DEMONTERER: Her demonteres den ene løftebukken ved Bergens-verkstedet av innleid personell på oppdrag for politiet og vegvesenet. Gnistene står fra vinkelsliperen som måtte jobbe hardt for å skjære over boltene. Foto: Statens Vegvesen

For første gang beslaglegger myndighetene verkstedutstyr under razzia:

Her fjernes løftebukker fra verksted uten godkjenning

Her demonterer innleid personell løftebukker fra et verksted uten godkjenning i Bergen. For første gang beslaglegger politiet verkstedutstyr. – Beslag av utstyr er et svært effektivt virkemiddel for å hindre ulovlig drift, sier Jon Molnes i Vegdirektoratet.

Publisert Sist oppdatert

I forrige uke aksjonerte Statens vegvesen, politiet, Arbeidstilsynet og skattemyndighetene mot bilverkstedet Auto 24 på Bønes i Bergen.

Bilverkstedet har i flere år vært i myndighetenes søkelys. Arbeidstilsynet og Statens vegvesen har tidligere gitt pålegg om stans i driften, og tre ganger har vegvesenet politianmeldt verkstedet i forsøk på å hindre fortsatt drift ved verkstedet – som mangler godkjenning.

Men nå kan det være satt en effektiv stopper for verkstedet. Under razziaen ble det beslaglagt verkstedutstyr for flere hundre tusen kroner.

– Vi beslagla blant annet to kostbare løftebukker, flere diagnoseapparater og en dekkomleggingsmaskin, forteller Erlend Loftesnes Røyum, seksjonsleder ved tilsynsseksjonen i Statens vegvesen.

Les også: Dette er elbilene som kommer i 2018

Første gang

Dette er første gang verkstedutstyr er beslaglagt fra et verksted som mangler godkjenning. Hjemmelen er at det er mistanke om at verkstedutstyret er brukt til kriminelle handlinger. Aktiviteten ved verkstedet skal ha vært stor. Myndighetene har dokumentasjon på at det er utført omfattende reparasjoner på mange biler.

– Vi er veldig fornøyd med at politiet i Bergen nå beslaglegger verkstedutstyr, sier Jon Molnes, som leder krimseksjonen i Vegdirektoratet.

Les også: «Avdekker livsfarlige mangler hos bruktbilselger»

– Effektivt

Jon Molnes mener beslagleggelse av utstyr er svært effektivt.

– Etter lignende aksjoner opplever vi ofte at ulovlige verksteder starter opp igjen. Her rammer vi et ulovlig verksted på en svært direkte og målrettet måte. Uten utstyr blir det mye vanskeligere – nærmest umulig – å starte ny virksomhet, sier Molnes.

Skulle verkstedet mot formodning klare å skaffe seg nytt utstyr igjen, vil vegvesenet på ny banke på døren.

– Det skal ikke lønne seg å drive ulovlig næring, sier Molnes.

Les også: Dette er de sikreste bilene på veien

Eieren siktet

Eieren av Auto 24, Viktor Batura, sa til Bergensavisen dagen etter politirazziaen at han ikke har gjort noe ulovlig, og at han vil starte opp verkstedet igjen. Nå er han ikke like sikker.

– Jeg holder på å finne ut hvorfor de tok utstyret mitt. Før jeg har fått informasjon om det kan jeg ikke si noe om det blir oppstart igjen, sier Batura til Motor.

– Hva synes du om at ditt verkstedutstyr er beslaglagt?

– Jeg kan ikke si noe om det nå.

Eieren er siktet for blant annet dokumentfalsk, brudd på loven om drift av bilverksted uten godkjenning, og for bruk av ulovlig utenlandsk arbeidskraft.

Verkstedutstyret er foreløpig beslaglagt. I en eventuell rettssak vil politiet trolig kreve inndragning av utstyret.

Ønsker flere beslag

Politiadvokat Rudolf Christoffersen i Bergen sier at han håper politiet i større grad kan gå til beslag av verkstedutstyr fra bilverksteder som ikke har godkjenning.

– I denne saken har det fleretatlige samarbeidet fungert utmerket. Arbeidsmarkedskriminalitet er et stort problem, og dessuten et satsingsområde for regjeringen. Beslag av utstyr og inndragning av fortjenesten er gode virkemidler, og noe også politiet andre steder i landet bør vurdere, sier Christoffersen til Motor.