ÅPNES TIL SOMMEREN: Hålogalandsbrua blir Norges nest lengste hengebru. Foto: Statens Vegvesen

Disse veiene åpner i 2018:

Her er landemerket som reduserer reisetida kraftig

Til sommeren åpner Hålogalandsbrua, som vil kutte reisetida kraftig i Narvik-Harstad-regionen. Det gigantiske bruprosjektet er et av få store veiprosjekter som blir ferdig i 2018.

Publisert Sist oppdatert

Motor har gått gjennom utbyggingene til Statens vegvesen og Nye Veier. I 2018 er det bare tre store milliardprosjekter som vil stå ferdig.

Det ene er egentlig heller ikke ett utbyggingsprosjekt:

Bypakken for Nord-Jæren (Stavanger-regionen) består av mange små og store prosjekter for totalt over 30 milliarder kroner.

Høsten 2018 åpner den nye bompengeringen som skal finansiere mesteparten av prosjektene. Da kommer det 38 nye bomstasjoner på Nord-Jæren.

Les også: Disse nye bilene kommer i 2018

Dårlig standard

De to store veiprosjektene som åpner i 2018 er E18 gjennom Larvik, som egentlig skulle åpnet i 2017, og E6 Hålogalandsbrua ved Narvik.

– Reisetiden blir kortet med med 18 kilometer, bortimot 20 minutter, forklarer prosjektleder Hans Jack Arntzen til Motor.

I dag går E6 fra Narvik og nordover rundt Rombakfjorden.

– Der er det veldig svingete og dårlig standard, forteller Arntzen.

Les også: Her åpner Solvik-Olsen sin åttende bompengevei

1,5 kilometer

Hålogalandsbrua blir en samferdselsrevolusjon for Narvik-området. Reisetiden til Evenes lufthavn, Harstad, Tromsø, Lofoten og Vesterålen blir redusert med 15-20 minutter.  Mens man tidligere har brukt ca. en time og 10 minutter til Evenes lufthavn, vil reisetiden nå bli på godt under én time.

Hålogalandsbrua blir Norges nest lengste hengebru med en lengde på 1,5 kilometer, bare slått av Hardangerbrua. I tillegg bygges det ca. fem kilometer med ny vei.

20 MINUTTER SPART: Hålogalandsbrua betyr nær 20 minutter spart for reisende mellom Narvik og Evenes.

Hålogalandsbrua og E18 forbi Larvik er begge bompengeprosjekter.

Disse store veiprosjektene åpnes i 2018:

Ny bypakke for Nord-Jæren:

Samferdselsutbygging for totalt over 30 milliarder kroner, som finansieres hovedsakelig med en ny bompengeordning med totalt 38 bomstasjoner rundt blant annet Stavanger og Sandnes. Den nye bompengeordningen åpner i oktober 2018.

E18 gjennom Larvik:

Utbygging av syv kilometer ny motorvei fra Bommestad over Farrisbrua til Sky. Byggingen startet i 2013. Åpning skulle vært i 2017, men er utsatt til mars 2018. Kostnad 4,5 milliarder kroner.

E6 Hålogalandsbrua:

Ny bru på 1,5 kilometer, som blir Norges nest lengste hengebru, over fjorden like nordøst for Narvik sentrum.

Byggestart var i 2013, åpning sommeren 2018. Kostnad 3,8 milliarder kroner. 

Les også: Har bygget 1000 km møtefri vei