URIMELIG: Bompengelånene bør bli rentefrir. – Det er urimelig at forbrukerne, i tillegg til å betale vår andel av selve byggekostnaden, også må betale for renter, administrasjon og innkrevingskostnader, mener NAF. Foto: Tomm W. Christiansen

NAF om bompengerenter:

– Urimelig å måtte betale renter

NAF synes det er urimelig at bilistene må betale høye renter på byggelånene til bompengeprosjektene. – Staten bør gi rentefrie lån, mener NAF.

Publisert Sist oppdatert

Rentene på bompengelånene er opptil seks prosent høye.

På Stortinget ønsker man at staten overtar garantiansvaret for de enorme lånene, slik at rentene forhåpentligvis går ned.

NAF ønsker rentefrie lån.

– Vi oppfatter det som urimelig at vi, i tillegg til å betale vår andel av selve byggekostnaden, også må betale for renter, administrasjon og innkrevingskostnader, sier rådgiver Line Lillebø Osfoss i NAF.

Les også: – Bompengelån krever finansiell innsikt

– Høyere insentiv

I dag er det bompengeselskapene som forhandler renten som bilistene må betale gjennom bompengene.

NAF mener insentivet for å jobbe for så lave renter som mulig muligens hadde vært høyere dersom de som la føringer for rentenivået også var de samme som skulle betale utgiftene.

– Drømmesenariet er selvsagt at investeringer i vei- og bypakker ble fellesskapsfinansiert. I og med at det ikke er politisk vilje til det, bør staten i hvert fall gi rentefrie lån, sier Lillebø Osfoss.

Les også: NAF tar bruktbilsvindlere til forliksrådet