KJENT FOR GOD MAT: Costa Brava, kysten nord for Barcelona og opp mot grensen av Frankrike, er kjent for gode restauranter. Foto: Dreamstime
KJENT FOR GOD MAT: Costa Brava, kysten nord for Barcelona og opp mot grensen av Frankrike, er kjent for gode restauranter. Foto: Dreamstime

Costa Brava: De gode matopplevelsene

En lunsj vi sent vil glemme

Selv om en av de aller største kokkestjernene, Ferran Adria, stengte kanskje verdens mest omtalte restaurant, el Bulli, for godt i desember 2011, kan Costa Brava varte opp med flere gourmetopplevelser av de sjeldne.

Publisert Sist oppdatert

Som hos Carme Ruscalleda og ikke minst de tre Roca-brødrene, Josep, Jordi og Joan. De vokste nærmest opp i foreldrenes restaurant Can Roca utenfor Gerona, og driver i dag blant annet trestjerners restauranten el Celler de Can Roca.

Les også: Her bor du godt på Costa Brava 

Brødrene har også flere «planeter» som de kaller det, i sitt univers. Blant dem softiskrembaren Rocambolesc, rett ved torget i Gerona. Sjeldent god softis, og den koster ikke mer enn et par euro.

Vi spiste en lunsj vi sent vil glemme i den lille landsbyen Sant Pol de Mar, selv om det kanskje var litt mer formelt enn det vi foretrekker. Restauranten Sant Pau er blitt en attraksjon i landsbyen, og det er takket være den selvlærte og ujålete kokken Carme Ruscalleda.  Hun vokste faktisk opp i denne restauranten og er  ikke bare en av verdens få kvinnelige stjernekokker,  hun har også tre stjerner i Michelinguiden. 

Les også: Drømmen om Florida - på biltur i USA

For mye jåleri, sier du?

Kanskje det, men alt snakket om mat gjør at nivået heves i hele regionen, og flere av dem som har vært lærlinger på stjernerestaurantene skaper etter hvert sine egne avleggere, som restaurantene Compartir i Cadaques.

Langt unna Michelin-priser, men morsom kokkekunst og super service. Bestill tidlig. Navnet Compartir betyr å dele, og alle rettene er beregnet på at flere får en munnfull av hver rett.

Ellers trivdes vi svært godt på den litt røffere strandrestauranten Fiego i Calella de Palafrugell, som vi fikk anbefalt på hotellet el Mediterrani (se tipsene om bosteder). Spør deg fram, er rett og slett det beste rådet hvis du vil spise godt. Ofte er det både godt og billig!

PS: En restaurant med én Michelin-stjerne regnes som en eksepsjonelt god restaurant, en restaurant med to stjerner skal være verdt en omvei - mens en restaurant med tre stjerner er verd en egen reise, ifølge kategoriseringen.