Annonsørinnhold fra nettbil.no:
Her er ekspertens tips til salg av privatbil
Er du en av de som tenker at du helst vil ta bilsalget i egne hender? Det kan være både lønnsomt og effektivt – såfremt du faktisk vet hva du holder på med.
Markedssjef i Nettbil.no, Eirik Thorsen, kommer med sine beste tips til deg som skal selge bilen!
Dersom du ønsker å sløyfe forhandler-biten og være captain of your own faith, har Thorsen samlet noen tanker du bør ha i bakhodet i det du trykker publiser på Finn-annonsen din:
1. Hva er den gamle bilen verdt?
Som oftest når bilen skal selges er det fordi eier skal kjøpe ny bil. Da er det greit å vite hva man kan forvente å få for den gamle.
– For å vite hva du har å rutte med må du først finne ut hva du kan få for den gamle. Du må derfor gjøre deg opp en mening om hvordan markedet er for bilen din her og nå. Steg én er derfor å se på tilbud og etterspørsel for nettopp din modell. Fordelen med en VW Golf er at det er en populær bil som mange ser etter. Ulempen er at det er en populær bil som mange skal selge. Ønsker man et raskt salg i slike tilfeller må man konkurrere på pris.
2. Fjern alle følelser
Thorsen anbefaler derfor å legge bort alt av affeksjonsverdi og minner, og heller sammenligne din modell med andre tilsvarende på Finn.
– Folk flest er glad i bilen sin. Så fort du har kjøpt og eier en bil gir du den automatisk mer verdi. Folk tenker ofte at deres egen bil er verdt 10 - 20 prosent mer enn en helt tilsvarende modell. Dette stemmer selvfølgelig ikke, så når du skal prise deg må du tenke at du selger en Volkswagen Golf, ikke din bil.
– Når jeg priser biler ser jeg på alle biler av samme modell, uavhengig av drivlinje og girsystem, og tar pluss og minus ett år fra vår årsmodell. Deretter inkluderer jeg et romslig spenn på kilometerstand for å få et åpent søk. Du må ha et relativt bredt spenn i søket for å få en oversikt over markedet. Deretter kan du snevre inn søket mer og mer, slik at du kan gjøre deg opp en mening om hvor attraktiv din bil er sammenlignet med de andre bilene som er annonsert.
3. Ikke sammenlign prisen med en forhandler
– En annen ting du bør unngå når du priser bilen er å legge deg på samme nivå som en forhandler. Om du ser at en forhandler har lagt ut en lik modell til 100.000, må du legge deg på 90, kanskje til og med 80.000, forteller Thorsen.
Han understreker at dette er fordi forhandlere tilbyr en trygghet og profesjonalitet du som privatperson ikke har. Bilforhandleren sitter blant annet med fem års reklamasjonsansvar, hvorpå du som privatperson har to år. I tillegg har forhandlere ofte en høyere annonsert pris på bilen fordi de regner med pruting. Som privatperson kan det være vanskelig å forsvare en høyere pris siden man ikke sitter på den samme bruktbilkunnskapen som en bilforhandler.
Priser man bilen attraktivt vil man få flere henvendelser og kunne sette potensielle kjøpere opp mot hverandre. Priser man feil kan responsen la vente på seg.
4. Det første budet er ofte det beste
Et litt uvanlig tips fra Thorsen er at det første budet som oftest er det beste budet du vil få.
– Mange tenker nok at man ikke bør hoppe på det første og beste tilbudet, men her er jeg uenig. Av erfaring ser vi at jo lenger bilen din ligger ute, jo lenger ned i pris må du. Folk merker seg når biler ikke blir solgt raskt på Finn. Har du priset deg riktig vil du neppe få et bedre bud enn det første. Er det ikke et skambud bør du bare gå for det og bli ferdig med det.
5. Skap tillit
Salg av privatbil følger med en viss risiko for både selger og kjøper. Thorsen råder derfor selger til å skape tillit.
– Du bør ha så mye dokumentasjon om bilen som mulig. Kvitteringer på reparasjoner og servicer, dokumentasjon på eieforhold, EU-godkjenning - alt som kan dokumenteres er bra. Du må også opplyse om eventuelle feil og skader, det er du pliktig til. Jo ærligere du er og jo mer du dokumenterer, dess mindre er sjansen for at du plutselig befinner deg i en lei klagesak.
Thorsen mener man i tillegg bør sørge for en sjekk av bilen hos NAF, Viking kontroll eller lignende – for å være på den sikre siden.
6. Ikke vent på markedet - selg nå!
Det er ingen hemmelighet at bilhold er dyrt. Det følger mange faste (og uforutsette) utgifter med enhver bil, og et av de største pengeslukene er bilens verditap.
– En vesentlig ting å ha i bakhodet er at bilen konstant taper seg i verdi. Fra du kjøper en bil begynner klokka å tikke. En grei tommelfingerregel er at en nyere bruktbil taper seg omtrent 5000 kr i verdi hver måned. Derfor lønner det seg ikke å vente på at markedet skal endre seg til det bedre for nettopp din bil, eller vente på en mer gunstig sesong. Jo lenger den blir stående, jo mindre er den verdt. Selg den og få det unna! avslutter Thorsen.
Skulle du helst sluppet å selge bilen selv? – La bilforhandlerne konkurrere om å kjøpe bilen din på Nettbil.no!
Slik fungerer Nettbil: 1. Gratis verdivurderingRegistrér bilen din, så ringer vi deg med et estimat på hva du kan forvente å for bilen din ved et raskt salg.
2. Lever bilen Hos NAF eller Viking gjennomføres en uavhengig vurdering av bilens tilstand slik at du får en fair pris for bilen. 3. Følg budrunden Bilen din annoseres for mer enn 890 forhandlere som kjemper om å få kjøpe den. Om de får kjøpe den er opp til deg. 4. Bilen solgt og penger på konto Bilen din er solgt på dagen og du mottar penger på konto kort tid etterpå.
Selg bilen din hos Nettbil du óg! Registrer bilen på nettbil.no og få informasjon om hva den er verdt.