OPPLADBAR: Elbilen lader du i stikkontakten hjemme eller på en av de mange ladestasjonene. Hurtiglading koster penger, men du sparer tid. Foto: Rune Korsvoll

Skal du kjøpe elbil?

12 ting du trenger å vite om elbil

Hvor lang tid tar det å lade bilen? Beholder vi fordelene? Er elbilen sikker? Her er svaret på noen av de vanligste spørsmålene om elbil.

Publisert

Er el-bil like sikker som en vanlig bil?
Nissan Leaf var den første elbilen som oppnådde toppskår i kræsjtestene til EuroNCAP. Etter det er alle elbiler som er kommet på markedet blitt kollisjonstestet med gode resultater.
Etter at en Tesla brant helt opp under lading, er enkelte blitt redde for at elbiler er mer utsatt for brann enn konvensjonelle biler, men Petter Haugneland i Norsk Elbilforening viser til statistikk når han påpeker at det ikke er noen større fare for brann i elbiler enn i bensin- eller dieseldrevne biler.
Sikkerhetsutstyret i nye elbiler er like bra som i ordinære biler. De nye elbilene har alt fra airbag til isofix-fester for barnesete.

Hvor lenge varer batteriet?
Hvor fort batteriets lagringskapasitet reduseres, avhenger av batteritypen. Flere elbilprodusenter, som Nissan og Tesla, gir åtte års garanti for kapasitetstap på batteriet.
NAF har utarbeidet en kjøpsveiledning for elbiler i samarbeid med Elbilforeningen og Forbrukerrådet. Her finner du en oversikt over forventet levetid for batteriene og kostnadene ved bytte av batteri på mange av elbilene som selges i Norge.  

BATTERIGARANTI: Flere produsenter av elbiler gir opp til åtte års garanti på batteriet.

Hvordan lader jeg elbilen riktig?
Normalt kan en elbil lades med en vanlig 16-amperekurs. En vanlig Nissan Leaf har et lithium ion batteri på 24 kWh. Et tomt batteri vil fullades (opp til 80 prosent) i løpet av 8 timer. En Tesla S70D har et lithium ion batteri på 70 kWh. Det kan ta rundt 24 timer å lade det. Ladehastigheten er også avhengig av temperaturen ute. Er det veldig kaldt, vil det ta lenger tid.
Ladingen kan skje i en vanlig stikkontakt, men den bør gå på en egen kurs i sikringsskapet. Man kan også investere i en hjemmeladeboks. Med en slik enhet lades et tomt batteri på de vanligste elbilene på rundt fem timer. Denne ladeenheten koster mellom 10.000 og 20.000 kroner avhengig av merke og modell.
Elbilforeningen anbefaler å installere ladeuttak med den nye elbilkontakten (Type 2). På sikt vil denne bli standard på nye elbiler. Type 2 er en mer robust kontakt spesielt laget for lading av elbil.

Se NAFs video for riktig lading.

Er det gratis å lade?
Ennå er de fleste offentlige ladestasjoner gratis, men hurtiglading koster penger. Det ligger an til at det skal bli opp til hver enkelt kommune å bestemme om man skal ta betalt for lading i tiden framover. Trondheim er foreløpig en av kommunene som har diskutert å innføre parkerings- og ladeavgift for elbiler. 

Hvor finner jeg oversikt over hurtigladestasjoner?
På Ladestasjoner.no finner du kart med oversikt over alle ladestasjoner i Norge hvor du kan hurtiglade elbilen.

Har kulda noe å si for kapasiteten?
Ja, rekkevidden på en elbil går vesentlig ned når det er kaldt. I verste fall kan kapasiteten nesten halveres, ifølge Norsk elbilforening. I tillegg til at kuldegrader reduserer kapasiteten på batteriet, trekker oppvarming av bilen strøm, samtidig som snø og is gir økt rullemotstand og dermed økt energiforbruk.

SPAR STRØM: Det er flere nyttige tips. Lad ofte, parker bilen innendørs, og skru av varmeapparatet.

Hvordan sparer jeg på strømmen?
Norsk elbilforening har noen enkle råd.

  • Kjør jevnt og bruk gass og brems minst mulig.
  • Reduser farten. Jo fortere du kjører, jo mer energi bruker bilen.
  • Lad så ofte som mulig, ikke vent til batteriet er tomt.
  • Sjekk lufttrykket i dekkene. Om vinteren bør du ha litt mer trykk enn anbefalt.
  • Parker innendørs hvis mulig, gjerne i et varmt parkeringshus.
  • Forvarm kupeen når bilen står til lading.
  • Bruk setevarmer. Reduser heller bruken av varme i kupeen.

Hvilke avgifter slipper jeg når jeg kjøper elbil?

  • Det er ingen engangsavgift og moms ved kjøp av elbil.
  • Kjører du elbil som firmabil, får du halv beskatning.
  • Årsavgiften er kr 435,-. 

Hvor lenge kan jeg være sikker på at elbilfordelene vil vare?
Fordelene vil fortsette fram til 2017. Da skal det gjøres en ny vurdering av om dette skal fortsette eller ikke. Det er allerede gjort endringer i retten til å kjøre i kollektivfeltet enkelte steder.

Slipper jeg helt unna bompenger med elbil?
Framover vil det være opp til hver enkelt kommune om det vil være gratis å passere med elbil gjennom bompengeringene. I noen byer vurderes en miljødifferensiering av bomtakstene. Hvis dette gjennomføres, vil taksten for elbiler være lavere enn for biler som kjører på fossilt brennstoff.
I Oslo og Bærum trenger man en Fritaksavtale for å kunne kjøre gratis gjennom bompengeringen. Søknad om fritak kan man gjøre hos Fjellinjen.

Kan jeg kjøre fritt i kollektivfeltet?
Foreløpig kan elbiler kjøre i kollektivfeltet de fleste steder i Norge. Etter at rehabiliteringen av Brynstunnelen i Oslo startet, er denne fordelen fjernet på alle innfartsårer inn til Oslo. Det pågår en diskusjon om man bør få lov til å kjøre i kollektivfeltet her bare dersom man er flere i bilen. Det er lov når man kjører E18 vestfra.

Kan jeg få hengerfeste til elbil?
Teslas modell X skal som første elbil komme med tilhengerfeste. Sannsynligvis vil flere elbiler komme med hengerfeste etter hvert som teknologien utvikler seg.

Kilder: NAF.no, Susanne Bondevik i NAFs politiske avdeling, Norsk Elbilforening, Teknisk Ukeblad/tu.no