SIKKER STORSELGER: Tesla Model 3 har imponert mange norske bilkunder det siste året, og innfrir også i kollisjonstesten til Euro NCAP. Foto: Euro NCAP

Euro NCAP har krasjtestet 55 biler:

Dette er bilene som toppet i sikkerhetstestene i 2019

Forhåpentligvis hypotetisk, men skulle en fersk Tesla Model 3-eier være så uheldig å havne i en alvorlig ulykke, så sitter han i den tryggeste bilen i klassen.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: 44 av 55 biler oppnådde maks poengsum og fem stjerner under krasjtestene til Euro NCAP i 2019.

Det viser resultatene fra alle testene EuroNCAP foretok i løpet av 2019. Organisasjonen er den viktigste sikkerhetsinstansen for biler på det europeiske markedet, og mest kjent for sine omfattende kollisjonstester av nye biler som selges i Europa.

Euro NCAP har delt inn bilene i seks klasser som ikke alltid harmonerer like godt med inndelingene vi nordmenn bruker, men resultatet er uansett viktigst.

Og Tesla Model 3 vinner både i klassen «Stor familiebil» og i klassen «Hybrid og elektrisk».

I den siste klassen foran storebror Model X – som igjen er nummer én i klassen «store SUV-er».

Med andre ord: Et meget solid – bokstavelig talt – møte med det europeiske markedet for de to Teslaene. Model S fikk fem stjerner allerede i 2014.

Deler med 3-serie

I den første klassen deler Tesla seieren med BMW 3-serie. De kommer ut med samme totalscore, men Tesla er litt bedre enn BMW på aktive sikkerhetssystemer og litt svakere på behandlingen av mykere trafikanter.

Av øvrige merker og modeller som utmerker seg av ulike positive grunner, er det verdt å nevne to: 

Mercedes, som i 2019 lanserte fem modeller som alle fikk svært høy score – og med CLA som beste modell i kategorien «Liten familiebil».

Og Mazda, som har to andreplasser (3 bak CLA i «Liten familiebil» og CX-30 bak Subaru Forester i «Liten SUV»). De to grunnleggende samme modellene oppnår rekordtall på voksenbeskyttelse, med henholdsvis 99 prosent for CX-30 og 98 prosent for 3.

De beste

Her er de beste innenfor hver kategori:

«Supermini»: 1) Audi A1/Renault Clio, 2) Ford Puma.

«Liten familiebil»: 1) Mercedes CLA, 2) Mazda 3.

«Stor familiebil»: 1) Tesla 3/BMW 3, 2) Skoda Octavia.

«Liten SUV/flerbruksbil»: 1) Subaru Forester, 2) Mazda CX-30/VW T-Cross.

«Stor SUV»: 1) Tesla X, 2) Seat Tarraco.

«Elektrisk/hybrid»: 1) Tesla 3, 2) Tesla X.