UT PÅ TUR: Torilds bobil bruker hun bare om sommeren. Den bærer det stolte navnet «Snilen» (t.v.). Vinterbilen, en Renault, derimot kaller hun «Sølvpilen». Foto: Privat
UT PÅ TUR: Torilds bobil bruker hun bare om sommeren. Den bærer det stolte navnet «Snilen» (t.v.). Vinterbilen, en Renault, derimot kaller hun «Sølvpilen». Foto: Privat

Har besøkt alle norske kommuner, kirker og postkontor:

Er Torild Norges mest bereiste person?

Torild Granhaug fra Rødberg i Buskerud har besøkt alle norske kommuner mange ganger. Det har skjedd med og uten bobil, og med og uten lirekasse. Alle norske postkontor og kirker har hun også vært innom. Nå holder hun på med en ny runde.

Publisert Sist oppdatert

Da hun var 12 år skulle idrettslaget Torild var medlem av på tur til Danmark. Det ble uten henne.

Torild mente at hun ikke kunne reise utenlands før hun hadde besøkt alle norske fylker.

Etter noen ferieturer rundt omkring i landet var hun allerede godt i gang med samlingen. Bare noen år senere hadde den systematiske tenåringen lista komplett.

Det skjedde etter at hun og moren tok turen med Hurtigruta, og hun fikk oppleve de nordligste fylkene for første gang.

Samlingen av fylker ble innledningen på et livslangt kjærlighetsforhold til norsk kultur og natur.

Dette, og det som må være et velutviklet samlerinstinkt, har bidratt til at hun i alle år siden har reist omkring i Norge. Hun må ha brukt det meste av tilgjengelig fritid hun hadde fra jobben ved NEBB-fabrikker i Oslo.

I mange år reiste hun sammen med sin mann, men han døde dessverre for noen år siden og siden har hun for det meste reist alene.

I mange år var kjøretøyet en Toyota Hiace som var bygget om til bobil. Nå er det en VW Caravelle som er hjem og fremkomstmiddel på reiser.

Det er forresten mange år siden Torild kunne fastslå at hun har sovet i bobil i alle norske kommuner. Så langt har det blitt over 1500 netter hun har overnattet på den måten..

Les også: Se de unike bildene av samme Norge, før og nå

Kommuneskilt og postkontor

I første omgang begynte hun å samle på kommuneskilt.

Planen var å ta bilde av dem når hun besøkte det som den gang var 448 kommuner i Norge.

I dag er det som kjent 426, men Torild holder seg til den gamle lista.

Ganske snart begynte hun også å samle på postkontor. Imponerende nok besøkte hun systematisk alle Norges 2148 postkontorer.

KRYSS AV HER: Rød prikk for «besøkt med lirekasse». Foto: Privat
KRYSS AV HER: Rød prikk for «besøkt med lirekasse». Foto: Privat

På turene hadde hun med en bok som hun fikk folkene på postkontoret til å skrive inn en hilsen og klebe inn et frimerke. Hun startet med Rødberg postkontor i 1993 og avsluttet med Nå i Hardanger bare fire år senere.

I mellomtiden hadde hun fylt ut 12 bøker med hilsener fra norske postfolk på alle landets postkontorer.

Mange av hilsenene er svært forseggjorte med flotte tegninger, bilder og flere frimerker.

– Det ballet litt på seg underveis, sier Torild når hun viser frem eksempler fra bøkene sine.

Underveis hadde nemlig Posten Norge fått nyss om Torilds prosjekt, og ryktet løp foran henne når hun kom til nye postkontorer som gjerne ville overgå de andre.

Hun ble intervjuet i bladet Post, og da hun var ferdig spanderte bladet like godt tur til Svalbard på henne og mannen. Dermed fikk hun med seg postkontorene der også.

Les også: Her er den beste veimaten for den som skal reise Norge rundt!

2000 norske kirker

Numedal, der Torild kommer fra, kalles Middelalderdalen med rette. Blant mange historiske bygninger kan den by på hele fire stavkirker. Den historisk interesserte Torild sier hun er flasket opp med stavkirker.

– Jeg er både døpt og gift i en av våre stavkirker, forteller hun.

Samtidig liker jeg å oppleve forskjellige typer kirker. Norge har et utrolig spenn i kirkebygg. Fra Nidarosdomen, til ei lita kirke ved Namsvatnet er det store kontraster.

SJELDENHET: Kristi Krybbe Kirke på Namskogen. Foto: Privat
SJELDENHET: Kristi Krybbe Kirke på Namskogen. Foto: Privat

Ikke uventet begynte Torild derfor å samle på bilder av norske kirker. Utstyrt med Norsk kirkeleksikon fra 1993 dro hun ut på nye, systematiske rundturer land og strand rundt for å fotografere.

Kirkeleksikonet inneholder over 1900 kirker. Etter at det ble utgitt har mange, nye kommet til, men noen har og brent, blitt solgt eller nedlagt.

Totalt sett har Torild vært innom bortimot 2000 vigslede kirkebygg i de 11 bispedømmene i den norske kirke. De eneste Torild ikke har besøkt så langt er vel ti stykker som ligger i skogsområdene rundt Oslo og kun kan nås ved lengre fotturer.

– De kommer imidlertid de også når jeg får operert hofta. Hvis ikke får jeg bestille helikoptertransport, sier Torild og ler.     

Det er stor forskjell på hvor lett tilgjengelige kirkene er. De aller fleste kan nås med bil, men mange ligger på øyer hvor båttransport er nødvendig.

Det er ikke alltid enkelt å få til. De som ligger langt fra vanlig vei kan også være en utfordring.

- Jeg hadde en 10 timers tur i Finnmark hvor jeg kjørte 3,5 time på ATV for å komme frem. Det er den beste massasjen jeg har fått og jeg har vært hos mange fysioterapeuter, fastslår hun.

Les også: Einar og familien var døden nær i Gudvangatunnelen

Lirekassa er med

Hun og mannen lærte seg å spille lirekasse. De ble så dyktige at de ble invitert til mange steder for å underholde. De har spilt på utallige torg og markeder.

FULL MUSIKK: Torild med lirekasse på marked. Foto: Privat
FULL MUSIKK: Torild med lirekasse på marked. Foto: Privat

Torild ble også invitert til å spille i Holmestrand da kongeparet kom på besøk og i bunnen av Oslofjordtunnelen da den ble åpnet. Den tyngste av Torilds lirekasser veier bortimot 60 kg, men hun har også lettere varianter.

Det har allikevel vært litt av et styr å få dem med til mange plasser.

Torild husker for eksempel turen til øygruppa Myken i Nordland da lirekassa måtte heises om bord med kran siden bobilen sto på land.

– Jeg pleide å si at jeg har spilt lirekasse over alt, bortsett fra i begravelser, sier Torild, men det skjedde også.

– Da mannen min døde i 2005 spilte jeg i den begravelsen.

Etter mange år med lirekassespilling kan hun høyst sannsynlig også påberope seg å være den eneste som har spilt lirekasse i alle norske kommuner.

Les også: Slik unngår du leiebil-fellene

Kirkene på nytt

På Torilds imponerende reiseliste må også tilføyes Hurtigruta. Den første turen med moren fra Bergen til Kirkenes fristet til gjentagelse. Siden har hun gjentatt turen 39 ganger.

Går det som hun vil tar hun sin 41 tur langs norskekysten til jul!

Og ikke nok med det: På tross av dårlig hofte har hun ikke tenkt å sette seg ned i lenestolen på sin trivelige hytte på Kongsberg for å nyte pensjonisttilværelsen.

PAUSEMUSIKK: Torild med lirekassa mens toget tar en stopp på Krøderbanen. Foto: Privat
PAUSEMUSIKK: Torild med lirekassa mens toget tar en stopp på Krøderbanen. Foto: Privat

– Nei, det er altfor tidlig, sier 71 år unge Torild Granhaug.

– Nå holder jeg på med å fotografere alle kirkene på nytt!

I første omgang fotograferte hun nemlig kirkene stort sett bare fra utsiden. Dermed har hun bestemt seg for å fotografere alle de nesten 2000 kirkene fra innsiden også. Det er mye vanskeligere siden de fleste norske kirker vanligvis er stengt.

Dermed må hun planlegge turene slik at hun kommer til kirken når den er i bruk, eller gjøre avtaler med noen som har nøkkel.

– Jeg trenger nok noen år på dette prosjektet, sier Torild, men jeg er i hvert fall ferdig med de første 1200 interiørene!

Les også: Her blir utbyggingen av E6 hele 60 år forsinket