En Fiat 124 Abarth Spider, en kabriolet med taket rullet ned. Bilen er rød, men med et bredt svart felt som løper over panseret og akterenden på bilen. Bilen kjører på en vei. Vi ser ikke noe av landskapet, bare litt grus i bakgrunnen. I bilen sitter en mannlig sjåfør og en kvinnelig passasjer. Begge har hjelm på jodet. Hans er rød, hennes er hvit.
Ingen ting er som kabriolet en fin vårdag, og italienerne vet å gi hverdagsprodukter luft under vingene. Dette er en Fiat 124 Abarth Spider. Foto: Produsenten
Åpne typer

10 kule kabrioleter

Det første vårværet kan få lukkede biler til å føles som fengsel. Her er tips til åpne alternativer med himmelen som tak. Kabrioleter som inviterer inn fugleskvalder, fotgjengerprat og lukten av sesongens første tørre asfalt.

Del denne artikkelen

Kompromissløs - Fiat 124 Abarth Spider

Italienerne er flinke til å få hverdagsprodukter til å fly (bildet over). Her er enda en knøttliten Fiat pumpet full med velgjørende vitaminer. Motorspesialisten Abarth er for lengst en egen merkevare på linje med Mercedes AMG og BMW M-divisjon.

 

Vanntett alibi - AmphicarEn amphicar, en cabriolet som kjører på vannet. Bilen er rød. Taket er nede, og i bilen sitter to voksne og fire barn i redningsvest. Mannen kjører. Ved siden av sitter et barn. Bak sitter en kvinne med ett barn på hver side og ett barn på fanget. Kvinner holder en parasoll. Bilen kjører nær kysten. Ved elvebredden ligger et stort, hvitt hus omkranset av trær.

ET MAGEPLASK: Amfibiebilen ble en kuriositet på 60-tallet.

Tyskprodusert amfibiekjøretøy som ble populært i USA på 60-tallet, og som nå nyter status som kuriositet. Et rullende politisk mageplask fra en svunnen tid, et markedsføringsstunt som plumpet ut i samfunnsdebatten med uforbeholden hyllest til fri ferdsel i utmark og innsjø.

 Lever i en boble - Folkevogn cabriolet Et svart hvitt bilde av en åpen folkevogn boble. Foran sitter en mann og styrer. Ved siden av sitter en kvinne med armene i været. Bak sitter to barn. Jenta holder en badeball over hodet Gutten har skyggelue og vinker med høyre arm. Ved siden av sitter en eldre mann med hatt og bukseseler. En stor, oppblåsbar krokodille stikker opp ved siden av.

FERIEBOBLA: En leken Folkevogn for hele familien.

Bobla er en luftavkjølt tidskapsel, et stolt symbol på fortidens arbeiderklasse. Fordelen med den åpne versjonen er muligheten til å lufte litt ut i bilens tunge historikk. Endatil finnes ikonet nå i helt nyprodusert utgave, komplett med den klassiske kalesjen i solid stoff.

Barock’n roll - Cadillac Eldorado Biarritz 1959En lysebrun Cadillac fra 1959 med det som ble kalt halefinner bak. Taket er oppe og er i en rødbrun farge. Dekkene har en hvit ring rundt felgen. Bilen er tom og står ute i det som ser ut som et ørkenlandskap med blå himmel og spredte skyer.

FESTGLAD: Kall det gjerne nybarokk, en Cadillac fra 1959.

Kunsthistorikere stadfester barokken til 1600- og 1700-tallet, mens bilfolk insisterer på 1959. Dette årets åpne Cadillac er nemlig en fest i gladpynt og fjas, som i bunn og grunn består av lange linjer, ornamenter og halefinner som aldri slutter.

Drømmen om Nevada-himmelen - Ford MustangEn hvit, åpen Ford Mustang med røde skinnseter fotografert i et blått lokale.

BARSK NOK: Mustangen er produsert i stort antall og i mange varianter.

Turen med kjæresten fra flyplassen  i Los Angeles gjennom ørkenen til Las Vegas kan bare skje i en åpen bil. Mustang er potent, romantisk og barsk nok til at det hele blir et varig forhold.

Britisk bombetokt - Jaguar F-type En oransje Jaguar F-type med svarte skinnseter fotografert i studio.

BAKOVERSVEIS: Jaguar F-type er en liten hissigpropp.

Til nå har italienske og tyske sportsbilprodusenter hatt lite å frykte fra England. Dyrere racere derfra har mest minnet om knirkete mahogny-kommoder. Nå gjør Jaguar alt godt igjen med kvalitet og akselerasjon som gir selv Ferrari bakoversveis.

Samuraisverdet - Mazda MX-5 En rød Mazda MX5 med soltaket nede. Svarte skinnseter. Bilen er fotografert i et hvitt studio.

LAVT TYNGDEPUNKT: Mazda MX-5 ligger godt i svingene.

Den beste engelske roadsteren kommer fra Japan. Siden 1989 har Mazda vist hvordan en åpen bil med lavt tyngdepunkt skal bygges. En rask prøvetur gjennom krappe svinger overbeviser de fleste. Gunstig kjøp som ny – og stort utvalg blant norske bruktbiler.

 Oldtidsveien - Morgan Morgan ser ut som en veteranbil fra 1930-tallet. Denne er mørkeblå. Det sitter en mann bak rattet, og han kjører på gresset med trær i bakgrunnen.

COUNTRY STYLE: Morgan er erkebritisk med røtter fra 30-tallet.

Den britiske roadsteren med røtter fra 30-tallet er levende bevis på at biler var bedre før. Det åpne, enkle karosseriet gir direkte kontakt med landeveiens lyder, lukter og insekter. Det sosiale miljøet rundt kjøretøyene er i tillegg ene og alene grunn nok til å la seg henfalle til erkebritisk country road-liv.

 Stuttgart-ekspressen. - Porsche 911 

En hvit Porsche 911 med taket nede. Bilen er tom og fotografert i et gatemiljø.40-ÅRS KRISE: Og et akutt behov for en Porsche for å lufte det som er igjen av hår.

Som kjent er Stuttgarts mest ikoniske produkt blitt obligatorisk anskaffelse når 40-års krisen inntreffer og man føler for å lufte det stadig tynnere håret. Når akselerasjonen kjennes i ryggmargen er det all grunn til å la andres fordommer fare: Porsche er og blir en belønning til deg selv.

 Svensk sommerforelskelse - Saab 900En åpen, vinrød Saab 900. En kvinne med hatt sitter ved rattet og ser mot kamera. I bakgrunnen er det en lang, bred gruslagt trapp og palmetrær.

SKANDINAVISK DESIGN: Saab 900 turbo med plass til alle.

En åpen svenske med sosialdemokratisk klangbunn: «Alle skal med!». Her er nemlig plass til minst fem. SAAB 900 cabriolet er skandinavisk design på sitt beste, et høyeffektivt vaffeljern med turbo.