Storfamiliestemning og god mat på Trattoria Capri i Varangerbotn i Finnmark. Spisestedet var soleklar vinner i Motors kåring av Årets Veimat 2015. Foto: Mette Randem
Storfamiliestemning og god mat på Trattoria Capri i Varangerbotn i Finnmark. Spisestedet var soleklar vinner i Motors kåring av Årets Veimat 2015. Foto: Mette Randem

ÅRETS VEIMAT-VINNER 2015: TRATTORIA CAPRI

Her er det beste av de beste matstedene langs veien

Vinneren av Årets veimat 2015 i Motor er Trattoria Capri, som ligger ved E6 i Varangerbotn i Finnmark. En gjennomført god italiensk trattoria som fikk klart flest nominasjoner.

Publisert Sist oppdatert

Midt i et veikryss i Varangerbotn ligger det som ser ut som en typisk pizza- og kebabsjappe. Innenfor dørene har du en gjennomført god italiensk trattoria, i tillegg til en rikholdig delikatessedisk. Familier i alle generasjoner fyller restauranten, og man føler et øyeblikk at man er i Italia.

Trattoria Capri som var en soleklar vinner, og selv om vi kanskje var litt skeptiske, ble vi overbevist i det vi gikk inn døren. Her kan du handle topp spekemat og ost fra disken eller spise skikkelig italiensk husmannskost som på toppen av det hele er styrket av norske sesongråvarer.

Brødrene Bill og Deniz Bardakci har drevet dette fantastiske stedet ved E6 siden 2012. Brødrene er oppvokst i Norge, foreldrene var kurdiske flyktninger, og de to har arbeidet på en rekke italienske restauranter både i Norge og Sverige.

Trattoria Capri
Fjordgården
9840 Varangerbotn

En veiviser for kost for den reisende mangler her i Norge. Derfor satte Motor i mai 2015 i gang en konkurranse for å finne landets beste veimat. Nærmere 1.000 nominasjoner kom det, fordelt på 121 steder med veimat. Det vitner om at dette er viktig for folk, enten spisestedet representerer egen regional stolthet, en kjærkommen pause på en fast reisevei eller en unik opplevelse på en ukjent veistrekning i Norge.

Veimat er mer enn pølser og pommes frites. På gatekjøkkenet 2StoneExpress i Mysen får du en knallgod wrap.
Veimat er mer enn pølser og pommes frites. På gatekjøkkenet 2StoneExpress i Mysen får du en knallgod wrap.

Vil du nominere et spisested til Årets veimat 2016?  Send en epost til veimat@motor.no. Spisestedet må ha åpent hele året, det bør ha åpent mesteparten av dagen, og det må ligge ved veien. 

Finalistene til Årets veimat 2015

Senjastua
Laukhellaveien 2, 9303 Silsand
Ved Rv86
Tradisjonell kro som serverer lokale spesialiteter som seibiiff, kvalbiff, torsketunger, boknafisk og fiskegrateng. Dette er god tradisjonell norsk mat lagd slik den skal lages. Rent og ordentlig. Et veldig trygt valg. Rause porsjoner.

Skeid Kro
Skeimo plassen 8, 2690 Skjåk
Ved Rv15
God hjemmelaget lokalmat helt ned til spekepølsene og skinka. Her er det godt håndverk og variert mat til en veldig billig penge. I tillegg er det rent, lyst og utrolig imøtekommende. Lokalene er kanskje ikke så morsomme i seg selv, men det gjør til syvende og sist veldig lite.

Valdres Mathus Kafe og Spiseri
Bagn, 2930 Sør-Aurdal
Ved E16
Her får du kjempegod, enkel, men ganske moderne mat basert på lokale råvarer som Fjellgris fra Valdres. I tillegg serverer de små og store porsjoner av alle middagsrettene. Dette kan flere lære av! Kaffen er topp og gratis når du kjøper mat. I tillegg blir du møtt med smil. Et topp sted!

Laksforsen Turistcafe
8680 Trofors
Ved E6
Fantastisk beliggenhet ved den spektakulære Laksforsen i Trofors på Helgelandskysten,  en opplevelse i seg selv. Spesialiteten er kokt laks som innfrir forventningene. Vi spiste også karamellpudding som var hjemmelaget og lekkert presentert. Veldig hyggelig lokale, upåklagelig service og rent og pent.

Vollan Gjestestue
Torgveien 2, 9040 Nordkjosbotn
Ved E6
Her er det hjemmelaget husmannskost, men vår tester trekker også fram en knallgod pastarett. Rent, ordentlig og trivelig. Kaker og desserter er også hjemmelagde. Et solid stoppested. 

Du blir godt tatt i mot ved disken i Bakergaarden Café.
Du blir godt tatt i mot ved disken i Bakergaarden Café.

Skaslien Gjestgiveri
Solørvegen 1127, 2260 Kirkenær
Ved Rv2
Skaslien er kanskje mer restaurant enn veikro, men på grunn av beliggenheten får den være med. Ekstrapoeng for økologisk svinekjøtt og villfisk. Veldig god mat og behagelig stemning.

Bakergaarden Café
Ørje, Østfold
Ved E18
Hyggelig gammeldags bakeri med sjel, god småmat med store posjoner. Her har de salater, hjemmelagd brød og smørbrød. Fantastisk utvalg av hjemmebakte kaker!

Sans Bergmannskroa
Torfinn Bjørnaas' plass 1, 7332 Løkken Verk
Ved Rv700
Maken til service er det ikke mange som kan måle seg med. 
Kroa i det gamle gruvesamfunnet på Løkken Verk serverer god, tradisjonsrik mat. Hjemmelaget selvfølgelig, og i passe porsjoner. 

Er-An Veikro
Byvegen 930, 5212 Søfteland
Ved E39
Salig blanding av fjellørret fra Hardanger og spareribs på amerikansk vis. Det smaker godt, det er hyggelig, livlig, og det er smil om munnen. Fra jukeboksen strømmer det låter fra 50- og 60-tallet. 

På det vesle gatekjøkkenet 2StoneExpress i Mysen, får du servert kjapp og god veimat.
På det vesle gatekjøkkenet 2StoneExpress i Mysen, får du servert kjapp og god veimat.

2stone Express
Smedgaten 9, 1850 Mysen
Ved Rv22
Liten bu med genialt konsept. Pizza og annen småmat lages i pizzaovner på gass. Det hele går veldig raskt, og maten pakkes inn i lure pakninger du kan ta med i bilen. Personlig og hyggelig service og hyggelige priser. Du kan sitte ute og spise om sommeren, men ikke noe sted å sitte vinterstid.

Sofias Café og Bar
Bardøla Høyfjellshotell
Bardølavegen 33
3580 Geilo
Ved Rv7
Veldig godt, enten det var fisk, salat eller burger. Hjemmelagd brød og gode desserter. Her er det også mulig å ta med mat. Pluss for gode drikkevarer, som hjemmelaget iste og smoothies.

Slik vurderte vi de nominerte til Årets Veimat 2015

Juryen, bestående av kjøkkensjef Christer Rødseth, fotograf Mette Randem, Motor-redaktør Lina Schøyen og undertegnede fikk æren av å kvalitetssjekke de nominerte og forsøke å sirkle inn en vinner. Både sammen og hver for oss har vi kjørt land og strand rundt i sommer, og vi kan konkludere med at det faktisk står ganske så bra til på flere områder og i mange regioner.

Matkvalitet, service, beliggenhet, hygiene, atmosfære, tradisjon og pris har alle vært kvaliteter vi har bedømt steder etter. Vi har flere spisesteder som leverer på noen områder og noen som scorer på alle punkter.

I en perfekt verden ønsket vi oss kanskje helst en verden av steder tuftet på gamle tradisjoner og lokale råvarer – som en fanebærer på knausen kroa er bygd på. Men i jakten på dette innså vi at nåløyet ikke kunne være alt for trangt. Det viktigste er at det som lages, lages skikkelig, fra bunnen og med en helhetlig tanke.

For eksempel ble det, på grunn av kriteriene om helårsåpent og åpent hele dagen, ikke rom for flere av de gode veimatstedene, som Bjartmars Favorittkro ved Atlanterhavsvegen på Averøy, med sitt fantastiske klippfiskfokus, kvalitetsstedet med det vidunderlige navnet Oldemors Karjol på Jevnaker, eller Lemonsjøen Fjellstue i Vågå, som serverer verdens beste hjemmelagede bringebæris etter at du har fråtset i fjellaure og rømme. Heller ikke en soleklar vinnerkandidat som Vik Cafe og Pensjonat i Eidfjord kom med, men reis innom i sommerhalvåret! Noen plasser fortjener å bli nevnt fordi de har én god rett, slik som Tunet kro i Fåvang med sin røde curry som overgår det meste av det du får servert i hovedstaden. Men det får bli neste gang.

Og i mellomtiden har alle vi som ikke driver et spisested langs veien, kanskje en slags forpliktelse – i det minste en oppmuntring – til å legge turen om du gode stedene når vi er ute på tur. Ingenting motiverer en innehaver mer enn flere gjester, og det er disse ildsjelene som holder oss i kjørefeltet. De fortjener honnør.