LANDEMERKE:. I 2011 ble Preikestolen kåret til et av verdens mest spektakulære utsiktspunkter.

Norges beste utsikter: Hagalid og Preikestolen

Spektakulært i Rogaland

Hagalid byr på galleri, gårdsdrift og utsikt. I tillegg er stedet utgangspunkt for turen til den sagnomsuste Skomakarnibbå.

Publisert Sist oppdatert

Motor presenterer en serie utdrag fra boka «Norges beste utsikter» av Veibok-redaktør Per Roger Lauritzen i NAF og Reidar Stangenes i Norsk Kulturarv.

Boka er den fjerde i serie om reiser langs norske veier.

Utsiktene som er valgt er ikke bare vakre, men bør besøkes for å gi innsikt og inspirasjon.

Boka kan kjøpes her

Galleri Hagalid ligger på gården Hagalid og holder åpen fra midten av juni til slutten av august.

Det holdes også åpent påsken, i forbindelse med den årlige høstutstillingen og under arrangement ellers i året.

Hver åpningsdag er kafeen i drift. Her får du servert kraftig suppegryte med hjemmelaga brød, vafler med hjemmelaga syltetøy, kortreist iskrem, kaffe/te og varm sjokolade.

Vurderer du ny bil før du kjører til Norges beste utsikter? Sjekk våre biltester først

Kaffekoppen kan du nyte i solveggen med utsikt over Hagalidvatnet eller nordover mot Ombo, Foldøy og Nedstrand. Utsikt mot vest, utover fjord, hav og Ryfylkes øyrike, får du ved å rusle opp til Varden ca. 20 minutter fra gården.

Galleridrifta ble godt mottatt etter åpningen i 2013, og fra 2014 ble galleridrifta videreutviklet i Sofiehuset og Eldhuset.

Sofiehuset ble bygd før 1840 og var den gang våningshus på Hagalid. Huset har navn etter Sofie Hagalid, den siste som bodde i huset. Eldhuset er et lite, laftet tømmerhus med en gedigen peis midt i rommet. Huset er opprinnelig fra 1880-talet, men ble restaurert på 1990-talet.

Frem til 1960-tallet ble eldhuset benyttet til ildkrevende gjøremål i husholdningen som røyking, slakting, vask av klær og koking av ost. Smie og kvern var det også på gården.

BLÅNER: Ryfylkefjordene fra Varden ved Hagalid Gård. Foto: Hanne Sundbø

Hagalid gård ligger høyt og fritt 300 meter over Jøsenfjorden. Her har det vært bosetning fra før vikingtida. Nå er drifta moderne med ca. 75 vinterfôra sauer og 2000 daa skog.

Skogen inkluderer 50 dekar juletrefelt. Gården har jakt på hjort og elg i store skog- og utmarksområde som går fra Jøsenfjorden og opp til Øksnafjellet. I Hagalidvatnet er det godt ørretfiske, og det sel-ges fiskekort på gården.

Opp til Hagalid ble det bygd en fem kilometer lang, spektakulær vei i tida 1950-1960, noe som var en forutsetning for videre bosetning og utvikling av moderne gårdsdrift på Hagalid.

100 meter høyere enn Preikestolen

Skomakarnibbå er et flott turmål, og godt merka sti starter på nedsiden av løa på Hagalid.

Stien går gjennom variert og flott natur, og turen har en høydeforskjell på ca. 450 meter. Der er enkelte bratte parti, og det er myrlendt før du kommer opp på Øksnafjellet.

De våte partiene krever godt fottøy og de bratte bakkene godkondisjon. Fra utsiktsplassen på Øksnafjellet og ved Skomakarnibbå har du et fantastisk skue over fjell, fjord og øyrike.

Turen til den populære Preikestolen er kortere og mindre anstrengende, men det er ingen grunn til at ikke flere av de mange, spreke fotturistene skal velge turen til Skomakarnibbå.

Helt ut på selve nibbå bør imidlertid ingen forsøke seg.

Skomakarnibbå er også sagnomsust. Sagnet forteller om en skomaker som var dømt til døden. Han fikk leve på det vilkår at han skulle sitte ytterst på spissen av fjellet og sy ferdig et par sko.

Like før han var ferdig med arbeidet, fikk han øye på et brudefølge som rodde utover fjorden under han. Han ble svimmel, mista balansen og forsvant i avgrunnen ifølge sagnet.

Og slik ble navnet til fjellformasjonen til. Det heter seg også at fjellet skal rase ut i fjorden når sju søstre som gifter seg på samme dag, ror ut over fjorden.

Det blir kanskje ikke med det første.

Preikestolen

600 m o.h. ligger Preikestolen i Forsand kommune over Lysefjorden. Å gå til denne fjellformasjonen er en fantastisk naturopplevelse og et høydepunkt for mange som besøker Rogaland.

I 2011 ble Preikestolen kåret til et av verdens mest spektakulære utsiktspunkter av både CNN og Lonely Planet.

Fra gammelt av hadde platået navnet Hyvlatonnå, høveltanna. Preikestolen fjellstue ligger der stien til Preikestolen starter. Fra fjellstua er det 3,8 kilometer og en høydeforskjell på 330 meter.

Turen tar under to timer for den som er vant til å gå i ulendt terreng. For barn og utrente turgåere vil vi anslå å bruke mellom to til tre timer en vei.

Vil du vite mer:

Høyeste utsiktspunkt i Hjelmeland kommune er Stora Blåfjell 1245 moh. Se NAF Veibok om Hjelmeland. Nyttige nettsider er www.naf.no/ruteplanlegger, www.kulturarv.no, www.ut.no, www.hagalid.net og www.hjelmeland.kommune.no/om-hjelmeland/turistinformasjon

Tidligere artikler i samme serie:

Reinehalsen: Der naturkreftene og sanseinntrykkene er sterkest

Kongens Utsikt, Krokskogen: Kongelige rundskuer

Tanahorn: Berlevåg: Barentshavet neste!

Notodden, Rjukan og Vemork: Utsikt mot et mesterverk

Gjevilvannet: Storslått i Trollheimen

Titran på Frøya: Her tok stormen 140 fiskere

Sverresborg: Se en historisk by fra et historisk sted

Lillehammer: Toppen av Lillehammer

Drafnkollen: På en snurr øverst i Drammen

Molde: Se 222 fjelltopper fra Varden

Linnekleppen: Brannvakttårn med herlig utsikt

Torungen: Jernverket leverte utsikten

Galdhøpiggen: Toppen av Norge

Sylan: Svensk-norsk panorama

Vossevangen: Ekstremt flott

Fedje: Det høyeste laveste i Norge

Skreikampen: Nesten på fjellet i lavlandet

Dalsnibba: Utsikter i kø fra Dalsnibba til Hellesylt