Biler ovenfra på vei
MASKERES: Her ser vi hvordan både en møtende bil og en bil som innhentes, maskeres, mens omgivelsene forblir opplyst. Foto: Opel
Lille Corsa får Opels avanserte lysteknologi:

Lyser opp småbilklassen

Opel markerer sitt 120-årsjubileum ved å lansere en nyhet innenfor det vi kan kalle fagfeltet: Merkets avanserte lysteknologi kommer nå også i småbilklassen.

Del denne artikkelen

Nærmere bestemt i nye Opel Corsa, med lansering rett rundt hjørnet, og bestillingsmuligheter allerede i første halvår.

Corsa får dermed den mest avanserte lysteknologien i denne klassen, kalt Intellilux LED Matrix.

Vi minner om at Corsa også kommer med ren elektrisk drift.

I følge ryktene blir den gunstig priset, og med spesifikasjoner tett opptil andre elbiler som er annonsert fra Opels nye eiere i det franske PSA-konsernet (Peugeot, Citroen, DS): Batteri på 50kWt, rekkevidde på rundt 300 kilometer og motoreffekt på 136 hk.

Les også: Dette vet vi nå om nye, elektriske Corsa

Utsikt over vei i gammel bil1939: Opel har alltid lagt vekt på lys. Her er vi bak instrumentpanelet i en Opel Olympia fra 1939.

Utsikt over vei fra bil2019: Slik ser det ut fra førerplass i en Opel Astra med Intellilux LED Matrix. Astra var også først ute i sin klasse med denne teknologien i 2015.

Ikke smertefritt

Det er ikke alt som har gått ærverdige Opels vei de siste årene.

Leveringsproblemene med den elektriske rekkeviddepionéren Ampera-e er nok det ferskeste eksempelet. Det var neppe heller smertefritt å bli kjøpt opp av PSA for snaue to år siden.

Men en drøy måned inn i året som markerer Opels 120-årsjubileum, begynner det å lysne.

Bokstavelig talt.

Med Intellilux LED Matrix får lille Corsa en rekke lysmønstere som justeres etter parametere som hastighet og styreutslag – og selvsagt ved hjelp av sensorer og kameraer som observerer andre objekter i trafikken.

Teknologien sørger for at både lengde og bredde og styrke på lyset porsjoneres ut riktig.

Les også: Så mye koster bilen deg per kilometer

Rekke med biler av merket OpelHISTORISK: I starten handlet det om å bli sett, ikke å se selv. Da holdt det med to lanterner… Gjennom bilhistorien har Opel vært blant de fremste på lysteknologi.

Opplyst, ikke blendet

Evnen til å maskere ut enten møtende biler eller biler som blir tatt igjen, er kanskje den  mest fascinerende egenskapen. Det aktuelle objektet maskeres så føreren unngår å bli blendet, samtidig som omgivelsene rundt forblir fullt opplyst.

Av andre finesser kan vi nevne motorvei-funksjonen som reduserer lyset mot venstre for å unngå blending av motgående trafikk. Og motsatt – landeveisfunksjonen, som sprer lyset til sidene. I høye hastigheter, og uten risiko for å blende andre, økes lysstyrken og lysstrålen heves.

Og mer kuriøst:

Har du planer om å kjøre din Opel i India, eller kanskje bare Storbritannia, så kan teknologien tilpasses venstrekjøring.

Les også: Bertel O. Steen kjøper Opel Norge

Tips fra NAF
Lurer du på hva slags elbil du skal velge?
Finn elbilen som passer for deg

NAF har samlet elbilene som finnes på markedet og som kommer i nær fremtid i en egen elbilguide. Sett dine kriterier og sjekk hvilken elbil som passer for deg.