Forbrukerrådet lover satsing mot bruktbiltrøbbel:
– Bil skal vekk fra klagetoppen
– Det er helt forkastelig med bruktbilselgere som lurer folk, sier Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet. Nå vil hun ha bruktbil vekk fra klagetoppen.
Bruktbilhandel har i alle år ligget på klagetoppen hos forbrukermyndighetene. Så også i 2017, da de offentlige forbrukerorganisasjonene (Forbrukerrådet, Forbrukertilsynet og Forbrukerklageutvalget) fikk totalt 3100 klager på bruktbil.
I tillegg mottar Forbrukerrådet ca. 10 000 henvendelser om bruktbil årlig, mens NAF får rundt 15 000 henvendelser og klager fra sine medlemmer.
Les også: Dette er bruktbilhandlerne på klagetoppen
Analyserer
– Forbrukerrådet vil ha bil ned fra klagetoppen. Foreløpig vet vi ikke hvordan, men vi har startet et analysearbeid, forteller Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet.
I siste nummer har Motor satt fokus på bruktbilhandelen med en stor reportasje om noen av de bruktbilforhandlerne som har fått flest klager og anklager mot seg.
– Dette er jo kriminelt. Her lurer bruktbilselgere med viten og vilje kundene sine, sier Randi Flesland når hun blar gjennom reportasjen.
Hun lover å finne ut hva Forbrukerrådet kan gjøre for å få ned antallet klager og henvendelser.
– Vi har ikke alle svarene ennå. Men vi skal finne dem, lover Flesland.
Les også: Ny bil? Her er nyhetene som kommer
– Skaff tilstandsrapport
På ett punkt ber forbrukerdirektøren bruktbilkjøperne om å bli flinkere:
– Vi ser at når folk kjøper bruktbil av andre privatpersoner, altså ikke gjennom forhandler, har mange kjøpere høyere forventninger til bruktbilen enn det er grunnlag for. Vi ser også at det oppstår misforståelser mellom den private selgeren og den private kjøperen.
– Hva bør bruktbilkjøperne gjøre?
– Dersom du kjøper en eldre bruktbil bør du få en tilstandsrapport som dokumenterer bilens tilstand.
Les også: Rekordmange klager på parkering