Institutt. De har blant annet analysert ulykkesrapportene til Statens vegvesen for perioden 2011-2015.

Fikling med og bruk av mobiltelefonen er «ekstremt risikofylt», og er årsak til mellom to og fire prosent av dødsulykkene, ifølge undersøkelsene.

Men enda flere ulykker forårsakes mens fører fikler med radio- og musikkanlegget i bilen, ifølge rapportene.

Les også: Disse landene har den farligste trafikken

Starter kampanje

– Uoppmerksomhet i trafikken handler altså om mye mer enn bruk av mobiltelefonen. Vi ønsker å øke folks bevissthet og kunnskap rundt dette. Man skal ikke holde på med noe annet når man kjører bil, sier Aarvold.

Nå i begynnelsen av juni starter derfor veimyndighetene en kampanje.

– Det er mye som skaper stor risiko. Når vi spør, forteller bilistene at de leter etter ting i vesker og bager, gir barna smokk, og fikler med navigasjonsutstyret. Det er kjempeviktig å få fortalt hvor farlig slikt er. Blikket kan være borte fra vegen i flere sekunder når man gjør disse tingene, sier Rita Aarvold.

Unge bilister er en viktig målgruppe for kampanjen. Ifølge rapporten «Uoppmerksomhet bak rattet» er unge menn mer uoppmerksomme enn andre når de kjører. Dessuten vurderer de risikoen lavere.

Les også: Dette får du bøter for itrafikken

– Hold blikket

I sommerhalvåret er det flere ulykker enn i vinterhalvåret. Hetebølgen som er over store deler av landet akkurat nå bidrar også til ulykker.

– Folk blir sløve, slappe og uoppmerksomme i varmen. Dessuten opplever vi det som enklere å kjøre bil om sommeren, når det er lyst, god sikt og bare veier. Vi blir med andre ord uoppmerksomme fordi det er tilsynelatende enkelt å kjøre, sier Guro Ranes, avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Vegdirektoratet.

– Derfor er det viktig å få i seg nok drikke for å opprettholde væskebalansen, holde blikket på veien og ha hendene på rattet, fortsetter hun.

Les også: Stor oversikt over bilene som kommer