SUNT OG GODT: Ernæringsfysiolog Tine Sundfør har gode råd for at barn skal få mot på tur. Her med datteren Sofie, niesen Vilde og deres venninne Emma. Foto: Mette Randem
SUNT OG GODT: Ernæringsfysiolog Tine Sundfør har gode råd for at barn skal få mot på tur. Her med datteren Sofie, niesen Vilde og deres venninne Emma. Foto: Mette Randem

Dette skal du huske om veimat når du reiser med barn:

Til pass for barna

– Barn trenger mat på bilturer! Sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør. En selvfølge tenker du kanskje, men samtidig, hvor lett er det ikke å slenge en kjekspakke i baksetet?

Publisert Sist oppdatert

Når Motor nå er i gang med kåringen av Årets veimat 2017 (vi er allerede på veien og sjekker, testene leser du fortløpende på www.motor.no) er barnevennlighet et av kriteriene vi ser spesielt på. Det viktigste er at barn tilbys ordentlig mat, ikke søppelmat.

– Hva er egentlig søppelmat?

– Det er mat som ikke inneholder noe næring, kun tomme kalorier i form av eksempelvis sukker eller fett, forklarer Tine, som for tiden holder på med en doktorgrad ved Oslo universitetssykehus.

Les vår oversikt:

Her er Norges beste veikroer!

Pølse på bensinstasjon?

Nei! sier Tine.

– Du har ikke kjøpt mat til barna hvis du har kjøpt pølse på en bensinstasjon, som dessuten er tre ganger så store og ofte feitere enn de pølsene du kjøper i butikk. Skal du stoppe og spise, så finn et spisested med ordentlig mat. Eller ta med en matpakke.

– Du trenger ikke ta med den tradisjonelle matpakka, men kanskje pakke med grove rundstykker og bananer? Det er godt og næringsrikt. Eller hva med en litt eksklusiv yoghurt, med korn, som du ikke kjøper til daglig fordi de er dyre? De er uansett billigere enn en is, sier ernæringsfysiologen.

GODE RÅD: Oppskåret frukt, kald drikke og små porsjoner er tre tips fra ernæringsfysiologen for at Vilde, Emma og Sofie skal få en fin biltur.
GODE RÅD: Oppskåret frukt, kald drikke og små porsjoner er tre tips fra ernæringsfysiologen for at Vilde, Emma og Sofie skal få en fin biltur.

– Vi har forresten et veldig rart forhold til priser og mat, fortsetter hun.

– En kurv nyplukkede jordbær til 35 kroner kan vi oppfatte som dyr, mens vi ikke blunker over å kjøpe en is til samme pris.

Tine Mejlbo Sundfør (42) minner om at det er ekstra viktig å tenke på hva du spiser underveis når du er på farten, det gjelder selvfølgelig både voksne og barn.

Les vår test: Denne veikroa er maks barnevennlig!

Hun er derfor begeistret for Motors kåring, som gjør det lettere å orientere seg i de tilbudene som finnes langs veien.

– Mange av oss trenger hjelp til å gjøre gode valg underveis.

Tines huskeliste for barn i bilen

Prøv å unngå …

… SUKRET DRIKKE: Gi barna vann, eventuelt med litt smak. Hvis du vil variere; kjøp små juicer med sugerør (sjekk at det er mer frukt enn sukker), eventuelt sjokolademelk, som tross alt har mindre sukker enn brus og inneholder noen næringsstoffer.

… BOLLER: En bolle er ikke ille, men en hel pose, eller pakke boller, er ikke å gi barna mat. Å fylle barnemagen med pølse kan heller ikke kalles et måltid mat.

… KJEKS: Mange kjekser er verstingprodukter. Palmeolje, sukker, fett, e-stoffer ... Men det er kommet et par alternativer på markedet som har mer fullkorn og mindre sukker. Og noen kjeks er porsjonspakket, det er lurt.

PS: Skikkelig mat er smart med tanke på å unngå bilsyke.

Følg Tines tre tips:

1. GODBITER: Gode alternativer underveis er frukt skåret opp i biter, bær, druer, eller til litt større barn; nøtter.

2. ISKALD: Ta med en drikkeflaske med tut til mindre barn. Legg den, eller andre flasker du tar med, i fryseren før dere reiser.

3. MINDRE PORSJONER: Tenk barneporsjoner når du serverer søppelmat, eller godteri. Det er viktigere å tenke barneporsjon når du gir barna noe usunt, enn barneporsjon på ordentlig mat. 

UT PÅ TUR: Tine Sundfør og datteren Sofie.
UT PÅ TUR: Tine Sundfør og datteren Sofie.