IKKE NORGE: Det er bare de tyske kundene som nyter godt av ordningen med tilbakekjøp av gamle dieselbiler. Foto: Rune Korsvoll

Vil kutte NOx-utslipp etter kritikk:

VW og Audi kjøper tilbake gamle dieselbiler for opptil 94.000 kroner

Tyske myndigheter øker presset på de store bilprodusentene for å få ned NOx-utslippet fra dieselbiler. VW og Audi tilbyr seg nå å kjøpe tilbake eldre dieselbiler for opptil 10.000 euro – tilsvarende 94.000 kroner – i Tyskland. VW i Norge har ingen planer om å gjøre det samme.

Publisert Sist oppdatert

I forrige uke hadde tyske myndigheter et møte med de store, tyske bilprodusentene for å diskutere løsninger på hvordan man skal få ned utslippene av NOx og partikler fra eldre dieselbiler.

Presset på bilprodusentene har økt etter at myndighetene i flere delstater har fremmet forslag om kjøreforbud for dieselbiler i de store byene.

Dette ønsker bilprodusentene å unngå.

Les også: Nå kommer ny testmetode som vil vise økt utslipp

Derfor kommer det nå stadig nye innspill fra bransjen som skal bidra til å kutte utslippene.

BMW, Daimler og VW-gruppen tilbyr seg å oppdatere 5 millioner nyere dieselbiler i Tyskland for å få ned utslippene av NOx.

Målet er å kutte utslippene fra Euro 5 og noen Euro 6-modeller med mellom 25 og 30 prosent.

Her er det snakk om en enklere oppdatering av bilenes dataprogrammer. I tillegg er det nå snakk om å tilby eiere å «kjøpe tilbake» eldre dieselbiler, dersom de tegner kontrakt på en ny bil.

VW og Audi er så langt de to produsentene med det mest generøse tilbudet. De tilbyr eiere av eldre dieselbiler av miljøklasse Euro 1 til 4 mellom 2.000 og 10.000 euro – 19.000 og 94.000 kroner – i innbytte for den gamle bilen.

Les også: Se vår siste test av kompaktbiler – som VW vant

Summen avhenger av hva slags bil du kjøper i stedet. Dersom eierne velger å kjøpe en ny elbil, kan de i tillegg få 22.000 kroner i rabatt på dette kjøpet.

– Ordningen med tilbakekjøp gjelder bare i Tyskland. Det er ingen planer om noe tilsvarende i Norge, sier informasjonssjef  Anita Svanes hos den norske VW-importøren Harald A. Møller.

VW har allerede utbedret rundt 100.000 biler i Norge i forbindelse med tilbakekallingene etter diesel-skandalen som starter høsten 2015.

De andre produsentene tilbyr også tilsvarende, om ikke like generøse, ordninger.

BMW gir 2000 euro på vanlige biler, og opptil 6000 dersom du bytter i en elektrisk i3.

Mercedes-Benz tilbyr 2000 euro, mens Fords tilbud til eiere av Euro 1, 2 og 3 dieselbiler går fra 2000 til 8000 Euro.

Hos Opel får du 3500 euro dersom du bytter til en ny Corsa og 7000 kroner dersom du kjøper en ny Insignia.

Les også: Se de unike bildene av Norge – før og nå