BENGALAKK: Hver dag lokker bilen til Eirik Jarl Trondsen fram glade smil. Han har også malt bilen som han har i Afrika. Foto: Guri Haram

Eirik ble lei trøtte fargevalg:

Fikk bedre pris for håndmalt bil

Nordmenns bilfarger er et sørgelig kapittel, synes Eirik Jarl Trondsen. Men nå ser han at trenden snur.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Vi er sørgelig kjedelig når vi velger farge på bilen. Svart, grått og sølv står øverst på lista.

Eirik Jarl Trondsen har valgt å fargelegge bilen for å glede andre.

– Det er for mye grått og sort. Det blir man ikke lykkelig av. Derfor malte jeg bilen min som et personlig bidrag til å skape mer farge og glede i trafikken, sier kunstner Eirik Jarl Trondsen.

Les også: Så kjedelig er vårt fargevalg

Detaljrikt mønster

BMW’en har samme mønster som mye av kunsten hans, og ikke minst skjorten han har på seg når vi møtes.

– Bilen er håndmalt med bengalakk. Det er ikke så vanskelig, men det er ingen vei tilbake dersom du bommer. Noen bruker folie og sånt, da er ikke risikoen så stor. Men jeg maler med pensel, og det blir litt annerledes. Det blir fort teknisk når det renner maling, da bruker jeg white spirit som viskelær, sier han.

ALT UNNTATT GRÅTT: – Detaljer tar tid, panseret har mye av det, forteller Eirik Jarl Trondsen som har håndmalt bilen sin.

FØRST RØDT: BMW-en har rød metallisk grunnfarge som fungerer utmerket som et fargerikt lerret.

 

Nesten hver dag er det noen som smiler til sjåføren. Det passer inn i virket hans.

Ved siden av å være kunstner er han internasjonal koordinator i stiftelsen «Art for Change» der målet er å forandre verden gjennom kunst.

Les også: Her er alle Motors biltester

Farger til folket

– Det er ingen som tør å håndmale bilen sin. Men veldig mange sier at de skulle ønske at de turte det. Alle gjenkjenner bilen når jeg kommer kjørende og blir glade for å se den. Med bilen har jeg fått samme effekt som med kunsten min - å bringe farger til mennesker, smiler han.

BMW Norge tok godt imot nyheten om nordmannens prosjekt. De intervjuet ham og gav en bildel til interiøret som han også har malt.

– Det hadde jeg ikke trodd. Jeg trodde det var som å banne i kirken, men de var positive, sier han.

Men dette er ikke den første bilen kunstneren har malt. Han bor iblant i Kenya, der han har en Toyota Hilux pickup til de dårlige afrikanske veiene. I USA hadde han også en håndmalt bil, den ble solgt.

Les også: Dette er kvinnene som lager den beste maten langs veien

Alltid forskjellige

– De blir alltid litt forskjellige. Mange spør meg: «Hva med verdien?» Da kan jeg bare svare at det vet jeg ikke. Men forrige gang jeg malte bilen, i bilenes hjemby Detroit, var det en som stoppet meg og ville kjøpe den for mye mer enn nypris. Det var en Ford van-modell som amerikanerne elsker, forteller han entusiastisk.

Den internasjonale kunstneren erkjenner selv at det er litt unorsk å gå løs med så mye farger på bilen.

– Men min opplevelse er at det åpner seg litt i Norge nå. Særlig kvinner ser ikke bare på funksjonalitet, men farger. Også barn digger farger. Mens menn er mer opptatt av prestisje og får litt sånn rynkete neser, ler han.