FULL SAL: Stadthalle i Braunschweig er arena for en av årets mest omtalte rettssaker i Tyskland, med det norske oljefondet som en av saksøkerne. Foto: AFP

Krever 19,5 milliarder:

Oljefondet i tysk gigantsøksmål mot Volkswagen

Den norske oljefondet er blant saksøkerne i et erstatningssøksmål mot Volkswagen AG på nær 19,5 milliarder kroner som nå går for retten i Tyskland.

Publisert Sist oppdatert

Deka Investment GmbH, et datterselskap av det kjente amerikanske hedgefondet Elliott Management, har på vegne av en håndfull institusjonelle investorer saksøkt Volkswagen AG (VAG) for tap de led som følge av bilprodusentens juks med dieselmålingene, skriver New York Times.

Statens pensjonsfond utland er blant investorene bak søksmålet. Oljefondet hadde ved siste årsskifte aksjer i Volkswagen AG for vel 11 milliarder kroner.

Kommunikasjonsdirektør Thomas Sevang vil overfor Motor ikke kommentere hvor stor andel Oljefondets krav utgjør av totalen, men sier at fondet bare er involert i det første av søksmålene som nå er til behandling.

Fondet var relativt tungt eksponert i Volkswagen også ved utgangen av 2014, men verdiene i VAG-aksjene var redusert med vel tre milliarder kroner ved årsskiftet 2015/16.

Dieselgate-affæren kom for en dag i september 2015.

Les også: Mener VW-sjef visste om jukset tidlig

Måtte flyttes

Rettssaken ble innledet i Braunschweig mandag. Interessen for saken er så stor at ingen av de lokale rettssalene var egnet, og forhandlingene er derfor flyttet til et konferansesenter i Braunschweig.

For første gang risikerer flere av toppfigurene i Volkswagen-konsernet å måtte vitne i åpen rett om hvordan dieselskandalen kunne skje.

Saken er den første i en serie søksmål mot Volkswagen i Tyskland, og de samlede kravene er på over ni milliarder euro (vel 87 milliarder kroner).

Les også: – VW-kundene burde fått bedre hjelp og mer info

Et korstog?

Mer enn 4000 søksmål er varslet mot Volkswagen i Tyskland, men utfallet av de første sakene nå i Braunschweig vil avgjøre hvor mange av disse som kommer til reell behandling.

Ifølge New York Times har Volkswagen beskrevet søksmålet som et korstog fra griske spekulanter. Deka Investment har tatt alle kostnader for å reise søksmålet, og skal ha inntil 30 prosent av eventuelle beløp saksøkerne blir tilkjent.

Volkswagen har allerede betalt mer enn 310 milliarder kroner i bøter og erstatninger etter dieselgate.

Saksøkerne mener på sin side at investorene ikke fikk den informasjonen de burde fått.

Les også: Så lang er ventelista på de ulike elbilmodellene