UFORMELT OG HYGGELIG: I Lokstallen, en gammel lokomotivstall ved Randsfjorden, serverer Philip Womersley gjestene mat av gode, rene råvarer tilberedt fra bunnen av. Foto: METTE RANDEM

Her spiser du godt

25 gode spisesteder langs veien

Motor har testet veimat, og her er våre 25 favoritter. Her får du god og hjemmelaget mat av skikkelige råvarer. Det gjør pausen til en hyggelig opplevelse, og du blir en bedre sjåfør når maten er solid - på den riktige måten.

Publisert

BUSKERUD
Bergtatt bistro, Myrovegen 15, 3570 Ål. Ved RV7.
All maten er hjemmelaget, også burgerne. Stor burgermeny, men også fjellørret og en del lokale råvarer. Blid betjening og masse boltreplass for unger. 

Lampeland hotell, kafeen, Stasjonsvegen 4, 3623 Lampeland. Ved FV40.
Stort utvalg av lunsj- og middagsretter, pizzameny og gatekjøkkenmeny. Mye hjemmelaget mat. Lite, hyggelig lokale med tremøbler.

Sofias Café og Bar (Bardøla Høyfjellshotell), Bardølavegen 33, 3580 Geilo. Ved RV7. 
Veldig godt, enten det er fisk, salat eller burger. Hjemmelaget brød. Gode desserter. Her er det også mulig å ta med mat. Pluss for gode drikkevarer, som hjemmelaget iste og smoothies.   

FINNMARK 

Trattoria Capri , Fjordgården, 9840 Varangerbotn. I krysset E75 og E6.
Vinner av Årets veimat 2015. En gjennomført og god italiensk trattoria med innslag av lokale råvarer og en herlig delikatessedisk. Her kan du handle spekemat og ost fra disken eller spise skikkelig italiensk husmannskost som på toppen av det hele er styrket av norske sesongråvarer.

Les mer om vinneren av Årets veimat 2015

HEDMARK
Malmplassen Gjestegård, 2540 Tolga. Ved RV 30.Sjarmerende er stikkordet her. Mye vilje, mange smil og maten smaker godt. Fin beliggenhet ved elva.

Sanngrund, Oslovegen 910, 2100 Skarnes. Ved E16.
God, varm mat. Lett å orientere seg, kjører tre dagens retter i tillegg til menyen. Mulig for barn å få halv porsjon av dagens. Det er en stor fordel med tanke på hva barn ofte blir tilbudt. Nyoppusset.

Skaslien Gjestgiveri, Solørvegen 1127, 2260 Kirkenær. Ved RV2.
Skaslien er kanskje mer restaurant enn veikro,  men like fullt et spisested langs veien. Nydelig mat og et behagelig sted å stoppe.

HORDALAND
Er-An Veikro, Byvegen 930, 5212 Søfteland. Ved E39.
Amerikansk diner en halvtimes kjøring sør for Bergen. Først og fremst tradisjonelle burgere, men også reinsdyrkarbonader og fiskeburgere, blant annet. Fjellørret med potetstappe og råkost på barnemenyen. Kjent for god softis.

NORDLAND
Laksforsen Turistcafe, 8680 Grane. Ved E6.
Spesialiteten er kokt laks som innfrir forventningene. Vi spiste også karamellpudding som var hjemmelaget og lekkert presentert. Veldig hyggelig lokale og upåklagelig service.

Nordnes kro, Nordnes, 8255 Røkland. Ved E6.
Her kjører de buffet, ikke sofistikert, men vellaget og tradisjonell. Innslag av lokale råvarer og retter, som panna cotta på tjukkmjølk.

OPPLAND
Lokstallen, Røykenviklinna 412, 2760 Brandbu. Ved RV34.
God mat, blant annet mange gode salater. God kaffe. Fantastisk service og et veldig fint lokale, med butikk i andre etasje.

Oldemors karjol, Prestmovegen 2, 3520 Jevnaker. Ved E16.
Et solid sted med tradisjonell mat. Ikke veldig mange retter, til gjengjeld smaker alt godt. God stemning, hyggelige og rene toaletter.

Skeid Kro, Skeimoplassen 8, 2690 Skjåk. Ved RV15.
Godt håndverk og variert mat til en billig penge. I tillegg er det rent, lyst og utrolig imøtekommende.

VINNER AV ÅRETS VEIMAT 2016: Saftig burger av lokalt oksekjøtt, hjemmebakt hamburgerbrød og godt tilbehør. Karamellpuddingen er naturligvis hjemmelaget den også. På Valdres Mathus er de opptatt av gode smaker og skikkelige råvarer. Foto Mette Randem

Valdres mathus, 2930 Sør-Aurdal. Ved E16.
Vinner av Årets veimat 2016. Alt fra sjåførfrokost og gode burgere, til biff. Burgeren er laget av kjøtt fra okser som beiter i fjellet hele sommeren. Hamburgerbrødet og tilbehøret er hjemmelaget. Rømmegrøten lages på huset etter gammel Valdresoppskrift.

Les mer om vinneren av Årets veimat 2016

ROGALAND
Bens kafé, Sørlandsveien 525, 4376 Helleland. Ved E39.
Enkelt og skikkelig. Fisken serveres nystekt med rømme og løk. Kjøttkaker og lasagne er hjemmelaget, og den rause omeletten er laget av egg fra nabogården. Rent og hyggelig.

Byrkjedalstunet, 4335 Dirdal. Ved RV45.
Hele stedet er en liten opplevelse i seg selv. Menyen er liten, men all mat er hjemmelaget, og på barnemenyen er det ikke spor av nuggets. Du kan kjøpe nybakte boller, ferskt brød og knekkebrød fra bakeriet.

SOGN OG FJORDANE
Toget café, Flåm, 5742 Aurland. Ved E16.
Liten meny, men alt er hjemmelaget. Pizza med fin, tynn bunn og lokal skinke og lokal pepperoni, hjemmebakte brødblingser med laks, blant annet. Et hyggelig sted for en pause.

SØR-TRØNDELAG
SANS Bergmannskroa, Torfinn Bjørnaas plass 1, 7332 Løkken Verk. Ved RV700. 
Kroa i det gamle gruvesamfunnet på Løkken verk serverer god, tradisjonsrik mat. Selvsagt hjemmelaget og i passe porsjoner. Godt flatbrød.

TELEMARK
Haukeliseter, Haukelivegen 2914, 3895 Edland. Ved E134.
Høyt til fjells med utsikt mot vann og snøkledte fjell. Buffet og a la carte med rømmegrøt, kjøttkaker og reinskav. Gode smaker.

TROMS
Bios, Sentrum 5, 9151 Storslett. Ved E6. 
Ikke så stor, men veldig fristende meny. Fersk fisk og hjemmelagde kaker, blant annet. Godt utvalg av drikkevarer. Nøkterne priser. Et trivelig sted for en god pause.

Senjastua, Laukhellaveien 2, 9303 Silsand. Ved RV86.
Tradisjonell kro som serverer lokale spesialiteter som seibiff, kvalbiff, torsketunger, boknafisk og fiskegrateng. Et trygt valg. Rause porsjoner.

Vollan Gjestestue, Torgveien 2, 9040 Nordkjosbotn. Ved E6.
Her er det hjemmelaget husmannskost. Rent, ordentlig og trivelig. Kaker og desserter er også hjemmelagde. Et solid stoppested.

VESTFOLD
Marché Holmestrand, Grelland 2, 3080 Holmestrand. Ved E18.
Marché er en kjede, og kvaliteten varierer, men denne er overraskende bra. Flere kokker i sving. Fin salatbar, ferskpressete juicer og hjemmebakte kaker. Lett å orientere seg på tross av mange valg.

HYGGELIG BAKERI: Det er litt gammeldags bakeristemning på Bakeraarden Café. Prøv noen av de gode kakene. Foto Mette Randem

ØSTFOLD

Bakergaarden Café, Storgata 14, 1870 Ørje. Ved E18. 
Hyggelig gammeldags bakeri med sjel, god småmat i rikelige porsjoner. Her har de salater, hjemmelaget brød og smørbrød. Fantastisk utvalg av hjemmelagde kaker!

SUNN GATEKJØKKENMAT: Hos 2Stone Express får du fersk og kjapp gatemat rett fra steinovnen. De bruker sunne råvarer, lite fett og har også vegetarretter. Foto Mette Randem

2stone Express, Smedgaten 9, 1850 Mysen. Ved RV22/E18.
Pizza og annen småmat lages i pizzaovner på gass. Det hele går veldig raskt og pakkes inn i lure pakker som du kan ta med i bilen. Hyggelig service og hyggelige priser. Du kan sitte ute og spise om sommeren, men ikke noe sted å sitte vinterstid.