FERRARI: Miami Vice huskes for rekvisittene og bilene, en Ferrari Daytona og en Testarossa.

Downton Abbey og Lilyhammer

Bilene de kjører på TV

Middels TV-serier kan være topp underholdning. Typegalleri med fete biler redder kvelden.

Publisert

Lykkelige gaten: Desperate Housewives (2004-2012).
Her blir vi kjent med karakterer som Gabriell Solis, Bree Van De Kamp, Susan Mayer, Lynette Scavo og Volvo XC60. Gummiert produktplassering når nye høyder i en en av tidenes mest elskede husmorsmørjer. Handlingen spinner rundt den bilvennlige gatestubben Wisteria Lane, der husholdningene har minst ett statussymbol i oppkjørselen. Hyppigheten av nye, blanke Volvoer tilfører en smule svensk fornuft til seriens stadig villere innfall. Foruten stjernene fra Gøtebord er hovedrolleinnehaverne Eva Longoria, Teri Hatcher, Marcia Cross og Felicity Huffman.

Sjåfør i uniform: Downton Abbey (2010-2015).

Hvorfor er serien om tidvis ufyselig, engelsk overklasse blant tidenes største TV-suksesser? Jo, her alt fra tekopper til kjøretøy både tidsriktige og blankpussede. Stikkord er et akselererende klassesamfunn, på godt og vondt. Serien lever opp til klisjeen om at «på kjøretøy skal storfolk kjennes». Vi nyter synet av en rekke historiske biler, som en sjarmerende AC 6 til 1924-modellen på bildet, en nokså staselig Sunbeam 20/60. Seriens hjulnav er sjåføren Tom Branson, spilt av den irske skuespilleren Allen Leech. Den som imidlertid vil nyte synet av en langt nyere Ford Anglia 105E (1959-1967) med skrå bakrute, må zappe over til repriser av den nå nedlagte serien Med hjartet på rette staden.

Lik i bagasjerommet: Fargo (2014-).

Krimkomedien Fargo dreier rundt dramatisk dagligliv i et av USAs kaldeste hjørner, Dakota. Karakterene plager hverandre mens de kjører tunge, tilårskomne dollarglis. Her er mye stilig hverdagskrom vi husker med en viss ømhet fra andre filmer, og mindre av importerte billigtraller vi helst vil glemme. Serien Fargo er basert på filmen ved samme navn fra 1996, som også er severdig for oss med øye for amerikansk bil.

Lilleputt: Lilyhammer (2012-2014).

Filmfolk jobber med å finne riktig bil til rett karakter. Men enkelte ganger fungerer en kontrast langt bedre. Det er her den norskbygde elbilen Think City (2008-2012) dukker opp med største selvfølgelighet. Den amerikanske musikeren og skuespilleren Steve van Zandt sliter seg gjennom norske gloser mens han kusker en 2008-modell produsert i Aurskog. Denne og en rekke andre pussige scener har gjort Lilyhammer til en suksess også utenfor Norge. Og visst er den knøttete skapningen vakker der den har kjørt seg fast i snøfonna.

The French Touch: The Mentalist (2008-2015).

Hvordan tilføre en lyslugget kjekkas en smule mystikk? Jo, gi han nøklene til en fransk bil. I den amerikanske TV-serien The Mentalist kjører helten en Citroën DS, som ved lanseringen i 1955 ble regnet som verdens mest avanserte bil, med ingeniørkunst fra flyindustrien. Den australske skuespilleren Simon Baker har forresten uttalt at han er fan av Peter Falk, som også kjørte fransk (Peugeot 403) i en annen, populær TV-serie, Columbo. Sistnevnte er så klassisk at den ble vist på NRK første gang i 1972.

Badeferrari: Miami Vice (1984-1990).

Mange tenker fortsatt på Miami når «Ferrari» nevnes. Den over 30 år gamle serien Miami Vice huskes fortsatt for rekvisittene — og hovedrolleinnehaverne spilt av Don Johnson og Philip Michael Thomas. Som amatørdetektiver flest er de uforskammet forfengelige. Hvit dress og breiale klokker følges av en Ferrari Daytona fra 70-tallet og en 80-talls Testarossa. Blingfaktoren styrker seriens kultstatus. Selv om føljetongen forlengst er historie, diskuteres det fremdeles om bilene var ekte vare —  eller bare en replika.